За крок від темряви: як запобігти катаракті

01.09.2016
За крок від темряви: як запобігти катаракті

Профілактичні відвідини окуліста допоможуть впоратися з проблемами зору. (Фото з сайта babyzzz.ru)

Підступність захворювань очей у тому, що вони можуть тривалий час ніяк себе не проявляти. Кожен чоловік і жінка зрілого віку мають регулярно навідуватись у кабінет окуліста для профілактичного огляду, наголошують лікарі-офтальмологи. На жаль, одна з найпоширеніших і найскладніших «вікових» хвороб очей — катаракта — здатна повністю «забрати» зір. Аби не поринути в цілковиту темряву, зазвичай достатньо кількох зважених кроків. Насамперед — уваги до себе.

Хронічні стреси і недбале ставлення до здоров’я призводять до захворювань очей

«Кришталик — це «природна лінза», розташована всередині ока між райдужкою та скловидним тілом, — розповідає  лікар-офтальмолог вищої категорії, член Європейського і Американського товариств рефракційних і катарактальних офтальмологів-хірургів Віктор Красуцький. — У молодої людини він прозорий і може змінювати свою форму, «наводячи фокус».
 
При катаракті відбувається часткове або повне помутніння кришталика, відтак знижується зір, і людина бачить нечітко. З роками захворювання прогресує. Якщо вчасно не провести лікування, катаракта може спровокувати сліпоту».
 
У більшості випадків захворювання розвивається у літніх людей, однак ця загрозлива патологія може зачепити й молодь. Виникнення недуги залежить від обмінних процесів в організмі, від порушення злагодженої роботи внутрішніх органів, наявності будь-яких зовнішніх агресивних факторів, наголошує Віктор Красуцький.
 
Лікар каже, що хвороба часто виникає на тлі цукрового діабету, атеросклерозу, гіпертонії. Хоча є випадки, коли причини розвитку катаракти встановити неможливо. «Недуга розвивається самостійно і за різний час, — зазначає фахівець. — У когось катаракта залишається на одній стадії роками.
 
В інших повне помутніння кришталика прогресує за лічені місяці. Усе залежить від індивідуальних особливостей організму. На жаль, у багатьох випадках попередити помутніння кришталика неможливо. Насамперед тому, що це віковий процес. До того ж позначається недбале ставлення людини до власного здоров’я — незбалансоване харчування, нехтування відпочинку, байдужість до спортивних занять».
 
Окислення кришталика відбувається найчастіше після 50—60 років. Винятками є травматичні чи вроджені катаракти. Також великий вплив на розвиток недуги має стрес.

Зміни в кришталику — незворотні. Ні краплі, ні окуляри не реанімують зору 

Прикро, але за останні роки катаракта значно помолодшала, каже лікар. Її діагностують навіть у пацієнтів середнього віку. Катаракта у 40-річних — вплив цивілізації та екології, вважає лікар.
 
Основні симптоми недуги — затуманення, що не минає впродовж доби, погіршення зору, поява ореолів навколо джерел світла, двоїння, підвищена чутливість до яскравого світла. Ознаками хвороби може бути зниження зору, розпливчатість букв при читанні. Поступово ці явища посилюються, аж до зниження зору до рівня світловідчуття. Тобто людина фактично сліпне.
 
«Зазвичай недуга розвивається індивідуально на кожному оці, — пояснює офтальмолог. —  При класичному варіанті розвитку захворювання внаслідок процесів старіння катаракта може розвиватися симетрично на обох очах, при цьому на одному з них вона, як правило, більш виражена». 
 
Як лікувати катаракту? Найефективніше вирішення проблеми —  операція. Вона дозволяє практично повністю відновити зір, запевняють фа­хівці. За допомогою сучасних методик в око імплантують штучний кришталик. Але застерігають: операцію з сучасними технологіями краще робити при незрілій катаракті. Адже при запущеній стадії недуги людині вже неможливо «вживити» м’який кришталик, відтак доведеться ставити жорсткий, старої моделі.
 
«Зміни в кришталику, на жаль, мають незворотний характер, — визнає лікар-офтальмолог. —  І жодні краплі, спеціальні окуляри, вправи та дієта не можуть «змусити» його знову стати прозорим. Існує думка, що вітамінні краплі гальмують процес розвитку катаракти. Однак жодне серйозне дослідження цього не підтвер­джує».
 
Після операції пацієнт повинен провести самостійне лікування, від якого багато в чому залежить позитивний результат, наголошує медик. Зокрема, впродовж 4-6 тижнів необхідно прокапати спеціальні краплі, які допоможуть подолати запальний процес, запобігти потраплянню інфекції в око.
 
Аби післяопераційний період пройшов без ускладнень і якомога швидше, пацієнт має дотримуватися загальних лікарських рекомендацій. Зокрема, не робити різких рухів, не піднімати важких предметів, не терти оперовані очі й не натискати на них. Перші два місяці після операції необхідно утримуватися від відвідування лазні, басейну, сауни, обмежити заняття спортом. Застосовувати косметику для очей можна не раніше ніж через місяць після операції.

Уникайте перевтоми і — обережніше з комп’ютером!

Аби зберегти очі здоровими, а зір гострим на довгі роки, офтальмолог радить дотримуватися простих правил. «Наше тіло любить відпочивати, і очі — також. Тіло потребує зарядки, а зір — спеціального тренування. Тому корисно раз чи двічі на тиждень грати в теніс, бадмінтон, волейбол, — рекомендує пан Віктор. —  Це — тренування тіла і гімнастика для очей, оскільки гравець уважно стежить за рухомим предметом. Надзвичайно корисне плавання. У плавця активно рухається шия, посилено працюють судини головного мозку, тому поліпшується робота очних м’язів». 
 
Тим, хто має проблеми із зором, лікарі-офтальмологи рекомендують зелені салати з капустою, цибулею, кропом, шпинатом, петрушкою. А також будь-які страви, багаті на вітаміни А, Е, бета-каротин, антиоксиданти. Бета-каротин найкраще засвоюється із жиром, тому овочевий салат корисно приправляти олією, а до свіжого соку додавати ложечку сметани або вершків.
 
Чудовий засіб для лікування і профілактики хвороб очей —  національна мультивітамінна страва борщ. Адже в ньому є все — і жиророзчинні компоненти, і необхідні вітаміни та мікроелементи.
 
На думку Віктора Красуцького, підвищити гостроту зору допоможуть чорниця і морква — вони найкорисніші в цьому плані. Чорницю можна вживати в різному вигляді — і свіжою, і у складі вітамінних препаратів. Також над­звичайно важливо відмовитися від шкідливих звичок — алкоголю, тютюну. Лікар радить зменшити кількість часу, проведеного перед телевізором та комп’ютером, уникати стресів і перевтоми.