Сміттєпереробний завод на Львівщині побудують американці

01.09.2016
На території Львівської області планують реалізувати проект із будівництва найсучаснішого сміттєпереробного заводу за американською технологією утилізації відходів. Відповідний протокол про наміри співпраці підписали голова облдержадміністрації Олег Синютка та президент Energy Group компанії Valuebridge (США) Вільям Брайян.
 
За словами Олега Синютки, технологія переробки побутових відходів, яку пропонують американські фахівці, дозволяє переробляти не лише нове сміття, а й те, яке вже давно складується, зокрема і з Грибовицького полігону.
 
«Дуже важливо, що тут немає абсолютно жодної екологічної небезпеки, тому що під високими температурами та дією плазми відбувається розщеплення на молекулярному рівні. До того ж ми зможемо отримати додаткові продукти переробки у вигляді дизпалива, електроенергії, що дозволить зробити завод рентабельним», — розповів Олег Синютка.
 
Зазначимо, що у меморандумі сторони засвідчили взаємну зацікавленість у пошуку та залученні інвестицій в галузі утилізації й переробки сміття. Йдеться про перспективу впровадження на території області технології високотемпературного спалювання відходів під назвою Waste to energie +.
 
Такий спосіб переробки сміття на сьогодні є одним із найперспективніших напрямів із точки зору екологічної безпеки та отримання вторинних продуктів: синтез-газу, електроенергії, дизельного пального. Технологія дає можливість економічно вигідно та безпечно переробляти відходи без їх попередньої підготовки (сортування, сушіння тощо).
 
Поки інші деталі не повідомляються, але відомо, що першим кроком до впровадження нової технології, а у перспективі будівництва сміттєпереробного заводу, стане проведення досліджень об’ємів та морфології відходів, що продукує населення області, та пошук фінансування.

А ТИМ ЧАСОМ...  

Раніше стало відомо, що жодна громада Львівщини не погодилась на розміщення на своїй території сміттєпереробного комплексу.
 
«На превеликий жаль, станом на сьогодні, жодна громада в межах Львівської області не дала згоди на розміщення на своїй території комплексу з переробки побутових відходів. Це велика проблема і міста, й області, тож тут треба активніше координувати свою роботу», — зазначив Андрій Садовий, передає прес-служба Львівської міськ­ради.