Не комп’ютером єдиним: підлітки в Україні щасливі, обізнані про ВІЛ і мають зайву вагу

31.08.2016
Не комп’ютером єдиним: підлітки в Україні щасливі, обізнані про ВІЛ і мають зайву вагу

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

За результатами міжнародного дослідницького проекту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» (HBSC), яке тривало із 2002 року, майже половина дітей — щасливі, більшість має хороші стосунки з друзями та обізнані щодо ВІЛ.
 
HBSC — це спільне дослідження українських соціологічних i медичних організацій, ВООЗ і Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Воно спрямоване на збір даних про здоров’я і благополуччя, соціальні умови та поведінку 11-, 13- та 15-річних хлопців і дівчат раз на чотири роки.
 
Мета дослідження HBSC — отримати цілісне уявлення про стан здоров’я і благополуччя молодого покоління, краще зрозуміти соціальні показники здоров’я та покращувати життя підлітків.
 
Під час підготовки соціологічного проекту в Україні було проведено чотири хвилі опитування (2002 року опитано 5267 осіб, 2006-го — 6535 підлітків, у 2010 — 
10 343 учні, а 2014 року — 11 390 осіб).
 
41% опитаних учнів почувалися дуже щасливими. Найщасливішими визначили себе дівчата віком 11 років (59%), а найнижчий цей показник — серед 17-річних (23%).
 
Соціологи доводять, що в процесі дорослішання збільшується кількість тих, хто почувається не дуже щасливим: від 5% серед дітей віком 10-11 років до майже 12% серед 17-річних підлітків.
 
Водночас 44% 17-річних дівчат розповіли, що за останній навчальний рік у них було таке відчуття смутку, що вони переставали займатися деякими звичними речами — спілкуватися з друзями, з батьками, відвідувати гуртки чи секції.
 
Більша частина учнів оцінила своє життя як найкраще можливе, а середню оцінку поставили 23%. Як найгірший із можливих варіантів своє життя оцінили від 1% до 4% опитаних.
75,5% учнівської молоді проживає в повних сім’ях. Приблизно такий самий відсоток батьків знає, чим дитина займається після навчання . Із дорослішанням рівень поінформованості зменшується — з 73% до 56%.
 
Найпоширенішим спільним родинним заняттям є хатня робота. Спільне обговорення проблем та новин — на другому місці (83,4%). Разом на прогулянки ходять майже 30%.
 
Трохи більше (37,5%) сімей разом займаються спортом, майже 40% грають удома, решта — відвідують місця розваг.
 
Окрім родинних стосунків, соціологи досліджували взаємини підлітків із друзями. Виявилося, що 76,5% можуть ділитися зi своїми друзями радощами та прикрощами, а 72% — розраховують на друзів у разі виникнення неприємностей.
 
Віртуальне спілкування так і залишається значною частиною життя сучасної молоді: майже половина опитаних щодня спілкується у соцмережах. Комунікація в інтернеті більше поширена поміж дівчат, ніж серед хлопців.
 
Майже 12% респондентів розповіли, що більшість друзів у їхній компанії часто курить цигарки. 30% опитаних самі пробували коли-небудь палити. Серед 15-річних дівчат — 5% курять, а серед 17-річних — кожна десята.
 
Майже половина учнів принаймні один раз у житті вживали алкогольні напої. До 10% учнів повідомили, що вперше вживали алкоголь у віці 11 років або молодше.
 
Більше половини опитаних задоволені своїми взаєминами у школі. 71,2% вважають, що вчителі сприймають їх такими, як вони є, і понад половина опитаних (53,9%) вважають, що педагоги ставляться до них як до особистості.
 
Водночас більше 20% визнавали власне здоров’я посереднім або поганим, причому найчастіше так оцінювали стан свого здоров’я підлітки з сімей iз достатком нижче середнього та низьким.
 
Третина учнів скаржилася, що їм раз на тиждень дошкуляє головний біль, біль у спині — 22,9%, у животі — 22,6%. Дівчата, незалежно від віку, місця проживання і навчання, мали більше скарг на здоров’я, ніж хлопці.
 
Дослідники також вказують на поширення недостатньої та надмірної ваги тіла, переважно у школярів молодшого віку. Про ожиріння також зізнавалися учні молодших класів.
 
Більше половини опитаних дівчат старше 14 років вважає власну вагу надмірною та кожна четверта з них намагається обмежувати себе в харчуванні.
 
Тенденція переоцінки дівчатками власної ваги зберігається, внаслідок чого вони намагаються дотримуватися непотрібних дієт, збільшуючи ризик харчових розладів.
 
Також 93-97% підлітків (залежно від віку) займаються різними фізичними вправами у вільний час. Найбільше залучених до фізкультури підлітків віком 13-14 років, дещо менше — дітей молодшого (10-11 років) та старшого віку (16-17) років.
 
Це не заважає їм багато часу проводити перед телевізором. До 81,3% опитаних дивляться телепередачі до трьох годин у будній день. У вихідні цей показник становить до 73%.
 
На комп’ютер 72,6% підлітків витрачають до трьох годин свого вільного часу.
 
Крім того, 24,3% опитаних повідомили про досвід сексуальних стосунків. До 17 років реальний досвід статевого життя мали більш ніж кожен другий хлопець (54,9%) та кожна третя дівчина (33,9%).
 
Майже дві третини тих, хто мав досвід статевих стосунків, вказали, що їхній сексуальний дебют відбувся у 15-16 років i старше.
 
Основним джерелом інформації щодо шляхів поширення ВІЛ виявилися вчителі: це відзначили 64,1%. Важливими є також ЗМІ, у першу чергу — телебачення (62,2%) та інтернет (61,6%).
 
Проблеми ВІЛ/СНІДу часто обговорюють iз батьками (45,7%) та медичними працівниками (59,5%). Більше 60% опитаних знають, куди можна звернутися в разі виникнення бажання пройти тестування на ВІЛ.