Ляшко: Незабаром шукатимемо за кордоном не лише міністрів і радників, а й комбайнерів та трактористів

31.08.2016
Ляшко: Незабаром шукатимемо за кордоном  не лише міністрів і радників, а й комбайнерів  та трактористів

Олег Ляшко подає особистий приклад освоєння сучасної сільськогосподарської техніки.

У Радикальній партії заявляють:  стовідсоткове фінансування ПТУ з держбюджету потрібно негайно поновити. Інакше систему профтехосвіти в нашій державі буде повністю знищено. 
 
Першого вересня в Україні відкриють двері приблизно 790 навчальних закладів професійно-технічної освіти, в яких навчатимуться майже 300 тисяч учнів. Утім чи закінчать вони навчання, чи отримають дипломи і чи здобудуть робітничу професію — невідомо. Насамперед через те, що уряд змінив порядок фінансування професійно-технічної освіти, — заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.
 
Цього року фінансування ПТУ і коледжів, як відомо, Кабмін переклав на місцеві бюджети. Тому, переконаний політик, в агросекторі, крім відсутності доступних кредитів, державної підтримки та обґрунтованих цін на продукцію, назріває ще одна і досить серйозна проблема — відсутність кваліфікованих кадрів.
 
«Фінансування закладів проф­техосвіти з місцевих бюджетів означає фактичне їх закриття, що призведе до зростання безробіття і відтоку робочої сили за кордон. Адже грошей у місцевих бюджетах на профтехосвіту немає. Хто навчається в таких закладах? Це діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти, діти-інваліди, які хочуть здобути трудові професії. Більшість учнів ПТУ саме з сільської місцевості. У їхнiх родин нема змоги відправити дитину на навчання у виші України чи лондонські коледжі. Не кожен може запхнути свого «обдарованого» синочка депутатом у Верховну Раду.
 
Тому для них ПТУ, коледжі — єдиний шанс здобути освіту, професію, аби потім можна було прогодувати себе і свою сім’ю. Після наших протестів і пікетування Кабміну освітянами уряд змушений був виділити субвенцію. Але вона покриває менше третини необхідних витрат», — наголошує Олег Ляшко.
 
Лідер радикалів переконаний — без належного фінансування ПТУ закриються. 
 
«Через 2-3 роки ми отримаємо тотальну відсутність спеціалістів. Нам дійсно доведеться запрошувати фахівців із-за кордону, щоб сіяти та збирати врожай. На жаль, чиновники не розуміють наслідків таких рішень. Крім того, недофінансування профтехосвіти спричинить і відтік педагогічних кадрів», — вважає Олег Ляшко.
 
За його словами, якщо викладачі ПТУ 3-4 місяці не будуть отримувати зарплати, то вимушені будуть їхати на заробітки за кордон або змінювати професію. І навряд чи вони захочуть повертатися на мізерні зар­плати до училищ та коледжів. 
 
«Хто навчатиме робітничим професіям дітей завтра і хто працювати на полях, фермах післязавтра — невідомо. Тож заявляю з усією відповідальністю — нині, через антинародну політику держави, профтехосвіта в Україні на межі знищення», — наголошує народний депутат.
 
Проте Кабмін на цьому не зупинився у своїх намірах повністю зруйнувати в Україні систему підготовки робітничих професій. Своєю постановою від 11 травня 2016 р. №333 «Про визнання такими, що втратили чинність деяких постанов КМУ» (відміна цільового направлення) уряд скасовує фіксований обсяг держзамовлення для спеціальностей аграрного профілю.
 
«Сьогодні практично вже ніхто не знає, скільки і яких фахівців повинні підготувати навчальні заклади, зокрема ПТУ і коледжі, для АПК. Тобто зараз тут суцільний хаос», — вважає політик, і заявляє, що через такі «мудрі» рішення системи держзамовлення спеціалістів для агросектора вже немає. Скільки та яких готується фахівців — ніхто не знає. Яке ж майбутнє ми будуємо? Що чекає вітчизняний агросектор завтра? Влада дасть відповіді на ці запитання? Утім з усього видно, що для уряду підготовка спеціалістів для аграрного сектору сьогодні не є пріоритетом.
 
Олег Ляшко наголошує, що не допустить цієї катастрофи. Фракція Радикальної партії зробить усе можливе, аби поновити фінансування закладів профтехосвіти з держбюджету. Відповідний законопроект уже направлено до Верховної Ради.
 
«Ми вимагаємо, щоб у бюджетній резолюції на 2017 рік, яку у вересні Кабмін повинен подати до парламенту, було відновлено стовідсоткове фінансування ПТУ і коледжів за рахунок державного бюджету. Інакше за 3-4 роки нам доведеться не лише міністрів і радників запрошувати з-за кордону, а й шукати в Польщі комбайнера, механіка, тракториста, а в Китаї чи Туреччині — слюсаря, будівельника, столяра», — зазначив Олег Ляшко.