Реформа для «перевертнів»: Арсен Аваков не поспішає подавати у відставку

31.08.2016
Реформа для «перевертнів»:  Арсен Аваков не поспішає подавати у відставку

Малюнок Володимимра СОЛОНЬКА.

Минулої п’ятниці народний депутат Сергій Каплін зареєстрував проект постанови Верховної Ради про звільнення Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Пан Каплін вважає, що глава МВС має піти у відставку через вбивство поліцейськими чоловіка в Кривому Озері, яке свідчить про провал реформи поліції. Зрештою, це далеко не перша спроба звільнити Авакова з високого крісла на Богомольця, 10 за два з половиною роки його каденції на посаді міністра. Попри всі скандали, які неодноразово супроводжували темпераментного Арсена Борисовича, йому вдалося зберегти свій статус урядовця навіть після відставки Прем’єра Арсенія Яценюка. 

«Скільки звіра не перевдягай...» 

Незважаючи на зростання рівня злочинності в країні, яке змушене визнати і керівництво МВС, міністр Аваков вважає себе успішним реформатором. Для цього слугують не лише його пости у соцмережах, а й постійні гарні картинки про запровадження нової поліції у тому чи іншому місті.
 
От тільки позитивні світлини, по суті, є лише такими собі «потьомкінськими селами». Бо приємна посмішка нового копа не означає професіоналізму. Та й самі копи часто-густо зовсім не нові...
 
«Звірство поліції в Кривому Озері — це Врадіївка-2. Я був учасником першої Врадївської ходи і знаю, що горе сім’ї і масовий людський гнів, який підняла ця трагедія, покарання тільки безпосередніх убивць у погонах не вгамує. У серці чорного від побоїв, убитого поліціянтами чоловіка були кулі, випущені з травматичного пістолета! Звірів перевдягай не перевдягай — вони звірами залишаться. Це провал реформи! Недостатньо за це розформувати відділок у Кривому Озері — тут усе МВС треба розформувати, а почати треба з міністра Авакова», — так обґрунтовує свою постанову про відставку Авакова депутат Каплін.
 
У пояснювальній записці до проекту постанови Сергій Каплін зазначає, що нові поліцейські масово застосовують зброю під час затримань, що є нехтуванням елементарними правами людини. Також автор зазначає, що кількість злочинів після впровадження реформи зросла, а розкривається лише 10 % із них. Хоча раніше міністр Аваков запевняв, що до поліції набирають винятково високопрофесійних та чесних працівників.
 
«Я провів консультації з колегами по парламенту і розумію, що голосів для відставки Авакова достатньо. Не виключено, що в хід ще підуть погрози і маніпуляції стосовно окремих депутатів, але звільнення глави МВС вимагає суспільство. Якщо люди вирішать іти, як колись із Врадіївки, щоб добитися цього, я, як і тоді, пройду з ними пішки весь шлях. Тільки це звільнення має бути іншим — ми не повинні відправити людину на відпочинок. Воно має стати початком ретельного аудиту діяльності Авакова: розслідування закупівлі неякісних рюкзаків для армії втридорога у фірми, пов’язаної з його сином, яких так і не побачили солдати, бездіяльності міністерства в першій фазі АТО, оборудок із купівлею лісу ще за часів «губернаторства» Авакова», — додає пан Каплін.

Країна в заручниках 

Утім колега Капліна по Верховній Раді, народний депутат Сергій Лещенко вважає, що відправити Авакова у відставку не так уже й просто. На його думку, відставка глави МВС спровокує розпад коаліції, через що можуть бути проведені дострокові парламентські вибори. 
 
«Аваков тримає у заручниках усю конструкцію управління країною. Сьогодні він найбільш високопоставлений представник «Народного фрон­ту» у владі, ...останній баланс БПП в уряді. Його відставка спровокує розвал коаліції. Інша не збереться, і країну чекатимуть дострокові вибори.
 
Спершу парламентські, а потім — можливо, і президентські», — зазначив Лещенко у соцмережах. 
 
Нардеп нагадує, що понад рік тому депутати антикорупційного комітету внесли проект постанови про відставку Авакова. Відтоді протягом 15 місяців цей проект «навіть не було внесено до порядку денного»!
 
Тоді відправити Авакова у відставку пропонували, окрім Лещенка, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв, виключений із БПП Олег Барна, позафракційні Ганна Гопко і Борислав Береза та інші.
 
У пояснювальній записці зазначалося, що Аваков не виконує закону про люстрацію, призначаючи на високі посади одіозних чиновників часів свого попередника на посаді Віталія Захарченка. Зокрема, главі МВС дорікали працевлаштуванням (у тому числі й на посадах своїх заступників) скандально відомих Василя Паскала, Віталія Сакала, Сергія Чеботаря та інших.
«Судимий? Будеш новим копом!»
 
Мало цього, виявляється, і персонажі із заплямованою репутацією, але значно нижчого рангу, успішно пройшли переатестацію і спокійно працюють у новій реформованій поліції.
 
Відомий журналіст Дмитро Гнап днями навів шокуючий приклад резонансної справи за фактом убивства кілька років тому в Шевченківському райуправлінні міліції столиці студента Ігоря Індила.
 
За даними журналіста, головний обвинувачуваний у смерті студента старший лейтенант Сергій Приходько, який отримав умовний термін — 5 років за перевищення влади, переатестувався і працює вже в новій поліції! 
 
«А як справи у міліціянта Приходька? Нормально. Переатестувався. Виріс у званні: став майором поліції. Працює у тому ж Шевченківському райвідділку. Більше того, як свідчить відповідь на мій запит із київського управління поліції, Приходько працює в «секторі превенції». Цей сектор із колишніх дільничних відповідає за громадський порядок на Сирці і за роботу з неповнолітніми. Приходько вміє працювати з молоддю. Доведено», — написав Дмитро Гнап. 
 
Журналіст звертається до керівництва МВС і Нацполіції: «Панове Аваков та Деканоїдзе! Навряд чи ви знаєте про існування цього Приходька. Але його переведення в нову поліцію — це ваша особиста відповідальність. І ваша ганьба. Яку ще можна виправити».

Рюкзаки міністра не загубилися

Наприкінці серпня, ще до жахливих подій у Кривому Озері, міністр Аваков став фігурантом розслідування Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Згідно з оприлюдненою у ЗМІ постановою Солом’янського райсуду Києва від 15 серпня 2016 року, НАБУ отримало доступ до телефону глави МВС через підозру щодо причетності його сина — Олександра Авакова — до сумнівної закупівлі для МВС.
 
Суд задовольнив клопотання НАБУ про доступ детективів до інформації про телефонні дзвінки Авакова з червня 2014-го по серпень 2016 року. Згідно з судовими матеріалами, справу було порушено в результаті закупівлі 6 тис. наплічників у постачальників, яких нібито лобіював вищезгадуваний екс-заступник міністра Сергій Чеботар.
 
Крім того, з постанови Солом’янського суду Києва випливає, що НАБУ не ставить під сумнів факт переговорів між Олександром Аваковим і Чеботарем.
 
«Водночас існує об­ґрунтована підозра вважати, що колишній заступник міністра внутрішніх справ України, діючи спільно з сином міністра внутрішніх справ, дав завідомо незаконні вказівки членам Комітету з конкурсних торгів щодо організації проведення переговорної процедури закупівлі рюкзаків та організував проведення процедури закупівлі таким чином, щоб переможцем по лотах 1-3 було визнано ТОВ «Дніпровенд», — зазначали детективи в суді.
 
За даними детективів НАБУ, ніякої господарської діяльності зазначена компанія не здійснювала і наплічники не виготовляла. Причому представником «Дніпровенду» на офіційних переговорах із МВС виступив товариш Авакова-молодшого! Його ім’я в судових документах не вказали, але раніше журналісти з’ясували, що контактною особою від компанії на переговорах із МВС був керівник харківської IT-компанії Turboseo Володимир Литвин.
 
НАБУ вважає, що координувати дії всіх співучасників шляхом надання вказівок міг сам Арсен Аваков, у прямому підпорядкуванні якого був Чеботар.
 
За даними слідства, «Дніпровенд» не мав необхідного обладнання, штату кваліфікованих працівників і жодного документально підтвердженого досвіду виконання аналогічних договорів. Крім того, встановлено, що засновник і директор компанії фактично не займається її справами.
 
З огляду на такі факти в НАБУ заявили, що закупівля відбулася за завищеними цінами, а товар поставлених рюкзаків у повному обсязі є наслідком «змови посадових осіб МВС України з менеджментом «Дніпровенду». Тим більше що, отримавши гроші (14,495 млн. гривень), вказане ТОВ перерахувало їх фіктивним компаніям за неіснуючі послуги.
 
Також у детективів викликає сумніви ще й відбір як постачальника тисячі рюкзаків фізичної особи — підприємця (ім’я якого в судових документах не вказано). У розслідуванні НАБУ наголошується, що цього бізнесмена та його представника не було в списку розсилки запрошень від МВС для участі в переговорній процедурі.
 
Раніше міністр Арсен Аваков запевняв, що ні він, ні його родина не мають відношення до переможців тендера.