Відштовхнутися від дна: у таборі Національної збірної задекларували нові принципи роботи

31.08.2016
Відштовхнутися від дна: у таборі Національної збірної задекларували нові принципи роботи

На відкритому тренуванні Євген Коноплянка та К° демонстрували відкритість у стосунках з уболівальниками. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Абсолютне фіаско на Євро-2016 стало для Національної збірної України своєрідним дном, від якого «синьо-жовтим» доведеться відштовхуватися, шукаючи можливості для відновлення своєї репутації в очах футбольної спільноти. Після блідого, невиразного, певною мірою, навіть безвольного виступу вітчизняних футболістів у Франції від них та їхнього нового наставника Андрія Шевченка тепер уболівальники чекають сатисфакції. У Федерації футболу України це добре розуміють: «В очах Шевченка я бачу відповідальність. Відбір на ЧС-2018 ми починаємо з кадровими проблемами та тягарем відповідальності за невдалий результат на чемпіонаті Європи, однак, вважаю, що наша команда здатна виконати поставлене перед нею завдання й пробитися на «мундіаль», — каже президент ФФУ Андрій Павелко. Певно, тому й організували для представників ЗМІ та вболівальників день широко відкритих дверей у таборі національної збірної.

Відкритість і дисципліна

«Замолювати свої гріхи» перед футбольними фанатами наші збірники розпочали, щойно розпочався їхній тренувальний збір напередодні старту відбору на майбутній чемпіонат світу. У понеділок на НСК «Олімпійський» національна команда провела відкрите тренування з усіма атрибутами подібних заходів — автографами, фотосесією, роздачею подарунків. Водночас головному наставнику «синьо-жовтих» довелося витримати непросте випробування журналістськими запитаннями. Здається, так багато на батьківщині з представниками мас-медіа Андрій Шевченко ще не говорив.
 
Це в Італії, коли Шева тривалий час виступав за «Мілан», він, дотримуючись європейського футбольного етикету, відвідував різноманітні ток-шоу. В Україні ж переважна більшість іменитих футболістів вважають за непотрібне спілкування з представниками журналістського цеху.
 
«Найголовніше — відкритість. Коли її немає, то людям важко зрозуміти, чому команда невдало виступила. Хлопцям уже сказав: результати бувають різні, а головне — щоб уболівальники знали, що ви грали з відкритим серцем і віддали на полі усі свої сили. Усе інше можна зрозуміти і пояснити. Тому важлива доступність команди для усіх», — наголосив Шевченко.
 
Іще одним нововведенням, започаткованим у таборі «синьо-жовтих» Шевченком, стала... дисципліна. «Тепер ніяких запізнень, заборонено користуватися телефонами в їдальні», — додав динамівець Сергій Сидорчук, який разом iз наставником утамовував цікавість представників ЗМІ.
 
За словами півзахисника «Динамо», новий тренерський штаб збірної порекомендував підопічним «бути з журналістами в одному човні, аби в майбутньому не було непорозумінь».
 
Власне, у понеділок Андрій Шевченко в чітких деталях розповів про свої дії в найближчому майбутньому.
 
Так, підготовка до стартового поєдинку відбору ЧС-2018 — проти збірної Ісландії — складатиметься з двох мікроциклів і не включатиме в себе товариського поєдинку.
 
«Нам потрібно більше часу для роботи над тактикою», — пояснив свій крок головний тренер українців, якому, нагадаємо, у цих питаннях допомагатимуть іспанець Рауль Ріанчо (екс-права рука Сергія Реброва в «Динамо») та італієць Мауро Тассотті, що довгий час за різних наставників працював у «Мілані».

Конкуренція та сюрпризи

Загалом на збір до Козина Андрій Шевченко покликав рекордну кількість футболістів. Одразу 32 виконавці, серед яких доволі багато молоді, прибули до табору «синьо-жовтих». Як відзначив наставник, йому важливо створити в збірній конкуренцію i, звісно, переглянути нових кандидатів.
 
Серед несподіваних новачків — молоді форварди «Дніпра» Денис Баланюк та Артем Довбик. За словами Шеви, обох гравців він покликав до національної команди після бесіди з головним тренером дніпровського клубу, котрий дав хлопцям дуже хороші характеристики. Не виключено, що не обійшлося в цьому питанні й без порад керівника комітету національних збірних ФФУ Мирона Маркевича, котрий добре знайомий з підростаючим поколінням «біло-синьо-блакитних».
 
Також роз’яснив новий очільник «синьо-жовтих» і своє ставлення до можливої натуралізації бразильців, про яку останнім часом говорили доволі багато. Перш за все він дав зрозуміти, що спеціально тягнути «за вуха» в збірну України південноамериканців він не буде. «Якщо хтось хоче отримати український паспорт — це його право. Але місце в першій команді потрібно завоювати. Гравці, котрі приїздять до збірної, повинні знати: аби отримати місце в основному складі, потрібно за нього боротися, показувати результат на тренуваннях», — сказав Шевченко.
 
Власне відбором основного пулу виконавців, який готуватиметься безпосередньо до гри проти ісландців, український наставник та його іноземні помічники займатимуться впродовж першої частини тренувального збору, першу ж частину поточного тижня вони присвятять, так би мовити, селекційному питанню. 
 
Чого очікувати від українських футболістів у першому поєдинку відбору ЧС-2018, котрий, до слова, пройде на НСК «Олімпійський» за порожніх трибун (це покарання за неналежну поведінку фанів на матчі Україна — Іспанія минулої осені)? Андрій Шевченко обіцяє сюрпризи. «У нашій відбірковій групі зібрано приблизно рівні за силою команди, тому несподіванки обов’язково будуть.
 
У цьому, власне, є плюс нашої «пульки»: навіть якщо буде невдалий поєдинок, шанс на продовження боротьби за перепустку на «мундіаль» все одно буде». Нагадаємо, що, окрім ісландців — команди-сенсації ЧЄ-2016, де скромні острів’яни дісталися чвертьфіналу, «синьо-жовтим» доведеться суперничати з командами Хорватії, Туреччини, Фінляндії та Косова.
 
Як видно, група у «синьо-жовтих» — непроста. Утім, незалежно від того, яким буде кінцевий результат, Шевченко обіцяє зробити все, що від нього залежить: «У житті я сповідую принципи, які дозволяють мені по завершенні проведеної роботи сказати: я зробив усе, що було в моїх силах».