Іловайська трагедія сталася через неорганізованість в Генштабі ЗСУ

30.08.2016
Фракція Радикальної партії Олега Ляшка у повному складі поклала квіти до меморіалу загиблим під Іловайськом на Михайлівській площі.
 
«Іловайськ. Друга річниця. А рана на серці країни досі не загоїлася», — зазначив Ляшко. Він додав, що Радикальна партія не заспокоїться, доки винні не понесуть відповідальність за штучне знищення наших хлопців.
 
«Я був членом слідчої Комісії з розслідування Іловайської трагедії, яка створена парламентом попереднього скликання. Результати розслідування цієї комісії підтвердили, що Іловайський «котел» став результатом неорганізованості, відсутності планування, прогнозування в Генеральному штабі ЗСУ. Хлопці лежать у землі, а ті, хто їх фактично послав на смерть, досі не відповіли. Так само, як не відповіли за збитий ІЛ над Луганським аеропортом у ніч на 14 червня 2014 року. Так само, як не відповіли за багато інших трагедій. Конкретні прізвища знають усі ті, хто вийшов звідти живим. Це начальник Генштабу Муженко, колишній міністр оборони Гелетей, керівники відповідних секторів, які просто послали хлопців на вірну смерть», — наголосив Ляшко.
 
Політик переконаний: суспільство мусить зробити висновки з цієї страшної трагедії. А щоб не допустити повторення подібних трагедій, винні мають обов’язково відповісти. 
 
«Радикальна партія зробить усе можливе для цього. Насамперед, заради світлої пам’яті героїв, які віддали своє життя за Україну», — підкреслив політик. 
 
***      
На Михайлівській площі Києва у неділю облаштували так звану «Дорогу смерті» із «Коридором пам’яті» на знак пам’яті про загиблих під Іловайськом і на Савур-Могилі у серпні 2014 року. Перед Михайлівським монастирем відкрита виставка «Блокпост Пам’яті» з особистими речами загиблих бійців.
 
Переїзна виставка вже побувала у Чернігові і Запоріжжі, невдовзі поїде на передову. Вона складається з артефактів, зібраних під час пошукової експедиції «Евакуація-200», і речей, переданих родинами загиблих. Із артилерійських гільз і соняшників на площі перед собором побудована символічна «Дорога смерті», по якій виходили з оточення українські бійці. 
 
Родичі загиблих під Іловайськом бійців звернулися до Генпрокурора Юрія Луценка щодо пришвидшення розслідування подій серпня 2014 року та передачі справи до суду.  
 
Нагадаємо, згідно з офіційною статистикою, під час розстрілу колони українських військових, які йшли «зеленим коридором» з оточення під Іловайськом, 366 українських воїнів загинули, 429 були поранені, 158 пропали безвісти, 128 потрапили в полон.