І буде суд: чиновник Миколаївщини Микола Романчук вивчає справу в компанії чотирьох адвокатів

30.08.2016
І буде суд: чиновник Миколаївщини Микола Романчук вивчає справу в компанії чотирьох адвокатів

Герой думає...

Перше судове засідання у справі колишнього віце-«губернатора» Миколаївщини Миколи Романчука відбудеться вже на початку вересня. Йому загрожує 12 років позбавлення волі та конфіскація всього майна.
 
Співробітники військової прокуратури Південного регіону відзвітували про те, що вже закінчили досудове розслідування по справі Миколи Романчука, який погорів на хабарі у 90 тисяч доларів.
 
Нагадаємо, екс-директор суднобудівного заводу «Океан» у червні поточного року прославився на всю Україну своїми підземними тунелями та чотирма елітними будинками, загальна вартість яких перевищує кілька мільйонів доларів.
 
При цьому найбільше здивував слідчих той факт, що, згідно з офіційною декларацією про доходи, Герой України Микола Романчук мав у власності лише скромну «сирітську» дачу на 40 «квадратів» у селі Лимани та мотоцикл «Урал» 1991 року випуску! 
 
У заяві, оприлюдненій фахівцями Управління зі зв’язків із громадськістю та засобами масової інформації Генеральної прокуратури України, говориться про те, що підозрюваному в скоєнні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 КК України («одержання неправомірної вигоди посадовою особою»), та його захисникам надані всі матеріали справи для ознайомлення.
 
Санкції статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 12 років із позбавленням права займати посади на строк до трьох років та повною конфіскацією майна.
 
«Обсяг матеріалів досудового розслідування по справі Романчука склав шість томів, також у нашому розпорядженні є аудіо- та відеозаписи з негласних слідчих розшукових дій, — розповів заступник військового прокурора Південного регіону Євген Нетужілов. — Пан Романчук має чотирьох адвокатів (один — iз Миколаєва та ще троє захисників з адвокатського об’єднання Magisters). Усі вони мають ознайомитися з матеріалами справи до початку суду. Швидше за все, для цього буде потрібно ще якийсь час, після чого й буде призначено перше судове слухання».
 
За даними слідства, на початку червня Герой України Микола Романчук та двоє його подільників отримали хабар розміром у дев’яносто тисяч доларів за пакет дозвільних документів від Миколаївської обласної ради на видобуток вапняку в Єланецькому районі. Як розповів Генпрокурор Юрій Луценко, під час затримання «по гарячих слідах» спецслужбам довелося застосувати вогнепальну зброю.
 
Проте одному зі співучасників Романчука (йдеться про радника голови Миколаївської облради Геннадія Левченка) вдалося сховатися за межами Миколаєва. Менше «пощастило» голові Миколаївської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайлу Соколову.
 
Співробітники відділу «К» управління СБУ в Миколаївській області спільно зі слідчим військової прокуратури Південного регіону провели низку обшуків, у тому числі, в будинку та у транспортних засобах Соколова.
 
Нагадаємо, суд заарештував першого заступника «губернатора» Миколаївщини Романчука та призначив заставу у 5,5 мільйона гривень. Спочатку підозрюваний заявив, що таких грошей у нього немає, але через два тижні його рідний син Денис Романчук усе-таки вніс необхідну суму в обмін на тимчасову «свободу» батька.