Із думками про майбутнє: «стріляючі лижники» отримали 11 нагород

30.08.2016
Із думками про майбутнє:  «стріляючі лижники» отримали 11 нагород

Молода зірочка українського біатлону — Антон Мігда — дворазовий літній чемпіон світу-2016 серед юніорів. (Фото прес-служби ФБУ.)

Робота Національної федерації біатлону, котру очолює Володимир Бринзак, — напевно, найкращий приклад того, як повинен функціонувати успішний спортивний проект. Заручившись усебічною підтримкою небайдужих до біатлону людей, ФБУ вже не перший рік демонструє плоди своєї продуктивної діяльності. І, що приємно, побачити їх можна не тільки на дорослому, а й на молодіжному рівні.
 
Свого часу не всім подобалися ідеї Володимира Бринзака, котрий задля підтримання на високому рівні результатів національної збірної вдавався до натуралізації російських біатлоністів.
 
Утім, як показав час, то була вимушена й тимчасова міра. Тоді як основна робота ФБУ велася в розрізі підготовки молодих кадрів. Коли на етапах Кубка світу українській жіночій команді довелося скористатися резервами, спортивній Україні відкрився талант Ірини Варвинець, без якої нині вже важко уявити наш естафетний квартет.
 
Напевно, недовго залишилося чекати моменту, коли до дорослої збірної запросять талановиту Анастасію Меркушину. 21-річна уродженка Тернопільщини вже не перший рік аргументовано — на різного роду юніорських змаганнях — доводить свою профпридатність. Аби далеко не ходити, на літньому чемпіонаті світу, що днями завершився в Отепяя, Настя виборола юніорське «золото» у спринті, взяла «бронзу» в персьюті та допомогла партнерам взяти «срібло» в змішаній естафеті.
 
Примітно, що на естонському «мундіалі» запалала нова українська зірочка й у чоловічому біатлоні, де дворазовим літнім чемпіоном світу серед юніорів став 21-річний уродженець Чернігова Антон Мігда.
 
Утім головна увага в Отепяя все ж була прикута до дорослого ЧС, де українські біатлоністи змагалися своїм найсильнішим складом. За словами Володимира Бринзака, в минулому сезоні українські біатлоністи набили шишок на кілька років уперед, тож у нинішньому вони намагатимуться уникнути подібних провалів.
 
Здається, одним із ключових прорахунків тренерського штабу словенця Уроша Велепеця став помилковий розрахунок траєкторії виходу на пік форми Олени Підгрушної. Доволі вдало розпочавши сезон і вигравши кілька нагород на етапах Кубка світу-2015/2016, на головному старті сезону — чемпіонаті світу — капітан жіночої команди залишилася без медалей.
 
Хай там як, а в Отепяя Підгрушна показала свій рівень — виграла улюблений спринт і стала другою в гонці переслідування. Не залишилася без відзнак і наша перша чоловіча команда — Александр Жирний піднявся на третю сходинку п’єдесталу в персьюті.
 
Спільними ж зусиллями наші стріляючі біатлоністи та біатлоністки (Підгрушна, Джима, Підручний, Семенов) вибороли «срібло» в мікст-естафеті. Правди заради хочеться сказати, що літній ЧС в Естонії зібрав не всіх найсильніших спортсменів. Утім присутність в Отепяя однієї з найсильніших біатлоністок планети, фінки Кайси Макарайнен — не дозволяють віднести даний старт до розряду другорядних.
 
«Ми далекі від стану ейфорії, але заробити загалом 11 нагород — справді приємно», — сказав Володимир Бринзак, наголосивши, що вся підготовка ведеться до зимової частини сезону. Який, до слова, через проблеми зі здоров’ям пропустить одна з лідерок «синьо-жовтих» Валентина Семеренко.