Сергій Плохій презентує книгу з історії України від Геродота до анексії Криму

26.08.2016
Сергій Плохій презентує книгу з історії України від Геродота до анексії Криму

Уже у вересні українці зможуть побачити на полицях вітчизняних книгарень видання під назвою «Брама Європи». Це не художній роман або ж збірка повістей — це книга американського професора Сергія Плохія з історії України за дві з половиною тисячі років — від Геродота до анексії Криму.
 
Книга вже продається в американських крамничках і, за планами автора, може бути представлена у ВНЗ Америки. 
 
Сергій Плохій вирішив написати цю книжку, коли зрозумів, що у США існує багато помилкових оцінок, історичних паралелей і алюзій стосовно України. «Більшість студентів, беручи якісь курси з історії Східної Європи, обирають російські курси.
 
І традиція, яка сформована тут у російській історії, сформована російською імміграцією, переважно післявоєнного періоду», — розповів професор. 
 
За словами Сергія Плохія, у книзі йдеться про політику, геополітику, культурну й етнічну ідентичність та міжнародні відносини. Він також припускає, що саме ідея про відсутність в українців власної національної ідентичності і стала причиною розпалювання війни на сході України.
 
«Європа для України дуже важлива як сама по собі, так і як противага Росії та Російській імперії. Європа для українців — значно більше, ніж просто Європа з її перевагами та проблемами, Європейським Союзом. Українська історія — дуже європейська», — додає Сергій Плохій.
 
У свою чергу, американці, які прийшли на презентацію книги, не заперечують того, що знали про Україну як про частину Росії.
 
«Я небагато знала з історії України, навіть вивчаючи спеціальний курс під час навчання, оскільки в університеті історію України ми вивчали як частину російської історії», — прокоментувала американська студентка Стефані Кінглі.
 
«В американців виникало дуже багато запитань щодо останніх подій в Україні», — зазначає аналітик British Petroleum Пол Голінгсворф і додає, що дуже добре, що з’являються такі видання, як «Брама Європи», оскільки «неможливо зрозуміти сьогоднішню кризу українців, якщо ти не розумієш і не знаєш коріння з усіх боків». 
 
Сам автор називає книгу дуже сучасною і зазначає, що під час написання намагався якнайдоступніше відповісти на всі запитання, які з’явилися в новинах про події в Україні за останні два роки. 

ДО РЕЧІ

Сергій Плохій стане почесним гостем цьогорічного «Форуму видавців» у Львові, де і представить свою книгу українцям. Також нещодавно стало відомо, що на «Форум видавців», який проходитиме 12-18 вересня, завітає польський журналіст і письменник Вітольд Шабловський, автор відомої збірки репортажів «Убивця з міста абрикосів».
 
У Львові він презентує свою книгу «Танечні ведмеді» у перекладі Юрія Бондаря і візьме участь у дискусіях. Танечні ведмеді, точніше відмова від них, — це алегорія посткомуністичної трансформації.
 
У першій частині книги автор описує давню і, на думку захисників тварин, дику традицію дресирування ведмедів і поступову відмову від неї в Болгарії, друга частина — про болючі моменти посткомуністичного життя у різних країнах: Польщі, Україні, Естонії, Сербії, Албанії, Кубі, Грузії.