25-та річниця Незалежності — як Україні здобути економічну силу

26.08.2016

Шановні українці, від імені Радикальної партії вітаю Вас iз Днем Незалежності України! Сьогодні, незважаючи на всі виклики та загрози, ми спільно переступаємо 25-ту річницю історичної та символічної події — проголошення незалежності нашої рідної держави.

Але мало проголосити незалежність, її ще треба реально здобути. А її плодами скористатись в інтересах усього суспільства. Це те, що нам, на жаль, досі не вдалося. Бо про справжню незалежність можна буде говорити лише коли ми позбавимось «ракової пухлини» корупції та олігархії всередині країни, енергетичного зашморгу імпортного газу, лещат закордонних кредитів та й комплексу меншовартості перед іншими країнами. Коли українці, всі ті хто відчувають себе такими і пов’язують своє життя і майбутнє з Україною, запанують у себе вдома. Незалежно від мови спілкування, релігійних переконань чи політичних уподобань. Національний інтерес — не декларація, а дороговказ для влади.

Ознаками незалежності мають стати відновлення територіальної цілісності країни, перетворення України з сировинного додатку і ресурсного донора світу на країну-виробника та інноватора, відновлення авторитету та впливу України на міжнародній арені, верховенство національного інтересу в прийнятті державних рішень, а також найголовніше — забезпечення гідного добробуту власних громадян і створення умов для їх самореалізації у рідній країні.

Для цього на порядку денному влади треба поставити справжні українські пріоритети, які послідовно відстоює Радикальна партія. І ці пріоритети докорінно відрізняються від тих, які сьогодні сповідує уряд та Президент. По суті, Радикальна партія пропонує альтернативну модель розвитку країни, якісно іншу політику, що виведе нас iз прірви бідності та постійної залежності.

Не мiжнароднi рейтинги, а добробут українцiв та якiсть життя!
 
Влада переконує, що її реформи успішні, посилаючись на оцінки Єврокомісара, директора-розпорядника МВФ, іноземних послів... кого завгодно, тільки не власного народу!
 
Вносячи проекти законів до парламенту, уряд постійно підкреслює, що це потрібно для покращення такого-то міжнародного рейтингу України, для виконання якихось чергових зобов’язань перед іншими країнами. Хіба це має бути метою діяльності національної влади? Ні! 
 
Метою влади повинно бути підвищення добробуту та якості життя громадян. Щоб люди мали роботу з гідною заробітною платнею, щоб пенсії дозволяли купувати не хліб та воду, а необхідні ліки, одяг, не економити на їжі, нормально жити.
 
А сьогодні, при середньому доході українця (після оподаткування) — 90 дол. США та від’ємній (!) частці заощаджень (-11,4%), про який успіх реформ можна говорити?!?
 
Наявність роботи, реально зростаючі доходи українців і стабільні ціни — ось справжній показник успіху реформ, а не міжнародні рейтинги та компліменти закордонних політиків!
І ми не просто не погоджуємось iз політикою влади і не просто пропонуємо альтернативу, ми діємо.
 
От Вам конкретний приклад. Сьогодні 478 000 інвалідів I, II, III груп, людей похилого віку без достатнього трудового стажу, жінок, які вийшли на пенсію до 60 років, які мають єдине джерело доходів — соцдопомогу чи пенсію, — живуть на менше ніж 1 000 грн. на місяць, а їхнi пенсії ще й не індексуються!
 
Для виправлення цієї ганебної ситуації ми з Віктором Галасюком, Віктором Вовком та колегами внесли в парламент законопроект №4998 щодо забезпечення мінімальних життєвих потреб пенсіонерів та інвалідів — щоб жодні пенсії та соцдопомоги в Україні не були менші за прожитковий мінімум і підлягали гарантованій індексації!

Не закордоннi кредити, а ставка на власного виробника!    

Влада готова на все заради отримання чергового кредиту МВФ — на підняття комунальних тарифів та пенсійного віку, на огульний розпродаж державного майна, на зняття мораторію на продаж сільскогосподарських земель, на відміну заборони експорту лісу-кругляка, який так непросто виборола Радикальна партія в парламенті.
 
І все це заради того, щоб отримати черговий транш від МВФ і проїсти його за кілька місяців.
 
А в цей час у бюджет сплачується менше податків, бо підприємці менше заробляють.
 
Унаслідок такої політики на шиї кожного українця від малого до старого вже висить борг по 40 тис. грн. — саме стільки в розрахунку на громадянина повинна віддати Україна внутрішніх та зовнішніх боргів.
 
Замість того, щоб зробити ставку на власного виробника, як роблять і Америка, і Європа, і Азія, і як це пропонує Радикальна партія в Україні. Замість того, щоб підтримати власних промисловців, підприємців, фермерів дешевшими кредитами, стимулюючими податками, дер­жавними замовленнями та справедливими тарифами. Замість того, щоб створити умови для економічного зростання і жити за рахунок власних податків, а не чужих подачок.

Не вимоги МВФ, а вимоги українського суспiльства!

Влада не здатна дати ладу 43-мільйонній країні, роблячи її заручником своєї жадібності та інтересів інших країн. Однією рукою зберігають старі корупційні схеми, а іншою рукою набирають нові кредити МВФ. Бачать ці кредити не як допоміжний інструмент, а як головну мету. От і вся політика влади.
 
Нам постійно розповідають про так звані «маяки» (вимоги) МВФ. Достойні зарплати та пенсії, наявність роботи та нормальні податки — от які мають бути наші «маяки»!
 
І уряд, і Національний банк та й інші владні інституції повернулись обличчям до закордонних кредиторів і, на жаль, спиною до власного суспільства — підприємців, виробників, роботодавців, платників податків.
 
Така ситуація не може тривати довго. Адже не можна ігнорувати інтереси свого народу й обманювати його! Радикальна партія наголошує, що влада має діяти передусім в інтересах власних співгромадян — українського суспільства!

Не дерегуляцiя, а вiдповiдальнiсть держави i соцiальна справедливiсть!   

Влада каже, що держава має бути усунута від регулювання економіки та життя людей. А ми вважаємо, що в тому безладі, який створили за багато років, держава має не знімати з себе відповідальність, а навпаки — забезпечити справедливі тарифи та стабільні ціни, гарантувати мінімальні соціальні стандарти, боротись iз монополістами та олігархами, проводити радикальні реформи та наводити порядок у країні! Влада повинна бути водієм, а не пасажиром!
 
Не огульна приватизацiя, а ефективне управлiння державним майном
 
Влада вважає приватизацію однією з головних економічних реформ. Тобто хочуть продати державне майно під час фінансово-економічної кризи, коли воно коштує найдешевше. Кажуть, державні підприємства треба продати, бо вони збиткові. Так у нас уже не один рік і країна збиткова, може, і її схочете продати?!
 
Успішна кондитерська фабрика не продається, бо «ціни немає», а державне майно, значить, продасться?
 
Внесок держпідприємств в економіку в Україні — 10%, у найбільш успішних країнах — 15%, у країнах, що розвиваються, — 30%. Тобто в України немає зайвої державної власності. Є непрофесійне керівництво, корумповані чиновники, відсутність аналізу та контролю.  Так може, треба це виправляти, а не одразу продавати майно, не давши собі ладу?

Не продаж сiльськогоподарських земель, а розвиток села

Влада намагається легалізувати продаж української сільскогосподарської землі — другого багатства України, бо перше і головне — люди. 
 
А в мене запитання — хто землю купить? Селянин, який сьогодні сидить без копійки, чи фермер, у якого ледь на дизпальне коштів вистачає? Чи, може, пересічний українець iз місячним наявним доходом у 90 дол. США? Ні, землю купить олігарх, наближений до влади, або сама влада! 
 
Замість того щоб розвивати українське село, поглиблювати переробку, сприяти розвитку кооперації, урядовці хочуть «зірвати куш» і на Багами або ще кудись, де немає з Україною договору про екстрадицію злочинців.
 
Радикальна партія має інше бачення. Україна повинна зробити все для збереження і розвитку села — підтримати фермерів не словами, а дотаціями та дешевими кредитами; відродити тваринництво; налагодити кооперацію та розбудувати агропереробку. Щоб Україна експортувала не тільки зерно чи яблука, а й готові продукти харчування з високою доданою вартістю.
 
Ми з Віктором Галасюком та Віктором Вовком і колегами вносимо до Парламенту законопроект щодо відродження тваринництва (через спрямування частини виручки від експорту сировинної с/г продукції на дотації для населення  для придбання корів та їх утри­мання). Він дозволить поступово виправити ситуацію катастрофічного падіння (у 6,5 раза з 1991 року) поголів’я великої рогатої худоби.

Не затягування паскiв населенню, а детiнiзацiя економiки, деофшоризацiя i подолання контрабанди

Забирати в людей останнє через несправедливо завищені тарифи, оподаткування найбідніших, через заниження пенсій та соціальної допомоги нижче реального прожиткового рівня — це антисоціальна політика влади, на якій за жодних умов не збудуєш сильної економіки. 
 
Більше того, така політика влади є аморальною, коли в офшори щорічно виводиться 8-12 млрд. дол. США, понад 50% економіки в тіні і не сплачує податки, а контрабанда, за найскромнішими оцінками, сягає 100 млрд. грн. на рік.
 
Тому Радикальна партія пропонує конкретні механізми детінізації економіки, деофшоризації та подолання контрабанди. Зокрема, ми з Віктором Галасюком та Віктором Вовком і колегами зареєстрували законопроекти №№4711 та 4712, якими пропонуємо введення «офшорного збору» з цільовим спрямуванням коштів на розвиток промисловості, підтримку експорту та нарощення інвестицій. Це мільярди гривень на розвиток української економіки, а значить, на підвищення доходів українців.

Не пiдвищення комунальних тарифiв, а енергомодернiзацiя та власний видобуток газу

Влада стверджує, що драконівське підвищення тарифів — це і є справжні реформи. По суті, уряд просто перекладає технологічну відсталість, корупцію та власну недолугу політику на плечі громадян. Підвищити тарифи кожен дурень може.
 
А субсидії, якими «ви­правдовується» уряд, лише консервують бідність та енергозалежність, бо вони не вирішують проблеми — не зменшують енергозалежності громадян та країни в цілому. На субсидії у цьому році виділили аж 40 млрд. грн., а реальне вирішення проблеми — енергомодернізацію — менше 1 млрд. грн. Це глухий кут!
 
Радикальна партія натомість пропонує вихід: провести масштабну енергомодернізацію, у тому числі за рахунок залучення коштів Світового банку, по­збутися шалених непродуктивних втрат енергоносіїв, ліквідувати державного посередника-монополіста «Нафтогаз», відв’язати ціни на український газ від імпортного й запровадити прозоре ринкове ціноутворення, а також встановити податкові стимули для тих, хто запроваджує енергоощадні заходи і видобуває газ в Україні. 

Не витискання останнiх сокiв iз пiдприємцiв, а iнвестицiйнi стимули та мораторiй на перевiрки

Влада просуває руйнівні для економіки ліквідацію чи звуження податкових спецрежимів та стимулів для промисловців, аграріїв і малих підприємців на спрощеній системі оподаткування. Це шлях у нікуди, коли економіка і так на ладан дихає.
 
Радикальна партія має кардинально інше бачення. Пріоритет — це швидке економічне зростання. А інструменти це — податкові канікули для малого бізнесу; вигідні для вітчизняних виробників мита; звільнення реінвестованого прибутку від оподаткування; індустріальні парки з податковими стимулами для нових виробництв, високотехнологічного бізнесу, креативних індустрій; мораторій на перевірки підприємців контролюючими органами. 
 
Ми вже внесли у Верховну Раду відповідні законопроекти про індустріальні парки, про мораторій на перевірки та інші, які роблять вигіднішим розвиток виробництва в Україні.

Не полiтика «дорогих грошей» вiд НБУ, а доступнi кредити на розвиток українського виробництва та фермерства

Нацбанк, усупереч пропозиціям Радикальної партії, замість проведення скоординованих із парламентом та урядом заходів для порятунку вкладів населення та підприємців і збереження довіри до національної банківської системи, максимальної орієнтації на потреби реального сектору економіки й відновлення його кредитування, а також створення умов для залучення інвестицій та збільшення експорту, вдався до непрозорого та невмотивованого «демонтажу» банківської системи (без належної компенсації втрат вкладників), встановлення штучних регуляцій, реалізації політики «дорогих грошей» для власної економіки та збільшення залежності від закордонних кредитів.
 
Україна займає 7-ме місце з кінця у світі за дороговизною кредитів. При цьому наша держава позичає за кордоном валюту під кілька відсотків, а підприємці не бачать валютних кредитів дешевше десятка відсот­ків. В умовах кредитного голоду економіка не може нормально розвиватись. 
 
Тому Радикальна партія принципово відстоює орієнтацію кредитно-грошової політики на підвищення «фінансової глибини» реального сектору економіки, у т.ч. через спрямування бюджетних коштів та міжнародної фінансової допомоги на кредитування малого бізнесу, нових та наукомістких виробництв; впровадження державних програм компенсації відсотків за кредитами малого бізнесу, нових виробничих підприємств; пільгове кредитування фермерів та розвиток села.

Не експорт сировини, а економiка виробництва та iнновацiй

Влада своєю політикою схвалює експорт необробленої сировини з України — намагаючись відмінити мораторій на експорт лісу-кругляка, намагаючись заблокувати підвищення експортних мит на металобрухт, зберігаючи імпортні мита на комплектуючі та сировину вищими, ніж на готову продукцію з них.
 
Це повний абсурд. Так влада краде у суспільства гідне життя, розпродає країну «на органи», робить її сировинною колонією в центрі Європи. Це гарантія жебрацьких зарплат і пенсій на роки.
 
Радикальна партія натомість пропонує політику економічного прагматизму, захисту інтересів власного виробника, створення умов для розвитку національного виробництва. Саме по собі нічого не відбудеться, тому ми пропонуємо створення системи державних інститутів та механізмів розвитку економіки для переходу від занепаду й «проїдання» до інвестиційного розвитку та стрімкого економічного зростання. Це і експортно-кредитне агентство, і державний банк відбудови і розвитку, й індустріальні парки, й агентство підтримки малого бізнесу. 

Не емiграцiя як норма, а створення робочих мiсць як прiоритет №1

Іноземні ЗМІ констатують шалений потік заробітчан з України до Європи, українські урядовці констатують втрату робочих місць у країні, Президент і уряд дивляться на це спокійно. Радикальна партія протестує проти такої політики!
 
За останній рік 490 тис. українців перестали платити єдиний соціальний внесок, це означає, що вони втратили роботу. А рівень безробіття в Україні сягнув 9,9%, а серед молоді — 25%! 
 
Радикальна партія пропонує національну програму зайнятості — фіскальне стимулювання створення нових робочих місць, наприклад податкові пільги для підприємств, які беруть на роботу випускників ПТУ. Також реалізація програм тимчасової зайнятості для подолання безробіття (у т.ч. для відновлення інфраструктури регіонів, що постраждали внаслідок військових дій, модернізації та відновлення виробництв, виконання соціальних робіт тощо).
 
Всі зусилля влади мають бути спрямовані на створення нових робочих місць iз гідною заробітною платнею, а для цього потрібно залучення інвестицій, розвиток національного виробництва, просування українського експорту. Те, що послідовно відстоює Радикальна партія. 
 
Олег ЛЯШКО,
лідер Радикальної партії