Богдану Струпці 75: у Києві відкриють пам'ятник і презентують виставку "Я -Богдан"

26.08.2016
Богдану Струпці 75: у Києві відкриють пам'ятник і презентують виставку "Я -Богдан"

Богдан Ступка. Графіка Сергія Якутовича.

26 серпня, у переддень 75-річчя з дня народження Богдана Ступки,  у Києві на Байковому кладовищі відкривають пам’ятник великому акторові, а у міжнародному аеропорту «Бориспіль презентують виставку «Я — Богдан».
 
Автор пам’ятника виконавцю ролей Тев’є-Тевеля, Тараса Бульби, Короля Ліра, Сковороди — одеський скульптор Михайло Рева, який товаришував iз Богданом Ступкою більше 15 років і бачив у ньому свого духовного наставника. (Також пан Михайло є хрещеним батьком онука актора — Богдана). 
 
За українською традицією, коли людина народжувалася, садили дерево. А коли помирала — це дерево зрізали і ставили корінням догори. Ця ідея Михайлу Реві прийшла, коли він був у рідному селищі Ступки — Куликові Львівської областi.
 
Він знайшов там дерево і по ньому вже зробив макет майбутнього пам’ятника,  висота якого приблизно 130 см. Відтепер пам’ять  про Ступку увіковічнюватиме  дерево з бронзи, що стоїть на платформі  з чорного граніту, на якій — рушник з образами Богдана Сильвестровича, графіка Сергія Якутовича.
 
Ще зображений хрестик: скульптор вилив точнiсiнько такий, який носив на грудях актор. 
 
Образи легендарного Богдана Ступки відсьогодні — і в   стінах аеропорту  «Бориспіль». В основі виставки — 100 фото з сімейного архіву актора та  графічні роботи Сергія Якутовича.
 
Кожен стенд супроводжують цитати критиків або вислови Богдана Ступки українською та англійською мовами, що відповідає міжнародному статусу аеропорту, і будуть зрозумілі не тільки українцям, а й іноземцям.
 
 (Презентують їх під звуки  одночасно надзвичайно щемної, трагічної  і величної музики Баха у виконанні  лауреата міжнародних конкурсів, віолончеліста Олександра Пірієва).
 
Роботи, представлені на виставці, Сергій Якутович зробив до 70-річчя Богдана Ступки, але на такий широкий загал (щоденно до 30 000 людей, близько 
4 000 000 до кінця року) вони демонструватимуться вперше.  
 
Експонати виставки є елементом та концепцією майбутної книги «Ступка», яка готується до виходу і буде представлена  на Львівському форумі книговидавців уже у  вересні.