На Миколаївщині чиновники побили селян, захищаючи свердловину з питною водою

23.08.2016
У розпал збору врожаю відразу четверо мешканців сіл Петрівка та Крива Балка опинилися на лікарняному ліжку відділення реанімації місцевої лікарні. Медики зафіксували у постраждалих черепно-мозкові травми, переломи кінцівок та забої м’яких тканин. Стан здоров’я всіх постраждалих лікарі оцінюють, як середньої важкості.
 
Проте відступати поки що ніхто не планує. Адже на кону — чиста питна вода для поливу угідь сільськогосподарського призначення.
 
Скандал розгорівся після того, як чиновники з сільради Петрівки самовільно забрали в комунальну власність свердловину, щоб здавати її в оренду заможним фермерам та заробляти гроші. Це викликало обурення у простих селян iз цього ж села. Люди стверджують, що за свій рахунок відновили занедбану вежу, а також розчистили джерело з питною водою.
 
А дісталася вона їм у спадщину ще з часів СРСР зруйнованою. Пізніше силами аграріїв був навіть створений орган самоорганізації, який займався технічним обслуговуванням свердловини протягом декількох років. Усі селяни справно сплачували щомісячний внесок як за користування водою, так і за експлуатацію водонапірної башти.
 
«Улітку нам кілька разів відрізали електроенергію, щоб ми не могли качати воду для поливу, — розповів один з учасників масової бійки Павло Курак. — У таку спеку це закінчиться для нас втратою врожаю. Ось ми й вийшли відстоювати свої права. Спочатку просто встановили охорону біля свердловини, а коли це не допомогло, змушені були вступити з чиновниками в рукопашний бій».
 
«На реконструкцію свердловини було виділено близько двадцяти тисяч гривень ще дев’ять років тому, — стверджує голова села Петрівка Світлана Цінаковська. — Тепер вона, за законом, перебуває у комунальній власності нашої громади. Ми маємо на руках усі документи, які підтверджують цей факт».
 
Однак опоненти чиновників стверджують, що всі папери у цій справі — або фальшивки, або були оформлені «заднім числом». Тому люди подали колективний позов до суду про визнання рішення сільради незаконним. Біля водонапірної вежі зараз чергують відразу декілька нарядів поліції, щоб запобігти подальшому наростанню конфліктної ситуації.
 
Співробітники правоохоронних органів порушили кримінальне провадження за фактом масової бійки. Справу про право володіння свердловиною з питною водою також взяли на свій контроль співробітники Миколаївської обласної прокуратури.