«Брат» на сябра: в Мінську починають розуміти масштаби загрози з боку Кремля

23.08.2016
Білоруський центр стратегічних і політичних досліджень підготував і оприлюднив звіт про російський тиск на Білорусь. У вступній частині документа зазначається, що Білорусь, зберігаючи нейтральну позицію стосовно кризи в Україні та повністю контролюючи свою територію, вносить значний внесок у стабільність регіону.
 
Але далі міститься висновок, що останнім часом помітний «безпрецедентний військовий і політичний тиск» на Білорусь iз боку Росії, що може бути пов’язано зі спробами «втягнути Білорусь у конфронтацію з країнами Заходу». 
 
На думку авторів звіту, «крайнім проявом такого тиску було розміщення біля білоруського кордону російських військовослужбовців у кількості, якої достатньо для реалізації на території Білорусі гібридної війни, подібної до тієї, яка ведеться на сході України».
 
Білоруські аналітики вважають, що мета дій Москви проста: «З незалежної держави Білорусь може перетворитися на «сіру зону», з якої Російська Федерація буде управляти конфліктами в регіоні». Авторів звіту Арсенія Савицького та Юрія Царика вважають проурядовими аналітиками.
 
Оприлюднення звіту такого змісту може означати, що білоруська влада дуже сильно відчуває і серйозно сприймає тиск Москви.