Заслані «козачки»: Костянтина Килимника зі штабу Трампа викрили у зв'язках з російською розвідкою

23.08.2016
Минулої п’ятниці кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що прийняв відставку керівника своєї кампанії Пола Манафорта. Кандидат у президенти США назвав пана Манафорта «справжнім професіоналом».
 
Останнім часом 67-річний політтехнолог викликав різку критику на свою адресу. Це сталося, зокрема, після того, як українські правоохоронці підтвердили наявність його прізвища у документах, які, як припускається, описують багатомільйонні нелегальні виплати, що їх у 2007-2012 роках здійснювала Партія регіонів.
 
Пол Манафорт був досить тісно пов’язаний з українською політикою від часу, коли українці вийшли на перший Майдан, зазначає Бі-Бі-Сі. Після поразки Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року він став політтехнологом самого Януковича, а також його Партії регіонів.
 
Співпрацюючи з ним, Партія регіонів спромоглася посісти перше місце на парламентських виборах 2006-го та 2007 років. Крім того, саме пан Манафорт був технологом переможної для Віктора Януковича президентської кампанії 2010 року. У 2014 році Пол Манафорт брав участь у парламентській виборчій кампанії партії «Опозиційний блок», яка утворилася на руїнах Партії регіонів після перемоги Євромайдану. Саме Пол Манафорт організував низку протестів у Криму проти Києва і проти союзу з НАТО, які очолила проросійська Партія регіонів Віктора Януковича.
 
Судячи з усього, до обов’язків Пола Манафорта входила робота на покращення іміджу Віктора Януковича у США. Провідна діячка Партії регіонів та багаторічний медіа-консультант Віктора Януковича Ганна Герман відносить до заслуг американського політтехнолога вдалий, за висновками експертів, візит щойно обраного Президента України до Штатів на початку 2010 року. У Партії регіонів у часи її перебування при владі не заперечували, що користуються послугами політтехнологів із-за кордону, у тому числі зі США. Утім, даних про те, як здійснювалося фінансування їхньої роботи та скільки коштів на це витрачено, не наводили.
 
У п’ятницю тему співпраці Пола Манафорта з колишнім керівництвом України продовжила агенція «Асошіейтед Пресс». Посилаючись на електронні листи, що потрапили у розпорядження агенції, журналісти стверджують, що пан Манафорт та його соратники проводили у США «приховану агітаційну кампанію на користь уряду України за правління колишнього Президента Віктора Януковича».
 
Агенція твердить, що колишній радник пана Януковича Пол Манафорт та його заступник Рік Гейтс фактично працювали як агенти — люди, які лобіюють у США інтереси іноземних політичних лідерів чи партій. При цьому вони, начебто у порушення законодавства, не подали звіт про таку діяльність до американського міністерства юстиції.
 
Таке порушення є кримінальним злочином і має наслідком покарання до п’яти років позбавлення волі і штраф до 250 тис. доларів. Водночас «Асошіейтед Пресс» наводить слова Пола Манафорта й Ріка Гейтса про те, що вони не займалися діяльністю, яка вимагала від них реєстрації як іноземних агентів.
 
Інформація про ймовірні зв’язки пана Манафорта з поваленим проросійським лідером України стала приводом для того, аби менеджер президентської кампанії Хілларі Клінтон Роббі Мук заявив, що команда Дональда Трампа повинна розкрити всі свої зв’язки з Росією. При цьому у штабі демократів нагадали про «пропутінські політичні позиції, які взяв на озброєння Дональд Трамп». Пол Манафорт категорично заперечував звинувачення в отриманні нелегальних виплат з України на свою адресу. 
 
Але з відставкою Манафорта з російськими впливами в оточенні Трампа не покінчено. «Заступник тепер уже колишнього голови виборчого штабу Дональда Трампа і консультанта екс-Президента України Віктора Януковича Пола Манафорта — Костянтин Килимник — міг бути пов’язаним із російською розвідкою», — повідомляє український інтернет-портал «Європейська правда» з посиланням на британську газету «Файненшл Таймс». Люди, які працювали з Килимником, громадянином Росії, стверджують, що в команді Манафорта не було таємницею те, що він, військовий лінгвіст, був пов’язаний із російською військовою розвідкою.
 
Власне, в команду Манафорта Килимника, як перекладача під час роботи з найбагатшим олігархом України Рінатом Ахметовим, узяли саме за «чудову англійську». Поступово Килимнику довірили більше обов’язків. Як зазначає «Файненшл Таймс», на посаді ключового помічника Манафорта Килимник мав рідкісний доступ до найвищих фігур регіону — «від Януковича до мільярдерів-олігархів і високопоставлених західних дипломатів».
 
«Файненшл Таймс» пише, що Костянтин Килимник народився в Україні в 1970 році, військову службу проходив у Росії. Його першим довгостроковим робочим місцем після звільнення з армії був Міжнародний республіканський інститут (IRI) у Москві, неурядова організація зі США на початку 1990-х років. В IRI стверджують, що взяли Килимника на роботу за чудову англійську.
 
В інституті знали, що свої знання мови він отримав у військовій розвідці, однак не надавали цьому особливого значення, хоча й підозрювали, що він міг займатися діяльністю, не пов’язаною з посадовими обов’язками.
 
Видання зазначає, що десять років потому, коли Килимник став працювати на Януковича в команді Пола Манафорта, там теж деякі політики підозрювали, що він доповідає в Москву, однак не переймалися цим. На сьогоднішній день Манафорт і Килимник досі перебувають у тісному зв’язку, і хоча у Манафорта наполягають, що його відставка з посади голови штабу Дональда Трампа не пов’язана з його українською діяльністю, інформовані джерела стверджують, що це відіграло свою роль. «Це дуже серйозна проблема, якщо врахувати, що офіцер російської розвідки міг перебувати за один крок від кандидата у президенти Дональда Трампа», — сказало джерело.
 
Українські політики також висловлюють стурбованість із приводу близькості Килимника до Манафорта і через нього — до потенційного наступного президента США. Зокрема, у п’ятницю народний депутат Володимир Ар’єв подав запит про розслідування минулого Килимника. «З огляду на його біографію, ця людина може бути пов’язана з російськими спецслужбами», — йдеться у його листі Генпрокурору Юрію Луценку.