Епохальний історичний проект НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

23.08.2016
Епохальний історичний проект НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

Учасники мегапроекту української пісні.

Телемарафон «Пісня об’єднує нас!» —
безпрецедентний вікопомний мегапроект,
унікальний для нашої країни

 
Грандіозний телемарафон української пісні «Пісня об’єднує нас!» — спільний проект Київського національного університету культури і мистецтв, Першого Національного телеканалу та телекомпанії «Ера» — увійшов до Книги світових рекордів Гіннесса. Ідея проведення в Україні музичного марафону української пісні належить Михайлові Поплавському — генеральному продюсерові, головному режисеру-постановнику проекту та генеральному директору Національної телекомпанії України Єгору Бенкендорфу.
 
Ось той випадок, коли читача слід відразу попередити, що якими б словами не описували ми це дивовижне дійство, вони всі будуть сухі й незграбні. Бо ж немає слів, якими можна передати те, що відбувалося протягом майже п’яти діб у прямому ефірі Першого Національного і телеканалу «Ера»!
 
Мільйони глядачів — поціновувачів мистецтва та культури — були буквально прикуті до телевізійних екранів, не просто спостерігаючи, як українська пісня йде на світовий рекорд, а насоло­джуючись її багатогранністю, мелодійністю, захоплюючись її талановитими виконавцями.
 
А почалося все зі спільної ідеї генерального директора Національної телекомпанії України Єгора Бенкендорфа та генерального продюсера, головного режисера-постановника проекту Михайла Поплавського — провести найтриваліший у світі телемарафон української народної і сучасної пісні.
 
Разом із цією світлою ідеєю виникла глобальна мета — зробити незалежну Україну світовим рекордсменом, коли вона потрапить до Книги світових рекордів Гіннесса у категорії «Найтриваліший музичний телевізійний марафон національної пісні у прямому ефірі».
 
І це сталося! Мегапроект української пісні — телемарафон, що дістав промовисту назву «Пісня об’єднує нас!», був реалізований: його трансляція тривала з п’ятої години тридцяти хвилин 29 березня до дев’ятнадцятої години тридцяти хвилин 2 квітня.
 
Тобто від часу запуску таймера початку пісенного марафону до його останніх тріумфальних акордів минуло 110 годин 4 хвилини 30 секунд! Італійський рекорд — 103 години 9 хвилин 26 секунд, який був установлений у березні 2010 року в місті Пезаро, побито! І хто ж після цього буде заперечувати, що українська нація — найспівучіша у світі!
 
Що творилося у спеціально обладнаній студії Першого Національного каналу ввечері 2 квітня після закінчення телемарафону, треба було бачити! Щойно на табло таймера висвітилися цифри 110.04.30, як у студії почалося неймовірне.
 
Зовсім незнайомі люди обнімалися, хтось витирав зволожнілі від сліз радості очі, а молодь із захватом скандувала: «Ре-ко-рд! Ре-ко-рд! Ре-ко-рд!». У цю мить згадалося недавнє політичне телешоу на іншому українському телеканалі, де, вибачте, до дірок затирали тему відновлення загубленого українцями патріотизму. Та нікуди він не подівся, наш патріотизм, — просто треба зачепити оті ніжні струни української душі.
 
Так, як це зумів зробити головний режисер-постановник мегапроекту Михайло Поплавський.
 
Навіть уявити неможливо, що треба зробити для проведення такого всесвітнього торжества української пісні! Під час прес-конференції, що відбулася відразу після телемарафону, було зазначено, що підготовка до втілення ідеї у життя розпочалася задовго до її оприлюднення.
 
Команди Національної телекомпанії України та Київського національного університету культури і мистецтв працювали одразу у кількох напрямах: технічного забезпечення проекту, збору пісенного матеріалу, зв’язків з українською діаспорою.
 
До грандіозного задуму приєдналися й творчі групи проектів «Наша пісня», «Фолк-musik», «Крок до зірок». Усього над телемарафоном працювало 2012 осіб — музиканти, технічний і творчий персонал.
 
А взяли участь у цьому, як сказав один із молодих виконавців гурту Mad heads XL, «абсолютно безумному дійстві», 385 солістів і гуртів, у виконанні яких прозвучало більше двох тисяч українських пісень різного жанру — від народних до репу, від дум до рейву. До участі у телемарафоні вдалося залучити як найпопулярніших зірок, так і талановитих виконавців з усіх куточків України, як солістів, так і гурти та аматорські хори.
 
Наразі, певно, легше сказати, хто не співав під час телемарафону. У чудодійній ході до світового рекорду возвеличували українську пісню Ніна Матвієнко, Іван Попович, Віталій Козловський, Павло Дворський, Ніна Мирвода, Алла Кудлай, Наталія Бучинська, Павло Зібров, Катя Бужинська, Віктор та Любов Анісімови, Наталія Валевська, Віктор Свирид, Оксана Пекун, Віктор Павлік, гурти «Гетьман», «Кобза», «Українські барви», «ДахаБраха», «Гайдамаки», «Гонта», «Фрістайл», «Світязь»...
 
Усе було незвичайним на цьому телемарафоні: колоритні українські пісні, які дехто з нас чув уперше в житті, учасники, емоційні ведучі, сценічні заставки з багатим українським орнаментом, чудовими краєвидами нашої України.
 
Незвичайним було навіть те, що транслювався він усі 110 годин без набридлої людям реклами, бо був ініційований як некомерційний проект, генеральним спонсором якого виступила мережа еко-ресторанів «Батьківська хата», і можна тільки уявити, які кошти були потрачені Михайлом Поплавським для встановлення цього наймовірного світового рекорду.
 
Незабутньою була й сама процедура вручення представником Книги світових рекордів Гіннесса Віном Шармою Єгору Бенкендорфу, Михайлу Поплавському та Ігорю Лоташевському
 
Сертифіката про внесення України до Книги світових рекордів Гіннесса у категорії «Найтриваліший музичний телевізійний марафон національної пісні у прямому ефірі». Отримуючи Сертифікат, генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф сказав:
 
— Коли ми починали цей безпрецедентний вікопомний проект, унікальний для нашої країни, ми ставили перед собою декілька цілей: не тільки заявити, що наша культура, наша пісня — прекрасні і нам під силу побити будь-які рекорди. Метою було й консолідувати українське суспільство, а ще — популяризувати Україну та її національну пісню.
 
Під час прес-конференції було повідомлено, що телевізійний марафон «Пісня об’єднує нас!» дивилися в 155 країнах! Отже, девіз усього телемарафону «Тримаймо українську хвилю!» не тільки зрозуміли, а й підтримали у всьому світі.
 
На прес-конференції на запитання Михайлу Поплавському, що він відчуває після здійснення такого масштабного пісенного марафону, він відповів: «Гордість! Велику гордість за наш талановитий український народ!». Українська пісня — це генетичний код нашої нації; у кожній пісні — історія держави, її традиції, прагнення до самовизначення, любов до рідного краю, оптимізм та віра у велике майбутнє України.
 
Телемарафон репрезентує золотий фонд національної пісні, консолідує українців усього світу та стверджує позитивний імідж нашої держави. Михайло Михайлович побажав любити Україну та чудові, неповторні українські пісні. І зазначив: «Я дуже радий, що причетний до великої справи — довести, що українська пісня є найкращою за своїм різноманіттям та красою. Я мрію, щоб в Україні стало модним бути УКРАЇНЦЕМ!»! 
 
Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ