Дорогу на Сорочинський ярмарок латали в останню ніч під зливою

19.08.2016
Дорогу на Сорочинський ярмарок латали в останню ніч під зливою

Організатори Сорочинського ярмарку сподіваються цього року мати рекордну кількість відвідувачів. (Фото з сайта chamber.kr.ua.)

Один із найвідоміших, наймасштабніших та найколоритніших ярмарків в Україні — Сорочинський, який стартував на Полтавщині, отримав нове дихання. Три роки поспiль — у країні ж бо непроста ситуація — відвідуваність цієї кількаденної події суттєво впала. Проте цього року, за прогнозами організаторів, у Великих Сорочинцях очікують рекордну кількість відвідувачів. 
 
Розпочався ярмарок хвилиною мовчання, Національним гімном і виступами самого Гоголя та гоголівських героїв. Цього року дійство має особливий характер, оскільки присвячене Дню Незалежності України і проходить під гаслом «Розквітає ярмарок — квітне Україна!».
 
У день відкриття відвідувачів розважали естрадні виконавці — Оля Полякова та гурт «Дзідзьо». Шiсть днів, до 21 серпня, на ярмарковій площі Великих Сорочинців торгуватимуть, співатимуть, влаштовуватимуть майстер-класи та мистецькі заходи. Цього року тут запланували виступи мистецьких колективів та експозиції виставок не лише вітчизняних, а й з В’єтнаму, Індії, Шрі-Ланки, європейських країн. Загалом на ярмарок завітає близько 300 фольклорних колективів та ансамблів. 
 
За словами організаторів, більш активними, порівняно з минулим роком, стали вітчизняні підприємства всіх галузей промисловості, майстри народних промислів та заклади громадського харчування. У численних павільйонах відвідувачам пропонують страви української кухні та різні смаколики інших народів. У садибах гоголівських часів проводять різноманітні майстер-класи.
 
Відвідувачі мають змогу подивитися велику кількость етнографічних свят та обрядових дійств: свята сала, вергуна, гарбуза, Спаса медового, вареника та галушки, борщу й українське весілля. 
 
Проте цього року не обійшлося і без неприємностей. Не задоволені підприємці. Бо місця для них пропонували в кінці ярмаркової площі на толоці. А туди потенційні покупці доходять нечасто, тому зрозуміло, що й заробіток апріорі незначний. Друге, на що скаржились організаторам, — це висока плата за місце торгівлі. Взагалі, частина підприємців відмовилася торгувати на території Сорочинського ярмарку і облаштувала торгові місця біля траси на Миргород та на вулицях Великих Сорочинців.
 
«Якби торгувала на території ярмарку, то заплатила б за місце 2400 гривень. А так за шість днів заплатила хазяйці 300 гривень за те, що торгую біля її двору. Ще чоловік платить по 20 гривень за парковку машини у людей у дворі. Суттєва різниця в ціні», — пояснює Ірина Даценко з Шишак. Цікаво, що, за словами очевидців, вже за день відкриття поза межами території Сорочинського ярмарку торгували близько 110 підприємців.
 
Організатори мають трохи іншу версію: вони вважають, що цього року, навпаки, все досить модернізовано.
 
«У цьому році ми справді провели реорганізацію самої території ярмарку, тепер людям буде зручніше орієнтуватися. Окрім сучасної навігації, ми додали ще декілька рекламних щитів, на яких знаходитимуться карти ярмарку», — зазначила керівник проекту Світлана Свищева.
 
«Це велике діло — ярмарок і для нас, і для нашого села. Оце тільки під ярмарок і дороги полатають, і все зроблять, і поремонтують. І заробіток — для всіх людей і мешканців», — зауважив житель Великих Сорочинців Олександр Литовка.
 
До речі, щодо доріг, то в мережі вже з’явилися глумливі відео того, що дорогу латати почали у ніч напередодні відкриття ярмарку. Цікаво, що в ніч на 16 серпня у Полтавській області були дощі, тому і дорогу робили з дощем «на пару».
 
До того, нагадаємо, значна частина промисловців і продавців відмовлялася їхати на ярмарок саме через стан дороги. «Кладуть новий асфальт. Так, саме асфальт під зливою, в темряві. Не здивуюся, якщо сьогодні на ярмарок приїде якийсь депутат», — написав у соціальній мережі автор відео Сергій Яровиков.