Пінг-понг колишніх iз прокурором: Каськів затриманий, Лавринович отримав підозру

19.08.2016
Пінг-понг колишніх iз прокурором: Каськів затриманий, Лавринович отримав підозру

Екс-керівник Держагентства з питань залучення інвестицій часів Януковича Владислав Каськів у четвер був затриманий у Панамі, про це під час брифінгу в четвер заявив Ген­прокурор Юрій Луценко.
 
Екс-чиновник у березні цього року був оголошений у міжнародний розшук за статтею 191 (розкрадання) й інші службові злочини. Нагадаємо, зокрема, у 2012-му Владислав Каськів підписав угоду на 1 млрд. доларів з іспанською компанією Gas Natural щодо інвестицій в LNG-термінал в Україні.
 
Пізніше іспанська сторона заявила, що не знає людину, яка підписала контракт. Підставною особою став лижний інструктор Хорді Сарда Бонвехі. 
 
Також в четвер слідчі вручили підозру екс-міністру юстиції часів любителя золотого батона — Олександру Лавриновичу — за тією ж статтею 191, а ще йому інкримінують службову підробку — це стаття 366. Екс-міністру вже вручали підозру більше року тому.
 
В ефірі одного з телеканалів Олександр Лавринович оперативно пояснив, що йдеться про залучення американської юридичної компанії до справи з захисту інтересів України в Європейському суді з прав людини, на що з бюджету було витрачено 8,5 млн. гривень.
 
ГПУ звинувачує екс-міністра у розтраті цих грошей. Як відомо, Мін’юст за часів Лавриновича двічі залучав американську компанію Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP для допомоги у судовому переслідуванні екс-Прем’єра Юлії Тимошенко — у 2012 і 2013 роках.
 
За офіційними даними Мін’юсту, у 2012 році Україна заплатила цій компанії лише 95 тисяч гривень, хоча насправді — значно більше. У 2013 році американці отримали 10,2 млн. гривень.
 
Ще в четвер Генпрокурор Юрій Луценко прозвітував: «У нас є питання до пана (екс-міністра екології) Злочевського, і це було одним із пунктів мого візиту до Ізраїлю. По пану (екс-лідеру фракції ПР Олександру) Єфремову дають дуже добрі свідчення ті, хто були раніше затримані і привiльно почувалися в СІЗО Краматорська.
 
Тепер приїдуть у СІЗО Києва і працюватимуть зі слідчими по цій великій справі». Луценко заявив, що слідчі «знайшли сенсаційні речі при обшуках на квартирі, якою користувався екс-міністр оборони (Павло) Лебедєв», і пообіцяв озвучити їх у найближчий час у рамках оприлюднення відомостей щодо справи Іловайська. 

А ТИМ ЧАСОМ...

У конфлікті між співробітниками Генеральної прокуратури України та Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) є ознаки правопорушень з обох сторін, заявив Генеральний прокурор України Юрій Луценко на спільній iз директором НАБУ Артемом Ситником учорашній прес-конференції у Києві.
 
«Як Генеральний прокурор я не маю наміру жодним чином покривати будь-якого ймовірного порушника закону, працює він у НАБУ, в САП або в Генпрокуратурі...» — сказав він.
 
Генпрокурор заявив про передачу всіх розслідувань щодо інциденту між співробітниками НАБУ і Генпрокуратурою в СБУ для неупередженості слідства. Процесуальне керівництво у цій справі здійснюватиме заступник Генпрокурора Анжела Стрижевська.
 
До слідчої групи буде залучено як фахівця, зокрема,  колишнього помічника федерального прокурора США Богдана Вітвицького. Генпрокурор також  повідомив про наявність домовленості з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим про проведення службового розслідування щодо дій спецпідрозділу КОРД у будівлі адміністрації Держприкордонслужби 16 серпня.
 
Нагадаємо, між Антикорупційним бюро та Генпрокуратурою виник конфлікт стосовно стеження. 12 серпня Генеральна прокуратура виявила стаціонарний пост спостереження за своїми співробітниками у Києві, що здійснював зняття інформації про дії працівників прокуратури.
 
Начальник департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури Володимир Гуцуляк заявив про побиття спецназом НАБУ трьох співробітників прокуратури, які здійснювали зовнішнє спостереження за слідчим ГПУ Дмитром Сусом. У ГПУ заявили, що стеження було незаконним, у той час як НАБУ стверджують, що мали відповідне рішення суду.