Я не хочу їсти, я не хочу пити: через бунт ув'язених керівництву колонії виписали догану

16.08.2016
Я не хочу їсти,  я не хочу пити: через бунт ув'язених керівництву колонії виписали догану

Надзвичайна ситуація сталася минулого тижня в Машівській виправній колонії № 9 управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області: засуджені масово порушили правила внутрішнього розпорядку установи, відмовившись, зокрема, працювати, харчуватися в їдальні, виконувати команду «відбій».
 
Група засуджених відкрито висловила своє невдоволення діями адміністрації, а саме: неналежним, на їхню думку, забезпеченням харчування, комунально-побутових умов утримання, а також тим, що до них не повною мірою застосовуються такі пільги, як умовне дострокове звільнення та переведення на пом’якшені умови утримання. Однією з вимог засуджених було й перерахування на їхні особисті рахунки 75 відсотків зароблених коштів, як того вимагає законодавство.
 
«Коли начальник Машівської колонії доповів мені про те, що сталася така ситуація, я вже о другій годинi ночі був там. Це наша робота: ми повинні реагувати на такі події, — розповів під час брифінгу для журналістів виконувач обов’язків начальника управління Державної пенітенціарної служби України в Полтавській області, полковник внутрішньої служби Петро Тітовець. — Скажу відверто, розмова з засудженими спершу позитивних результатів не дала — останні вимагали звільнення керівника установи. Того ж дня, аби не допустити інших надзвичайних ситуацій, я видав наказ про переведення виправної колонії й управління на посилений варіант несення служби».
 
Задля стабілізації обстановки була створена комісія управління, яку очолив заступник начальника Павло Тронь.
 
За словами Петра Тітовця, ретельно проведена перевірка грубих порушень у роботі адміністрації установи не виявила. Паралельно проводилося розслідування з залученням органів внутрішньої безпеки Сумського територіального підрозділу.
 
Згідно з результатами розслідування, черговий, який застосував фізичну силу щодо одного із засу­джених, завівши тому назад руку, що, по суті, і стало вибуховим механізмом, діяв правильно.
 
Проте працівника все ж покарали за те, що його дії, використані групою негативно налаштованих засуджених, спровокували масове невдоволення й невиконання законних вимог адміністрації.
 
За результатами перевірки притягнено до відповідальності й начальника виправної колонії Юрія Шевченка та його заступника: першому винесено догану, а другому — сувору догану за те, що вони недостатньо володіли ситуацією в середовищі засуджених та не змогли її попередити.
 
«Підключивши обласну та районну прокуратури, ми провели прийом засу­джених, вели роз’яснювальні бесіди, — продовжив Петро Тітовець. — У результаті цього ж дня засуджені вже пішли вечеряти до їдальні й вийшли на роботу в нічні зміни. Згідно із законодавством, засуджені мають право не працювати.
 
Тому оті 2,5 дня, коли тривав заколот, усі роботи на державному сільськогосподарському підприємстві установи із загальною площею земельних угідь понад 2 тисячі гектарів виконували вільнонаймані працівники».
 
А щодо перерахунку 75 відсотків зароблених коштів на особисті рахунки засуджених, то тут існує правова колізія.
 
Як пояснила головний бухгалтер управління Світлана Сердюк, про це справді йдеться у статті 120 Кримінально-виконавчого кодексу, водночас, згідно зі статтею 121, засуджені повинні відшкодовувати зі свого заробітку витрати, які несе на їхнє утримання держава.
 
А окрім того — кошти за виконавчими листами згідно з завданими потерпілим збитками. Нагадаємо, що Машівська виправна колонія — це установа мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами утримування. Тут відбувають покарання вперше засуджені до позбавлення волі, які скоїли злочини з необережності або ж дорожньо-транспортні злочини зі смертельними наслідками. Наразі в цій установі утримують 129 засуджених, із них 103 скоїли тяжкі ДТП, у результаті чого загинули 138 осіб.