Не впадуть із неба лаври: «Динамо» та «Шахтар» синхронно здобули перемоги

16.08.2016
Не впадуть із неба лаври: «Динамо» та «Шахтар» синхронно здобули перемоги

Гол Миколи Іщенка не допоміг «Сталі» відібрати очки в «Динамо». (Фото з сайта fcstal.com.)

Після впевнених звитяг вітчизняних грандів у стартових матчах чемпіонату здавалося, що обидва лідери українського футболу так само легко набиратимуть залікові бали і надалі, а долю чемпіонства, як завжди, вирішить «класико». Утім до очного поєдинку, який, нагадаємо, відбудеться у сьомому турі, «Динамо» та «Шахтарю» доведеться попітніти — кияни лише наприкінці матчу змогли дотиснути непоступливу «Сталь», а «гірники» взагалі були змушені рятуватися від поразки після двох пропущених м’ячів у поєдинку з «Карпатами».

Перший «камбек» Фонсеки

Що б не говорили у таборі донеччан про готовність боротися за найвищі місця у Лізі Європи, все ж варто визнати, що несподівана поразка від «Янг Бойза» у кваліфікації Ліги чемпіонів стала серйозним психологічним ударом для «гірників». Дається взнаки і зміна стилю гри — футболісти ще не звикли до вимог Фонсеки.
 
Про це, зокрема, свідчать два останні матчі у національній першості. Якщо у поєдинку з «Олександрією» «помаранчево-чорні» здобули три очки  «на класі», то зустріч із «Карпатами» стала справжнім іспитом для тренерського штабу. «У першому таймі львів’яни були набагато активнішими за нас. Нам бракувало тієї поведінки, яка з’явилась у другій половині матчу», — після поєдинку визнав португальський наставник «Шахтаря».
 
Можливо, причиною невдалої гри донеччан у стартовій 45-хвилинці стала недооцінка суперника, адже «гірники» виглядали на диво розслабленими. «Карпати» ж, у свою чергу, намагалися надійно захищатися, не забуваючи і про контратаки. Старання «левів» не виявилися марними: Бланко Лещук та Чачуа відзначились результативними ударами після помилок «Шахтаря» в обороні. У другому таймі «зелено-білі» грали «по рахунку», прагнучи зберегти потрібний результат, але здобути бодай нічию їм не вдалося — вирішальний постріл в активі бразильського «гірника» Марлоса. 
 
«Гра могла б закінчитися з іншим рахунком. Але ми самі в цьому винні. З такими суперниками гаяти моменти неприпустимо. Скажімо так, «Карпати» не програли, нам лише не вистачило часу», — заявив після поєдинку тренер львів’ян Сергій Зайцев.

Муки «біло-синіх» без Ярмоли

Матч четвертого туру для іншого фаворита — київського «Динамо» — теж виявився складним. Наставник «біло-синіх» Сергій Ребров у поєдинку зі «Сталлю» не міг розраховувати на кількох ключових футболістів — Яромленка, Рибалку та Віду.
 
Відсутність лідерів, як виявилось, серйозно вплинула на атакувальний потенціал киян. Давно відомо, що гра динамівців у нападі будується навколо Ярмоленка та Рибалки, без них же «синьо-білі» довго не могли відзначитись у воротах «сталеварів», дотиснувши суперника лише після вилучення Малакяна. «Був важкий матч, «Сталь» добре оборонялася. Якби забили в першому таймі, було б набагато легше. Утім головне — це здобуті три очки», — сказав Ребров після зустрічі.
 
«Сталевари» до цього матчу теж підійшли з кадровими втратами — за сімейними обставинами Україну покинув голов­ний тренер Ерік ван дер Меєр. Його має замінити Якоб Галл, якому, за чутками, керівництво дало три матчі, аби проявити себе.
 
Перший іспит для голландського фахівця був не надто успішним, але слід зазначити, що його підопічні у протистоянні з «Динамо» показали непогану гру. Це визнав і сам тренер: «Ми дуже добре захищалися, особливо у другому таймі. Як і планували, забили м’яч після стандарту. Потім була непрофесійна поведінка нашого футболіста, який дав привід арбітру показати червону картку. Те, чого боялися вдесятьох, те і сталося.»
 
Цікавою є і причина відсутності Ярмоленка у заявці киян на матч. Тренер «Динамо» Сергій Ребров на прес-конференції сказав, що 26-річний хавбек не грав через мікротравму. Водночас телеведучий Олександр Денисов в ефірі програми «Великий футбол» заявив, що, за його інформацією з кількох джерел, Ярмола нібито відмовився їхати на зустріч із «Сталлю», висловлюючи таким чином свій протест.
 
За словами Денисова, керівництво «біло-синіх» знову відмовило неназваному закордонному клубу у трансфері гравця, що й викликало різку реакцію футболіста.
 
Хай там як, але в мережі ходять чутки, що українським півзахисником активно цікавиться дортмундська «Боруссія».

«Зелена» молодь Михайленка та «бронзовий» хід «Зорі»

Кілька останніх років в Україні неабияк тішилися появі «третьої сили», яка на рівних тягалася з «Динамо» та «Шахтарем» за чемпіонство. Спочатку «Металіст» здобув «срібло», вперше залишивши киян без медалей, а потім «Дніпро» підтвердив свої амбіції фіналом ЛЄ 2014\2015. Але після зміни керівництва харків’яни «докотилися» до того, що не отримали атестат ПФЛ на цей сезон. 
 
Очікувати ж від «дніпрян» великих звершень після скорочення бюджету, втрати лідерів та заборони не трансфери, схоже, не варто. Молоді підопічні Дмитра Михайленка показують непоганий футбол і реально можуть претендувати на «топ-6» українського чемпіонату, але необхідного досвіду для здобуття перемог у «нічийних» матчах поки не мають.
 
«Результатом поєдинку з «Ворсклою» я не зовсім задоволений — у нас було все для того, аби вибороти три пункти. З іншого боку, ми грали проти команди, яка є третьою-четвертою силою у вітчизняній першості, і виглядали, як мінімум, не слабше. Це радує.
 
Крім цього, «Дніпро» третій поєдинок поспіль не може забити з гри, що є великою проблемою. Наша група атаки, мабуть, наймолодша в лізі. Але ми не шукаємо якихось відмовок, будемо працювати для покращення реалізації», — наголосив тренер «синьо-біло-голубих» Дмитро Михайленко.
 
А основним кандидатом на «бронзу» цього сезону є «Зоря» — луганчани вже відірвались на 5 балів від групи переслідувачів. У матчі четвертого туру «чорно-білі» завдяки диво-голу Петряка мінімально обіграли «Олександрію», утім, справжню міць підопічних Юрія Вернидуба покажуть поєдинки групового етапу ЛЄ. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-Ліга. 4-й тур.
«Карпати» — «Шахтар» — 2:3
Голи: Бланко Лещук, 27; Чачуа, 37 — Степаненко, 47; Коваленко, 69; Марлос, 87.
6740 глядачів
«Волинь» — «Зірка» — 1:0
Гол: Баєнко, 73 (у свої ворота)
2100 глядачів
«Дніпро» — «Ворскла» — 1:1
Голи: Блізініченко, 53 (пен.) — Хльобас, 67
7000 глядачів
«Олександрія» — «Зоря» — 0:1
Гол: Петряк, 17
1640 глядачів
«Чорноморець» — «Олімпік» — 3:0
Голи: Мартиненко, 17, 36; Барілко, 90+4
5200 глядачів
«Сталь» — «Динамо» — 1:2
Голи: Іщенко, 26 — Гармаш, 79; Антунеш, 88
Вилучення: Е. Малакян, 72 («С»)
1350 глядачів
 
Турнірна таблиця:
I В Н П М О
1. «Шахтар» 4 4 0 1 12-4 12
2. «Динамо» 4 4 0 0 10-2 12
3. «Зоря» 4 3 1 0 9-1 10
4. «Дніпро» 4 1 2 1 7-3 5
5. «Ворскла» 4 1 2 1 5-5 5
6. «Сталь» 4 1 1 2 3-6 4
7. «Олімпік» 4 1 1 2 6-10 4
8. «Волинь» 4 1 1 2 3-8 4
9. «Чорноморець» 4 1 0 3 4-9 3
10. «Олександрія» 4 1 0 3 4-9 3
11. «Зірка» 4 0 1 3 4-10 1
12. «Карпати» 4 1 1 2 6-6 -2
 
Бомбардир: Мораес («Динамо») — 4.
 
* * *
Перша Ліга. 4-й тур. «Скала» — «Черкаський Дніпро» — 0:0; «Арсенал-Київ» — «Іллічівець» — 0:3; «Авангард» — «Буковина» — 1:1; ФК «Полтава» — «Оболонь-Бровар» — 1:1; «Інгулець» — МФК «Миколаїв» — 1:0; «Гірник-Спорт» — «Нафтовик-Укрнафта» — 0:1; «Десна» — «Геліос» — 1:1; «Колос» — «Верес» — 2:1; ПФК «Суми» — ФК «Тернопіль» — 1:1.
Лідери: «Іллічівець» — 12; «Верес» — 9; «Геліос», «Черкаський Дніпро» — 8; «Десна», «Колос» — 7.
Бомбардир: Степанюк («Верес») — 4.