На Тернопільщині готуються до ювілею битви проти російської армії

12.08.2016
На Тернопільщині готуються до ювілею битви проти російської армії

Меморіал на горі Лисоня.

14 серпня = виповнюється 100 років від початку історичної битви біля гори Лисоня (територія Бережанського району Тернопільщини), в якій полк Українських Січових Стрільців за підтримки австро-угорських вояків протистояв російській армії, тривалий час стримуючи її наступ. Сотні «усусів» загинули в тих кривавих боях.
 
З тих пір це місце стало символом боротьби українців за свою незалежність. У 1990 році місцева громада впорядкувала зруйновану раніше могилу січових стрільців на горі, також туди було привезено землю з могили кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка.
 
А у вересні 1994-го на Лисоні постав меморіал пам’яті героїв-захисників.
 
До столітнього ювілею битви обласна та районна влади (частиною коштів доклалася і громадська організація «Лисоня») вирішили реставрувати й оновити меморіал. Його невелику каплицю прикрасить унікальна ікона-триптих, над якою працює ціла група митців.
 
Незвичайність її в тому, що поряд із Богородицею і святими там будуть зображені не лише січові стрільці, а й  видатні історичні постаті України, а також загиблі герої Небесної сотні та АТО, зокрема Сергій Нігоян, Устим Голоднюк та Олександр Філь.
 
Усі роботи на Лисоні мають завершити до 3 вересня, коли там відбуватимуться урочистості з нагоди 100-ліття історичної битви.