На Дніпропетровщині зможуть оплачувати «комуналку», здаючи сміття

09.08.2016
На Дніпропетровщині зможуть оплачувати «комуналку», здаючи сміття

Прибутковий непотрiб.

Мешканці Дніпропетровщини, які здаватимуть сортовані відходи до спеціальних пунктів переробки сміття, отримуватимуть за це платню на муніципальну карту для виплат. Рішення про введення антикризового плану для розв’язання проблеми утилізації сміття на 2016—2025 роки ухвалили депутати Дніпропетровської обласної ради.
 
Згідно з попередньо узгодженим планом, кожна територіальна громада обере на свій розсуд один із кількох варіантів вирішення проблеми. Пілотні проекти запланували для початку запустити в Новоолександрівці й Іларіоновому.
 
Як повідомляє dnepr.info, найбільш прибуткові варіанти зможуть дозволити собі громади з високим рівнем самофінансування. Вони побудують офіційні полігони для захоронення відходів із власними сортувальними станціями.
 
Громади, яким бюджет не дозволить втілити такий проект, зможуть відвозити свої відходи на полігон у сусідню громаду, попередньо їх сортуючи у себе на новостворених чи наявних приватних сортувальних підприємствах.
 
Інший різновид такого варіанта — відвозити відходи на полігон у сусідню громаду, сортуючи їх на власних комунальних підприємствах.
 
Для тих, хто здатен кооперуватися з сусідами, передбачено сортування сміття у кожній громаді окремо з організацією централізованої мережі полігонів на рівні області. Безумовний плюс такого рішення — вдасться залучити не тільки місцеві гроші, а й гроші обласного бюджету.
 
Фінансувати багатообіцяючу програму дні­пряни планують за рахунок місцевих бюджетів та залучаючи інвесторів. Але основну частку коштів передбачають брати з екологічного податку, який, за попередніми підрахунками, сягає не менш як 700 мільйонів гривень на рік.
 
Муніципальна карта, якою законослухняні громадяни зможуть розраховуватися за комунальні послуги в обмін на здане в авторизовані пункти переробки сміття, покликана ще й вирішити гіпотетичну проблему крадіжок вторсировини. Адже пункти прийому вторсировини, які будуть платити готівкою, стануть незаконними.