На Іграх в Ріо прапороносцем збірної України буде олімпійський чемпіон зі стендової стрільби Микола Мільчев

05.08.2016
На Іграх в Ріо прапороносцем збірної України буде олімпійський чемпіон зі стендової стрільби Микола Мільчев

На Лондонській олімпіаді-2012 прапороносцем у «синьо-жовтих» на церемонії відкриття Ігор був титулований дзюдоїст Роман Гонтюк. (Фото з сайта eposhta.com.)

П’ятого серпня в Ріо-де-Жанейро стартують літні Ігри, котрі вперше в історії олімпійського руху пройдуть у Південній Америці.
 
Під час змагань, які триватимуть 5-21 серпня, організатори планують розіграти рекордну кількість медалей (306 комплектів нагород) серед більш ніж 10 тисяч спортсменів, які представлятимуть 207 країн світу. Уперше залучивши до рядів учасників XXXI літньої Олімпіади спортсменів із Косова та Південного Судану, МОК таким чином установив рекорд за кількістю країн-учасниць. 
 
Примітно, що серед олімпійців, які візьмуть участь у майбутніх Іграх, буде збірна біженців. Це десять спортсменів родом із Сирії, Південного Судану та Демократичної Республіки Конго, котрі через воєнні конфлікти на своїх батьківщинах були змушені шукати притулку в інших державах.
 
«Ці люди не мають дому, не мають команди, не мають національного гімну. Включивши цих атлетів до олімпійської сім’ї, ми хотіли послати сигнал надії всім біженцям на планеті.
 
Кожен iз них, незважаючи на пережиті ними неймовірні трагедії, завдяки своїм талантам та, що головне, силі людського духу може залишатися активним членом суспільства», — заявив головний олімпієць планети Томас Бах під час Конгресу МОК, що відбувся напередодні старту Ігор.
 
Урочиста церемонія відкриття Бразильської олімпіади має відбутися на славнозвісному стадіоні «Маракана», котрий до реконструкції уміщував 200 тис. глядачів. Програму урочистостей її організатори тримають у секреті, проте не складно здогадатися, що на «Маракані» бразильці влаштують грандіозний карнавал.
 
Під ковдрою таємничості перебуває й ім’я людини, котра запалить олімпійський вогонь у Ріо-де-Жанейро. Утім інформація, що надходить iз різних джерел, свідчить, що офіційний старт Іграм дасть легендарний бразильський футболіст Пеле. «Запалити олімпійський вогонь мене особисто просив президент МОК.
 
Щоправда, в момент відкриття Ігор, згідно з моїми контрактами, я мав би бути на іншому заході. Якщо вдасться вирішити цю проблему, я мав би за честь дати старт Олімпіаді», — зізнався «Король футболу».
 
Варто відзначити, що дорога олімпійського вогню до місця призначення виявилася доволі складною. Факельну естафету по Ріо довелося проводити під пильним захистом правоохоронців та за скороченим маршрутом. Незадоволені великими фінансовими витратами державних коштів на організацію Ігор бразильці влаштували протести під час естафети олімпійського вогню, зірвавши таким чином запланований святковий захід.
 
Примітно, що подібного роду народний гнів можна було спостерігати й перед стартом футбольного чемпіонату світу, який два роки тому також приймала Бразилія.
 
Додамо, що прапороносцем олімпійської збірної України на церемонії відкриття Ігор буде олімпійський чемпіон Сіднея-2000 Микола Мільчев. У свої 48 років майстер стендової стрільби є найдосвідченішим українським олімпійцем, котрий здобув право виступити в Ріо. Як відзначили в НОК, збірна України одноголосно обрала Мільчева своїм прапороносцем.