Фонсека провалився: «Шахтар» сенсаційно вилетів із Ліги чемпіонів

05.08.2016
Фонсека провалився:  «Шахтар» сенсаційно вилетів із Ліги чемпіонів

Після зміни керманича «Шахтар» уперше за багато років не зіграє в груповому раунді Ліги чемпіонів. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Після впевненої перемоги над «бджолами» у Львові донеччани, здавалося, не матимуть особливих проблем і у виїзному матчі. На користь «гірників» говорили і букмекерські прогнози перед візитом до Швейцарії, і комфортний рахунок у домашньому поєдинку. Але якщо перший крок «помаранчево-чорних» до раунду «плей-оф» видався успішним, то другий завершився провалом — «Янг Бойз» у серії пенальті здобув путівку до наступного етапу  ЛЧ.

Невдала гра «по рахунку»

Початок швейцарського матчу не віщував лиха донеччанам. Підопічні Паулу Фонсеки насамперед дбали про те, аби не пропустити, тому моментів біля воріт П’ятова у першому таймі було обмаль. Невиразна гра «бджіл» у стартовій 45-хвилинці, схоже, змусила «гірників» зарано повірити в переможний результат.
 
Так, бразильці «Шахтаря» час від часу розганяли перспективні контратаки, небезпечно після стандартів пробивав Степаненко, проте згодом гості заспокоїлись, намагаючись тримати необхідний рахунок.
 
Швейцарці ж нікуди не поспішали, хоч їм і треба було забивати двічі. Спочатку навіть здалося, що «жовто-чорних» влаштовує нульова нічия, однак виявилося, що вони просто чекали на помилки «гірників» у захисті. Своєї мети господарі досягли — у середині другого тайму дублем відзначився японець Кубо.
 
Могли «помаранчево-чорні» пропустити і втретє, але після удару Бертоне П’ятова врятував каркас воріт.
 
Прагнучи змінити хід поєдинку, наставник донеччан Паулу Фонсека випустив Селезньова та Нема, котрі раз у раз марнували голеві нагоди. Міг подарувати гостям путівку до наступного етапу змагань  Марлос, проте забити такий необхідний виїзний м’яч  не зміг. 
 
Долю протистояння ж вирішила серія пенальті, до якої, схоже, краще підготувались швейцарці. А для підопічних Фонсеки післяматчева «лотерея» останнім часом складається не кращим чином: кілька тижнів тому донеччани  по пенальті програли Суперкубок України київському «Динамо».
 
Свою невтішну традицію «гірники» перенесли і на стадіон у Берні: на чотири влучні постріли господарів «помарачево-чорні» відповіли лише двома. Свої спроби змарнували бразилець Фред та іменинник Ракицький, котрого, до слова, випустили на поле саме для удару в серії.

Непростий «вітер змін» «гірників»

Після матчу наставник «Шахтаря» Паулу Фонсека взяв на себе відповідальність за невтішний результат: «Прикро, що не вдалося подолати цю стадію, адже нашою метою було потрапляння до групового турніру ЛЧ. Боляче визнавати й те, що ми програли, домінуючи по ходу поєдинку.
 
На жаль, «Шахтар» і не забив, хоч і мав чимало нагод. Суперник же вдало використав наші помилки. Результат, звісно, поганий, але за все, що сьогодні сталося, відповідаю лише я. Думаю, нам іще потрібно кілька тижнів, аби налагодити гру».
 
Невдалий поєдинок у виконанні своєї команди визнав і капітан «гірників» Даріо Срна: «Важка поразка, ми не можемо собі дозволяти такого. Усім зараз варто замислитись, це не була та команда, яку хочуть бачити фанати. Нам потрібен час, аби серйозно покращити реалізацію моментів».
 
Водночас головний тренер «Янг Бойза» Адольф Гюттер заявив, що «Шахтар» був надто впевненим у своїй перемозі напередодні матчу у Берні, за що й поплатився.
 
Власне, брак часу для вивчення стилю гри нового наставника та надмірна самовпененість й зіграли злий жарт із «гірниками». Тактика Фонсеки поки вдало працює у матчах чемпіонату, де «Шахтар» обіграв не найсильніших суперників — «Чорноморця» та «Зірку». А от зустрічі з міцним єврокубковим бійцем — «Янг Бойзом» — показали, що у грі «помаранчево-чорних» ще не все гаразд.
 
Вочевидь, варто португальському фахівцеві попрацювати і над психологічним станом своїх гравців, оскільки за часів Луческу «гірники» після успішних домашніх поєдинків зазвичай доводили справу до переможного кінця. Та й  проблем зі слабкою реалізацією голевих нагод донеччани у минулому сезоні не мали.
 
Зазначимо, що тепер на «Шахтар» очікують матчі «плей-оф» за вихід до групового етапу Ліги Європи. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 3-й кваліфікаційний раунд. Матчі-відповіді. «Янг Бойз» — «Шахтар» — 2:0 (по пен. — 4:2; Кубо, 54, 60; перший матч — 0:2). 
Інші найцікавіші результати. «Монако» — «Фенербахче» — 3:1 (Жермен, 2, 65; Фалькао, 18 (пен.) — Еменіке, 53; 1:2); «Андерлехт» — «Ростов» — 0:2 (Нобоа, 27; Азмун, 47; 2:2); ПАОК — «Аякс» — 1:2 (Атанасіадіс, 5 — Классен, 45 (пен.), 87; 1:1); «Селтік» — «Астана» — 2:1 (Гріффітс, 45 (пен.), Дембеле, 90 (пен.) — Ібраімі, 62; 1:1).