Під Львовом у церкві вивісили "чорні списки" боржників пожертв

03.08.2016
Під Львовом у церкві вивісили "чорні списки" боржників пожертв

А ти віддав борги?

У Жовківському районі, що за 25 км від Львова, парафіяни церкви Покрови пресвятої Богородиці УПЦ (КП) опублікували список жителів села, які заборгували... пожертви на храм. При вході до церкви вивісили кілька листків із прізвищами парафіян і сумами, які ті сплачували кожного місяця. Окрім того, є окрема колонка з боргом за 2015 рік.
 
Сам настоятель церкви Покрови пресвятої Богородиці отець Іван Баранич заявив, що не має до списків так званих «боржників» ніякого стосунку. За його словами, це ідея самих парафіян, оскільки ті хотіли залучити всіх мешканців села до повноцінного церковного життя.
 
«Ці списки висять просто так. Хто хоче — ходить до церкви, хто не хоче — не ходить. Але між собою люди погодилися, щоб усі були більш-менш відповідальними перед обов’язком церкви, тому й зробили такі списки. Але як хтось не проплатив, то в нас такого немає, що ми не хоронимо чи не вінчаємо», — ви­правдовується отець Іван Баранич.
 
«Раніше в церкві під час служби ходили з тарілкою — хто хотів, той кидав туди гроші, хто не хотів, той не кидав. Сама громада вирішила не робити таких зборів, натомість ухвалили укласти список і так збирати кошти. Наприклад, є такі, хто в церкву ніколи не ходить, але якщо похорон чи щось інше треба, то священик це виконує. Тому парафіяни порадилися і таким чином таких людей теж залучили до повноцінного церковного життя», — зазначив отець.
 
Водночас Іван Баранич обурився реакцією, яку спричинила поява цих списків, зокрема відгуками у соцмережах. І порадив усім незадоволеним писати позовну заяву в суд.
Варто зазначити, що щомісячна плата з одного парафіянина становить 15 гривень. Для родин із трьох осіб «абонемент» у церкву дорожчий — 45 гривень. А сім’ї з п’яти людей доведеться платити щомісяця 75 гривень.