У Дніпрі презентують виставку скульптур iз брухту

03.08.2016
Справді незвичайну виставку нині готують до презентації на Монастирському острові у Дніпрі у рамках фестивалю «Стопудівка-2016». Її автори — співробітники української промислової корпорації «Інтерпайп», що спеціалізується на виробництві безшовних труб і залізничних коліс, які постачають до понад 80 країн. Як бачимо, якимось мистецтвом тут і не пахне.
 
Якщо, звісно, не називати мистецтвом уміння виготовляти якісну і затребувану в усьому світі продукцію.
 
Але промисловці віднедавна стали виявляти неабияку творчу уяву там, де цього, здавалося б, слід очікувати найменше, — у брухті, переробкою якою теж традиційно займаються в корпорації. Поступово це мистецтво стало масовим настільки, що почали  визначати кращі витвори.
 
З нагоди нещодавнього Дня металурга до Дніпра навіть приїздив відомий своїми роботами саме з  брухту скульптор з Одеси Кирило Максименко, який особисто визначав найкращих серед учасників конкурсу, що проводять щорічно.
 
Тварини і птахи, герої з мультфільмів, квіти та абстрактні інсталяції, макети споруд, кораблі й навіть НЛО — чого тільки не придумає невгамовна творча душа.
 
Проте цього року Кирило Максименко назвав справжнім шедевром... сов. «Сова з лопати взагалі поза конкуренцією. Подивіться, як органічно і красиво поєднана металева стружка, дріт і зламана лопата. Автор не фарбував скульптуру і зберіг натуральну фактуру, що надає арт-об’єкту особливий шарм», — зазначив скульптор.
 
На Монастирському острові така виставка експонується вперше, засвідчуючи, що і в непотребу є душа, неповторна і загадкова.