Тереза Мей у турне: прощання з Європою і намагання утримати своє

29.07.2016
Тереза Мей у турне: прощання з Європою і намагання утримати своє

Тереза Мей.

Британський прем’єр Тереза Мей розпочала активну підготовку до процесу виходу Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу. Щойно вона відвідала Париж і Берлін. В обох столицях їй чітко сказали, що якщо Велика Британія вже вирішила залишити ЄС, то має зробити це якомога швидше.
 
Схоже, пані Мей хоче затягнути процедуру, бо заявила, що цього року розлучення ще не відбудеться. Єдине, що Британія відмовилася від головування у Раді ЄС у 2017 році. Замість неї головуватиме Естонія.
 
Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив, що поки не відомий остаточний термін, коли Велика Британія розпочне практичні переговори з ЄС у справі виходу зi спільноти.
 
Юнкер додав, що британський уряд може попросити кілька місяців для остаточної підготовки своєї позиції на переговорах про «розлучення».
 
Тереза Мей відвідала також Північну Ірландію, більшість мешканців якої висловилися на референдумі за те, щоб і надалі залишатися у складі ЄС.
 
І це велика проблема для Лондона, бо мешканці Північної Ірландії аж ніяк не бажають втрачати свободу пересування як iз континентальною Європою, так і, передусім, з Республікою Ірландія.
 
Перспектива розділення з братами по крові їх лякає, тому багато північних ірландців уже склали подання про набуття паспорта та громадянства Республіки Ірландія. У столиці Північної Ірландії — Белфасті — Тереза Мей поспілкувалася з першим міністром Арлін Фостер та її заступником Мартіном Макгіннессом щодо наслідків виходу Великої Британії з ЄС для цієї частини королівства.
 
Вона намагалася їх заспокійливо запевнити: «Ніхто не хоче повертатися до кордонів минулого».
 
Наступного дня після візиту Мей до Північної Ірландії в гості до Лондона прибув її ірландський колега Енда Кенні. Глави урядів повідомили про спільне бажання зберегти свободу пересування між країнами.
 
Тереза Мей заявила: «Ми користувалися перевагами вільних подорожей між Великою Британією та Республікою Ірландією багато років ще до того, як обидві країни стали членами ЄС. З обох сторін є велике бажання зберегти ці переваги. Ми повинні зосередитись на таких гарантіях в угоді, що відповідають інтересам обох наших країн».
 
«Ми повністю погоджуємося у небажанні повернутися до кордонів минулого на острові Ірландія», — заявив Енда Кенні.
 
Позавчора Тереза Мей здійснила короткий візит до Рима. Очільниця уряду Об’єднаного Королівства обіцяла, що громадяни країн ЄС, які перебувають у Великій Британії, можуть бути спокійні щодо свого майбутнього за умови, що не зміниться статус британських громадян, котрі мешкають на Європейському континенті.
 
«Велика Британія виходить з ЄС, але не полишить Європи», — запевнила британська прем’єрка. Італійський прем’єр Маттео Ренці подякував Мей за щирість та конкретику, з якою вона представила плани свого уряду.
 
У четвер Тереза Мей відвідала Варшаву, де мала важкі переговори з польською колегою Беатою Шидло про подальшу долю чисельної польської громади в Британії. Останнє опитування тамтешніх поляків-заробітчан показало, що приблизно 70 відсотків iз них бажає надалі мешкати і працювати на островах.
 
Польський прем’єр зауважила, що її країна шанує суверенне рішення британців і «право цієї країни приймати рішення, коли відповідні кроки з виходу з ЄС уже будуть здійснюватися безпосередньо». Тобто вирішення долі польської громади в Британії відкладається «на потім», бо конкретних механiзмiв ще не існує.