На фінансування програм енергоефективності уряд виділить 200 млн гривень

28.07.2016
На фінансування програм енергоефективності уряд виділить 200 млн гривень

Містяни активно утеплюють будинки. (Фото з сайта all.biz.)

Задля зниження рівня споживання імпортного газу уряд готовий до кінця поточного року виділити ще 200 мільйонів гривень. Таку заяву зробив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко в ефірі одного із телеканалів. На офіційному сайті «Урядового порталу» з’явилася заява про те, що вже готові відповідні проекти постанови Кабінету Міністрів задля впровадження цієї ініціативи. Відомо, що як перший транш цієї програми населення отримає 50 мільйонів. У цілому ж Каб­мін планує до кінця цього року додатково виділити приблизно 200 мільйонів гривень.
 
«Ми готові виділити ці кошти для того, щоб ця програма працювала ефективно. Нам необхідно скорочувати споживання імпортного газу. Тому ми й запускаємо таку програму. Більше того, статистика показує те, що це справді ефективно», — сказав Павло Розенко. 
 
Статистика Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України демонструє стабільно зростаючий попит на програму енергозбереження з боку ОСББ. Наприклад, за три тижні липня її учасниками стало 32 ОСББ та ЖБК, які освоїли більше 5 мільйонів гривень на утеплення багатоповерхівок. Деякі з них скористалися урядовою підтримкою повторно. Для порівняння, у червні по допомогу звернулося 25 ОСББ, залучивши майже 4 мільйони гривень. Загалом за весь час дії програми нею скористалося 296 ОСББ, а це — майже 30 тисяч сімей, які освоїли більше 28 мільйонів гривень у проведення енергоефективних заходів у багатоповерхівках. Це офіційні дані.
 
Уже понад 18 тисяч українських родин відмовилися від газу, скориставшись урядовою програмою. «За останні сім днів українці придбали 1 357 «негазових» котлів на суму 24,4 млн. грн. Ця статистика — яскраве вираження енергоефективності в дії. Своїм вибором — переходом на альтернативні види палива — українці підтримують державу в прагненні досягнути повної енергонезалежності до 2020 року», — зазначив голова Держагентства енергоефективності Сергій Савчук.
 
За інформацією Держ­агентства, якщо мешканці будинку хочуть провести утеплення, держава від­шкодовує половину коштів. Таким чином за останній тиждень провести утеплення будинку та отримати від держави відшкодування своїх витрат вирішили ще 9 ОСББ, а це — близько 1000 родин. Разом вони залучили більше півмільйона гривень на енергоефективні заходи у своїх багатоповерхівках, іншу частину — відшкодувала держава.
 
«Це означає, що вже цієї зими ще 1000 українських родин після проведення робіт з утеплення відчує значне зменшення фінансового навантаження на сімейний бю­джет при оплаті рахунків за комунальні послуги. Також вони отримають набагато комфортніші умови проживання, а вартість їхніх квартир в утепленій багатоповерхівці зросте», — пояснив голова Держ­енергоефективності Сергій Савчук та нагадав, що комплексна термомодернізація багатоповерхівки за підтримки уряду дає змогу вдвічі зменшити комунальні платежі його мешканцям.
 
Нагадаємо, що уряд надає населенню безповоротну фінансову допомогу через «Ощадбанк», «Укргазбанк» та «Укрексімбанк» на придбання котлів, що працюють на інших, крім газу та електроенергії, видах палива, а саме — 20% відшкодування суми залученого кредиту, а для субсидіантів — 70%. 
 
«На сьогоднішній день уряд також розробляє проект закону України щодо створення Фонду енергоефективності. Я сподіваюся, у вересні він буде внесений до Верховної Ради України», — додав Розенко. За його словами, Фонд енергоефективності займатиметься розробкою і впровадженням програм енергозбереження, у тому числі і щодо газозаміщення.