Мультимільйонер Василь Хмельницький може продати «Жуляни»

27.07.2016
Днями у ЗМІ екс-депутат мультимільйонер Василь Хмельницький розповів, що може продати свою власність — київський аеропорт «Жуляни». 49-річний екс-бютівець, а згодом і екс-регіонал є власником другого за масштабами аеропорту України.
 
В інтерв’ю він заявив, що готовий продати аеропорт, але лише у тому випадку, якщо за нього запропонують хороші гроші. Адже, за словами самого ж Хмельницього, зараз цей бізнес не прибутковий, а продавати «у мінус», зрозуміло, ніхто не хоче. На запитання, чи надходили пропозиції щодо продажу аеропорту, бізнесмен відповів, що поки ні. 
 
«Ми витратили на аеро­порт «Жуляни» 70 мільйонів доларів, термінали побудували і взяли кредит 50 мільйонів доларів, — констатував Василь Хмельницький. — Сьогодні EBITDA «Жулян» коштує 11 мільйонів доларів, а для оцінки бізнесу її потрібно помножити на шість. А як звучить! Хмельницький володіє аеропортом! Так, ми працюємо над кожним рейсом, збільшуємо пасажиропотік, мінімізуємо витрати. Звичайно, ми не збираємося його зі збитком продавати і боремося за те, щоб він працював більш ефективно».
 
Відповідаючи на запитання про перспективу розвитку аеропорту, Хмельницький заявив, що планується надавати більше послуг і залучати нові рейси. 
 
Упродовж останніх років пасажиропотік аеропорту «Бориспіль» зменшився і суттєво. Тоді як із 2009-го до 2014-го він щороку зростав. У 2015 році він суттєво впав. Порівнюючи з 2014-м, на більш ніж 145 тисяч пасажирів. Загалом минулого року Міжнародний аеропорт «Київ» (так офіційно називають «Жуляни») обслужив 944 305 пасажирів. Кількість пасажирів, які скористалися міжнародними рейсами, становила 903 757, на внутрішніх рейсах — 40 548. 
 
Найпопулярнішими між­народними напрямками у 2015 році були — Москва (Росія), Дубай (ОАЕ), Будапешт (Угорщина), Дортмунд (Німеччина), Катовіце (Польща). Три останні — це найзатребуваніші маршрути бюджетного «Візейру», який курсує з «Жулян». Серед внутрішніх рейсів топові — Запоріжжя, Дніпро, Ужгород.
 
Цього року 9 перевізників — AndaAir, Belavia, BravoAirways, DartAirlines, Flydubai, MotorSichAirlines, Vueling, WizzAir, Yanair — використовують аеропорт. За день він може обслуговувати 17 авіарейсів, з яких лише два внутрішні — Одеса та Запоріжжя.