Мої чорничні дні: печемо пиріг для здійснення бажань

27.07.2016
Мої чорничні дні: печемо пиріг для здійснення бажань

Чорничний пиріг — як iз кіно.

Фільм «Мої чорничні ночі» режисера Вонга Кар-Вая не залишає байдужим нікого, хто його переглядає. Проста, здавалося б, історія, типова: дівчина, залишившись самотньою, щовечора, шукаючи розради, поради, а, власне, саму себе, приходить до привітної кав’ярні, де господар — Джеремі — щоразу пригощає її незмінним чорничним пирогом.
 
Саме з цього пирога почалася справжня історія Елізабет — жінки, яка попри всі обставини, досягла гармонії, а, головне — показала всьому, здавалося, жіноцтву, що неможливого просто не буває. І той чорничний пиріг став культовим — я особисто від багатьох чула, що це добра прикмета — їсти такий пиріг.
 
Не будемо вдаватися в пояснення, чому саме і яким чином — у кожного, як відомо, своя правда. Особливо якщо це стосується смаколиків. Тож не покуштувати в пік сезону чорниць чорничний пиріг, який уже став легендою, і не пригостити ним рідних і друзів — як мінімум, нелогічно. Отож за роботу.
 
 
Потрібно 300 г борошна, 150 г вершкового масла, 7 столових ложок води, 3 столові ложки цукру і дрібка солі. Для начинки: 450 г чорниць, 3 столові ложки крохмалю, 4 столові ложки цукру. А ще — морозиво, яке уподобали.
 
Спочатку змішайте борошно з цукром і сіллю, додайте сюди потерте на крупній тертці масло і перетріть масу на крихту. Додайте крижану воду і швидко замішуйте тісто. Обгорніть у плівку і відправте на півгодини до холодильника. А далі розділіть тісто на три частини, третину знову відправте до холодильника, а решту розкачайте тонким пластом і викладіть у деко. 
Чорницю окремо змішайте з цукром і крохмалем і викладіть на тісто.
 
Тісто, яке залишилося, дістаємо з холодильника, розкачуємо, ріжемо на смужечки і викладаємо поверх ягід. Краї пирога защіпуємо пальцями і відправляємо в духовку (при температурі 200°) на 25 хвилин. Готовий пиріг дістаємо з духовки і накриваємо рушничком, щоб він прохолов (бо ж іще треба, за сценарієм, викласти на нього морозиво!). Пиріг чудовий, пропоную пересвідчитися. 
А що ви скажете про вареники з чорницями і зі сметаною? Отож бо треба зварити. 
 
 
Спочатку з 500 г борошна, неповної склянки води і дрібки солі замішуємо тісто. Можна додати одне яйце — тісто буде еластичніше. (Якщо вам подобаються пухкі вареники, замість води візьміть сироватки чи нежирного кефіру і погасіть у ньому третину чайної ложки соди). Тісто розділіть на три частини, з кожної скачайте ковбаску і поріжте на шматочки товщиною приблизно 3 см. Розкачайте з них тонкі кружальця.
 
Окремо приготуйте начинку: помийте чорниці, залиште їх на кілька хвилин на друшляку, нехай стече вода. А потім розмішайте ягоди з цукром, викладайте на кружальця з тіста і зліплюйте краї. І — швиденько в окріп, щоб вареники не пустили сік! В
 
аріть після закипання води хвилин 5, слідкуючи, щоб вареники не прилипли до дна. А коли всі опиняться на поверхні води — витягуйте їх шумівкою і викладайте на широку тарілку в один ряд. Полийте розтопленим вершковим маслом, сметаною чи медом або присипте цукром чи цукровою пудрою. Так вони стануть не лише смачними, а й не позлипаються. 
 
Смачного!