Пограємося в ... кабачки — готуємо надлегкі страви

27.07.2016
Пограємося в ... кабачки  — готуємо надлегкі страви

Щедрий урожай.

Кабачки — універсальна рослина з надзвичайними плодами. Як тільки літо презентує себе першими овочами-фруктами, у передніх «рядах» щедрих літніх заявок виступають кабачки. На їх солодкі квіти злітаються бджоли по перший мед, а з їхніх плодів можна готувати все, що завгодно: і салати, і запіканки, і рулети, і солодощі. 
Страви з кабачків — легкі й приємні, малокалорійні і дуже смачні. Смачно приготовлена кабачкова ікра стала класикою родинного столу. Те, що кабачок майже весь (на 95 відсотків) складається з води, а решта — корисні мікроелементи і вітаміни (красуням на замітку: кабачок навіть бере участь у виробленні колагену, тому шкіра тих, хто вживає кабачки, буде підтягнута і пружна), автоматично зараховує кабачок у розряд дієтичних і улюблених.
 
Виводить зайву рідину (тобто позбавляє набряків), активізує процеси травлення, нормалізує тиск, сприяє схудненню — це те, що знають усі про цей простий диво-овоч. Є й інші його приємні плюси: кабачок порівняно недорогий, наша земля його родить рясно і щедро, тому треба використати кабачковий сезон на повну

Мафини чи кекси?

Кожна господиня знає, як дати раду кабачкам, у кожної є свої коронні рецепти з них. Хтось готує ту ж усіма улюблену кабачкову ікру, хтось — чудове лечо з кабачками чи овочеве рагу, хтось — млинчики або запікає їх з овочами в духовці, хтось уміє варити з нього ароматне медове варення. Але, якщо перефразувати відомий вислів, нові часи вимагають нових страв. І оскільки зараз за малi грошi кабачків можна накупити цілу торбу —  поекспериментуйте, спробуйте щось кардинально нове, словом, пограйтеся з кабачком. 
 
Приміром, хто ще не готував, приготуйте кабачкові кекси нашвидкуруч — вони легкі і ошатні, дуже смачні й оригінальні. До них треба буде зовсім трохи м’яса (я взяла курятину, тому запевняю з досвіду, що ваші мафини будуть дивовижними, але можна і свинину, шинку чи будь-яке інше м’ясо або ковбасу, яку ви полюбляєте). 
 
На півкілограма кабачків потрібно 150 г відвареного м’яса, шинки чи ковбаси, склянка борошна, 3 яйця, чайна ложка соди і стільки ж цукру, сіль і перець за смаком та трошки олії для змащування форм. 
 
Кабачок почистити і натерти на крупній тертці. Відтиснути (не сильно) сік, посолити. Додати решту інгредієнтів, перемішати і розкласти у змащені олією формочки (або спробуйте силіконові: зручно і просто) і випікати при температурі 200 градусів до зарум’янення (приблизно 15 хвилин). А далі вийняти з форм, викласти на таріль, прикрасити подрібненим кропом і насолоджуватися літнім смаком. Якщо ж це саме тісто спечете на великому деку, з нього можна згорнути рулет чи нарізати ромбиками-зірочками, словом, грайтеся, це приємно і корисно!

Об такий пень не спіткнешся

Але і не розслабляйтеся, бо ще треба буде приготувати грибні «пеньки» з тих же кабачків і грибів. Такий собі жульєн у кабачках — так само оригінально і за вуха не відтягнеш охочих покуштувати. Та що там про охочих говорити, коли і самому від них відірватися дуже складно, я знаю, що кажу, тому налаштуйтеся приготувати рідним і собі смачний сюрприз.
 
Потрібно буде 3-4 молоді, не надто тоненькі кабачки, 300 г грибів (печериць або будь-яких лісових, але лісові перед цим потрібно почистити і відварити до напівготовності), велика цибулина, 2 зубки часнику, 2 столові ложки борошна, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, олія та вершкове масло для обсмажування, сіль, перець, зелень.
 
Підготувати кабачкові «пе­ньоч­ки». Для цього кабачки порізати поперек на скибочки завтовшки 3 см і маленькою ложечкою із загостреними краями (найкраще кавовою) вибрати серединку, залишаючи дно і тоненькі стінки. Викласти «пеньочки» на змащене деко, посолити, поперчити і поставити у розігріту духовку на 20-25 хвилин.Тим часом приготувати начинку. Цибулю порізати дрібно і підсмажити на пательні у невеликій кількості олії.
 
Коли трішки пом’якшає, додати дрібно посічені гриби, посолити, поперчити, смажити доти, доки не випарується рідина з пательні. Потім покласти трішки (приблизно столову ложку) вершкового масла та всипати борошно. Перемішати, щоб розподілилося рівномірно. В цю масу тоненькою цівкою влити сметану і, постійно помішуючи, довести начинку до загустіння.
 
Покласти посічену зелень та подрібнений часник і вимкнути вогонь. Підготовленою та трішки охолодженою начинкою наповнити припечені кабачкові «пеньочки». Зверху кожен посипати твердим сиром, потертим на грубій тертці. Поставити грибний жульєн у кабачках назад у духовку і запікати доти, доки не розплавиться сир. Готові «пеньочки» присипати подрібненою зеленню і зробити свій стіл гарною стравою святковим. 

Торт, дуже смачний

Думаєте, з кабачків не вдасться торт? Хто так думає, дуже помиляється. Він неначе сам тане в роті, такий не соромно буде презентувати найвибагливішим гурманам. 
 
Знадобляться три кабачки, склянка борошна, 4 столові ложки сметани , 4 яйця, 2 плавлені сирки, 3 зубчики часнику, 3 помідора і улюблені прянощі. 
 
Спочатку готуємо «коржі», а в даному випадку це будуть кабачкові млинці. Натираємо на крупній тертці кабачки, солимо їх. Потім вбиваємо туди яйця і додаємо спеції, все перемішуємо і додаємо борошно. Тісто за консистенцією має бути як густа сметана, загалом таким, щоб млинець не розвалювався при перевертанні.  Смажимо на сковорідці три великих круглих млинці. 
 
Натираємо на тертці плавлені сирки, додаємо до них сметану (або майонез) і перемішуємо. Видавлюємо сюди ж часничок. Ріжемо тонкими кружальцями свіжі помідори. Після чого формуємо свій торт. Кабачковий млинець намащуємо сумішшю з плавлених сирків і сметани, викладаємо зверху порізані кружальцями помідори, посипаємо меленою сумішшю перців, кропом, петрушкою, цибулею-пореєм або тими спеціями, які вам найбільше до вподоби, бо кабачок — такий овоч, що дружить iз будь-якими приправами, і викладаємо зверху другий кабачковий млинець.
 
Його «прикрашаємо» так само. Останній млинець можна прикрасити горошинами рожевого перцю, кільцями свіжого червоного перцю, свіжим зеленим горошком. Зібраний  тортик із кабачків ставимо хвилин на 10 в гарячу духовку, щоб сирки розплавилися і все разом запеклось.
 
Якщо дочекаєтеся, щоб торт охолонув, то нагулюйте апетит, а якщо хочеться скуштувати відразу — куштуйте: що холодний, що гарячий — це справжня насолода. 
 
Ось так — граючись овочами, спеціями, приправами, експериментуючи, насолоджуючись процесом приготування і думкою про тих, кому ви присвячуєте свій черговий кулінарний шедевр, можна навчитися новому і відкрити нові смаки.
 
Смачного!
 

ПРОЗАПАС

А - ля ананас
 
Навіть при довгому зберіганні кабачки не втрачають своїх корисних властивостей. Тому треба подбати і про заготовку кабачків прозапас. Приготуйте, скажімо, компот з аличі й кабачків «а-ля ананас». Почистіть кабачки, відділіть від них насіння і поріжте кубиками чи пів-кружальцями товщиною приблизно 2 см (не дрібніше, бо можуть розваритися). Аличу помийте.
 
Окремо зваріть сироп iз розрахунку 2 кг цукру на 4 л води. Підготовлені банки до половини наповніть кабачками, а решту — аличею (краще жовтою, бо від червоної псується колір кабачків). Залийте суміш підготовленим сиропом. Накрийте кришками і стерилізуйте літрові банки 10-15 хвилин, трилітрові банки — 20-25 хвилин, після чого закручуйте.
 
Переверніть і утепліть банки, залишаючи їх так до охолодження. До речі, цей компот можна готувати без стерилізації, а методом зливання сиропу (зливати сироп і кип’ятити його тричі, після чого закрутити і утеплити до охолодження).