Нафта: час дешевшати

27.07.2016
Нафта: час дешевшати

Падаючи, нафта здатна розставити геополітичні акценти.

 

Світові ціни на нафту знову розпочали падіння. Після позавчорашнього стрибка донизу, до 46 доларів за барель, учора вони навіть трохи піднялися вгору, але назагал, як прогнозують експерти, «чорне золото» найближчим часом знову коштуватиме дешевше. Цьому є кілька причин.

Видобувають усі!

Нагадаємо, що минулої п’ятниці нафтові ціни сягнули тримісячного мінімуму. А це вже, за твердженням експертів, дуже відчутний дзвінок. Із найпіковішого цьогорічного значення, що було зафіксовано у червні, нафта здешевшала вже на 15%.

Як заявили російські паливні аналітики, вони з песимізмом дивляться на ймовірність зростання нафтових цін. Насамперед через надмір пропозиції. Сьогодні ринок очікує на статистичні дані зi США. Але навіть до надходження повної звітності зрозуміло, що кiлькiсть американських бурових вишок останнім часом збiльшилася. Попередньо стверджують, що на 14, — і таким чином, їх тепер 371. 

Причому зростання цього показника продовжується вже четвертий тиждень поспіль. Посилює тенденцію той факт, що резервні запаси бензину у Сполучених Штатах за останні п’ять тижнів зросли вже учетверте. Навіть попри те, що споживання пального у цій країні нині, у сезон відпусток, перебуває на історичному максимумі.

Окрім США, проти нафтових надприбутків де-факто грає й Ірак, який у липні суттєво збільшив поставки на експорт. Іраку, як і цілій низці країн, що розвиваються, потрібні гроші — і вони максимально насичують ринок, навіть попри загрозу подальшого падіння цін.

І не лише в Іраку. Так, видобуток у країнах ОПЕК у квітні зріс на 330 тисяч барелів на добу, сягнувши щодобового показника у 32,76 млн. барелів. Це найвища цифра з 2008 року. Росія, яка намагалася домовитися з країнами-видобувачами з ОПЕК ще у червні, як і прогнозувалося, не змогла вплинути на їхнє рішення. 

Як у неї не вийшло зробити це у квітні. Тоді, нагадаємо, висувалася пропозиція заморозити рівень видобутку нафти до кінця нинішнього року на рівні січня 2016.

Домовитися не вдалося з однієї дуже простої причини: країни-учасники ОПЕК побоюються втратити свою частину ринку. Адже, зменшивши видобуток, вони можуть пустити на своє місце конкурента. 

Тож, Саудівська Аравія не відмовляється від своїх планів суттєво збільшити видобуток у нинішньому році — і таким чином суттєво посилити свою присутність на світовому ринку.

Аналогічної позиції дотримується і Кувейт, який свого часу оголосив про рішення збільшити видобуток нафти практично удвічі — до 4 млн. барелів за добу. Цікаво, що у планах Кувейта — тримати цей рівень до кінця 2030 року!

Сланці, «ведмеді», електромобілі

Аналітики ING-банку прогнозують, що до кінця нинішнього року вартість «бочки» нафти коливатиметься у межах 40 доларів. Наступного, 2017 року ціни ще трохи впадуть — до 35 доларів.

Але потім, у другому півріччі наступного року, зростуть доларів на десять — до 45 «зелених» за барель. Фактично до рівня, який існує сьогодні. До 50 доларів за барель нафта зможе підійти лише у 2018 році.

Свою позицію ING-банк пояснив останньою тенденцією: пропозиція нафти залишатиметься високою, при цьому попит із боку автомобільного ринку має тенденцію до зниження — через підвищення ефективності використання пального і переходу на інші джерела енергії.

Йдеться насамперед про економніші двигуни, які стали трендом останнього часу, перехід автовласників, передусім європейських — із джипів на малолітражки. Високі ціни на бензин, які трималися у Європі останніми роками, у деяких державах навіть до двох євро за літр, потужно розігнали цей тренд серед споживачів.

Також не варто скидати з рахунку і електромобілі. Попри їхню нинішню дороговизну, такі авто позиціонуються як екологічні, є елементом іміджу — і тому матимуть попит у найближчий час. А надто, якщо ціна на них падатиме.

Ще один аргумент за здешевлення — ефективність добування сланцевої нафти стрімко зростає. Більшість американських родовищ нині є рентабельнi при ціні 40-50 доларів за барель. 

А найближчим часом експерти ING-банку прогнозують зменшення і цієї цифри. «Все це змушує нас песимістично дивитися на перспективи нафтового ринку, і тому ми знижуємо цінові прогнози для нього», — кажуть вони.

Аналітики «Форекс-клубу» звертають увагу на три причини, які вже найближчим часом змушуватимуть «Брент» — найпопулярніший сорт сирої нафти — здавати свої позиції. 

Перша причина — підходить до кінця сезон активного водіння, що змушує нафтотрейдерів готуватися до падіння попиту. Друга причина — це певний прогрес сланцевих компаній, які, на думку аналитків «Форексу», як і їхнiх колег, зуміли прилаштуватися до нових цін на ринку.

Деякі з цих компаній, переживши шок від падіння вартості бареля, вже навчилися отримувати прибутки — і навіть готуються збільшити видобуток.

І, нарешті, третя причина — поведінка гравців на біржах. Попит на нафтові ф’ючерси в останні дні знизився утричі. Натомість пропозиція зростає лавиноподібно. І поєднання цих факторів вже найближчими днями може викликати суттєве падіння ринку.

Ну і останній фактор, який нині грає проти нафти — сильні позиції американського долара.

«Кількість стримуючих факторів у другій половині 2016 року зростає, і з цим пов’язані наші «ведмежі» настрої», — пояснили у банку «Морган Стенлі», маючи на увазі гру на пониження нафтових котирувань.


«А ми хочемо по 150!»

Вищі державні чиновники Росії — країни, яка чи не найбільше у світі страждає від падіння нафтових цін, — тим часом створюють власну картину реальності. За їхніми прогнозами, нафта дорожчатиме. Ще нескоро, але дуже стрімко. Такий прогноз оприлюднив керівник міністерства енергетики Російської Федерації Олександр Новак.    

«Наступний цикл високих цін на нафту буде нескоро, років через 10-15, — повідомив російський чиновник. — Тоді, можливо, ми й побачимо нафту за 150 доларів за барель або й вище». Через 3-4 роки, за його словами, нафта коштуватиме близько 65 доларів.

«Традиційна нафта — вона вже у балансі, а весь приріст треба буде покривати за рахунок додаткового видобування. Це звичайно, значно дорожча нафта: глибоководна і в бітумінозних пісках», — пояснив Новак.

Як відомо, бюджет Російської Федерації на нинішній рік був зверстаний із розрахунку 50 доларів за барель. Наразі ще важко прогнозувати, якою буде середньорічна ціна, але враховуючи, що у більшості місяців першого півріччя вартість нафти була нижчою від цього показника, бюджет країни-агресора втратив значні кошти.

За деякими оцінками, йдеться про 11 мільярдів доларів. Але, судячи із більшості прогнозів, до кінця нинішнього року ця цифра суттєво зросте.