Бойовики видають себе за мирних мешканців і скаржаться до ООН

26.07.2016
Упродовж вихідних українські позиції обстріляли понад 130 разів — підрахували у штабі АТО. На маріупольському напрямку ворог бив з важкого озброєння по Новогригорівці, Талаківці, Водяному, Старогнатівці, Широкиному. У Гнутовому активізувалися зенітні установки, в Красногорівці — великокаліберні кулемети, а ворожі снайпери діяли під Мар’їнкою.
 
На донецькому напрямку порушення режиму припинення вогню зафіксували в Авдіївці та Новоселівці Другій, Невельському, Опитному та шахті Бутівка.
 
На Луганщині окупанти вели вогонь по українських бійцях у районі Оріхового, Ново­олександрівки та Попасної. Найгарячіше протягом вихідних було в районі Новозванівки. Тут наші сили зазнали втрат. У суботу обстріли там тривали з дев’ятої ранку до другої дня. Внаслідок цього загинув один та отримали поранення четверо наших військовослужбовців. Двічі диверсійно-розвідувальні групи ворога наближалися до спостережного пункту сил АТО. Двічі їм давали відсіч. За даними радіоперехоплення, за цей час четверо диверсантів загинули, тринадцять отримали поранення. 
 
«Пізніше, під час закріплення на спостережному посту та відновлення системи інженерних загороджень, група наших військовослужбовців висунулася вперед iз метою недопущення раптового нападу противника, де вступила з ним у вогневий контакт. У результаті бою один наш військовослужбовець загинув та троє отримали поранення. Втрати противника становлять п’ять осіб», — зазначають у прес-службі штабу АТО.
 
Спікер АП iз питань АТО Олександр Мотузяник повідомив про більшу кількість жертв за цю добу з українського боку. За його словами, всього загинуло шестеро українських військових, тринадцять отримали поранення, ще восьмеро — контузії.
 
У неділю бойовики намагалися імітувати обстріл сил АТО з населеного пункту Талаківка. Вони обстріляли з мінометів великого калібру (82 і 120 мм) північну й південну околицю Комінтернового, внаслідок чого загорілися два житлові будинки. У цьому сепаратистська преса звинуватила українських військових. Крім цього, терористи використовували фальшиві телефонні дзвінки — дзвонили начебто від обуреного населення до моніторингової місії ООН. У командуванні оперативно-тактичного угруповання «Маріуполь» оцінили ці дії як провокації, які покликані скомпрометувати сили АТО, і зазначили, що українська сторона на них не піддалася. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Генпрокурор Юрій Луценко назвав важливим прокурора сил АТО Костянтина Кулика, який зараз перебуває під слідством, для розслідування справи Сергія Курченка.
 
«Цю справу, на жаль, через відсутність політичної волі було заморожено. Зараз така воля існує і в Генерального прокурора, і в його заступників. Відтак пан Кулик, у голові якого весь план зi злочинної організації Курченка і Клименка, для мене дуже важливий. Але це не означає, що в разі встановлення порушень закону він буде «відмазаний», — заявив Генпрокурор в ефірі «112 каналу».
 
Нагадаємо, ще взимку в НАБУ порушили кримінальну справу за статтею 368 КК України («незаконне збагачення») проти військового прокурора АТО Костянтина Кулика після того, як знайшли у нього незадеклароване дороге майно — квартири та автомобілі. 19 липня Апеляційний суд Києва відклав розгляд апеляції Кулика на арешт його майна до 28 липня.