У Вірменії демонстранти і поліція побилися через їжу

22.07.2016
Поліція Вірменії у вівторок о 4.30 ранку провела спецоперацію на перехресті єреванських вулиць Христафора та Хоренаці з розгону демонстрантів. Буквально за лічені хвилини кілька сотень співробітників поліції очистили від мітингувальників територію в районі захопленого приміщення поліції в Єревані. Розгін демонстрантів розпочався після двох попереджень розійтися. Усіх мітингувальників, які залишилися на ніч на перехресті, було заарештовано та доставлено до поліцейської дільниці. 
 
Сутички біля відділення поліції в районі Еребуні на околиці Єревана почалися ще в середу ввечері, коли до будівлі прийшли політичні прихильники людей, які захопили будівлю. У них були плакати заарештованого в червні лідера праворадикального політичного руху «Установчий парламент» Жирайра Сефіляна.
 
Ситуація загострилася після того, як протестувальники висунули вимогу вирішити питання з харчуванням заручників та членів озброєної групи, яка захопила приміщення поліції.
 
Опозиціонери вимагали, аби їжу передавали вони, а не поліцейські. Демонстранти пустили в хід каміння, а поліція — димові шашки, сльозогінний газ і світлозвукові гранати.
 
У результаті зіткнень поранення зазнали більш як 50 маніфестантів і поліцейських. Було госпіталізовано 18 постраждалих, повідомили в міністерстві охорони здоров’я Вірменії.
 
Нагадаємо, 17 липня приблизно 20 озброєних людей захопило будівлю відділку поліції у столиці Вірменії і взяли в заручники співробітників поліції. Нападники — прихильники координатора громадянської ініціативи «Установчий парламент» Жирайра Сефіляна, колишні учасники карабаської війни та група молодих активістів — вимагають негайного звільнення свого лідера та «усіх політв’язнів». Розігнані маніфестанти підтримували ці вимоги.
 
Ще у середу ввечері поліція заарештувала 15 членів опозиційної партії «Громадянська угода». «Піддані приводу глава правління партії Араік Арутюнян, член правління Вілен Габрієлян, і ще близько 15 членів партії, які були поруч зі мною», — написав у «Фейсбуці» член опозиційної фракції «Вірменський національний конгрес» Нікол Пашинян, якого цитує «Інтерфакс».
 
У вівторок вранці заареш­тували ще десятки осіб. І вчора ж розпочалися судові розслідування у всіх відділках поліції у центрі Єревана, куди доставили демонстрантів.