У Німеччині депутата виганали з парламенту за брехню про атестат

22.07.2016
У Німеччині депутата виганали з парламенту за брехню про атестат

Петра Гінц робить великі очі.

Депутат від Соціал-демократичної партії Німеччини (СДП) Петра Гінц залишає Бундестаг. З’ясувалося, що вiд самого початку своєї політичної кар’єри вона послуговувалася фальшивою біографією. 54-річний політик, яка видає себе за досвідченого правника, насправді не лише не закінчила жодного вищого навчального закладу, але навіть не має атестата про закінчення середньої школи.
 
Гінц засідає у федеральному парламенті вже 11 років. У складеній нею біографічній довідці, яку можна знайти в парламентському інформаційному довіднику, зазначено, що атестат про закінчення середньої школи вона отримала 1984 року, а в 1985—1995 роках вона вивчала юриспруденцію і це навчання мало було закінчитися здаванням двоступеневих державних іспитів. А після цього вона нібито працювала як правник у багатьох організаціях та фондах. 
 
Адміністрація Бундестагу повідомила, що публікує біографії депутатів, які складені ними самими, без перевірки даних, що містяться в них. Спритна шахрайка за фальшивими даними спочатку стала депутатом міської ради міста Ессен, що в землі Північний Рейн-Вестфалія, а 2005 року вперше виборола мандат до Бундестагу. 
 
Керівництво СДП з обуренням відреагувало на скандал і закликало Петру Гінц негайно скласти депутатський мандат. За менш ніж рік у землі Північний Рейн-Вестфалія мають відбутися місцеві вибори, які будуть мати великий вплив на вибори до Бундестагу восени 2017 року. Шахрайство одного з членів партії, та ще й депутата Бундестагу, може дуже негативно відбитися на виборчому результаті всієї партії, яка і так тепер переживає кризу — лише 20 відсотків довіри в опитуваннях громадської думки. 
 
«Ми всі шоковані тим, що Петра Гінц упродовж 30 років водила нас за ніс», — заявив глава СДП у місті Ессен Томас Кутшати. Як повідомляє німецька інформагенція ДПА (dpa), коли вибухнув скандал, Гінц була недоступною для журналістів. Її адвокат заявив, що депутат не мала достатньо «цивільної мужності», щоб зiзнатися в шахрайстві. 
 
Про сфальшовану біографію першою довідалася місцева газета з Ессена «Інформер Магазін». Її журналісти скерували до депутата від СДП низку запитань стосовно її кар’єри. Тоді Гінц відповіла, що виходить iз політичного життя. СДП, як уже вказує її назва, є партією демократичною, її члени не обов’язково повинні мати вищу освіту, вистачить і середньої чи спеціальної професійної, щоб можна було зробити політичну кар’єру. Але брехня і шахрайство в будь-якій німецькій партії не проходять.