Допінгова велич: російський спорт сидів на «стимуляторах» не один рік

20.07.2016
Допінгова велич: російський спорт сидів на «стимуляторах» не один рік

Ричард Макларен вивів на чисту воду російський спорт.

Що зроблено вночі, проявиться вдень — кажуть англійці. Детективно-скандальна історія, що розгорнулася навколо допінгових проб російських олімпійців у Сочі, просто ідеально демонструє логіку цієї народної мудрості. Намагаючись на домашніх зимових Іграх у Сочі довести світу свою спортивну велич, росіяни пішли на масштабну фальсифікацію. Тоді, в 2014 році, вигравши медальний залік, олімпійська збірна Росії разом з усією країною велично святкувала грандіозний тріумф, сьогодні ж, коли завдяки доповіді Ричарда Макларена пролилося світло на їхнє допінгове шахрайство, наші сусіди близькі до того, щоб стати спортивними вигнанцями.

«Доки не зміниться культура»

«Інформація, яка висвітлена в доповіді Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА), викликає шок. Це безпрецедентна атака на основоположні принципи Олімпійських ігор та всього спорту. Міжнародний олімпійський комітет планує без зволікань ввести найжорсткіші санкції щодо окремих спортсменів та організацій, замішаних у скандалі», — заявив президент МОК Томас Бах. Не виключено, що російським спортсменам можуть заборонити змагатися на всіх без винятку великих офіційних турнірах, зокрема й Олімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро. «ВАДА звертається до світового спортивного товариства з закликом відсторонити російських атлетів від міжнародних змагань, допоки не зміниться їхня «культура», — наголосив офіційний представник Всесвітньої антидопінгової агенції Бен Ніколс.
 
Факти, які викрилися в результаті двомісячного розслідування, проведеного Незалежною комісією ВАДА на підставі викривального зізнання колишнього директора Московської антидопінгової агенції Георгія Родченкова, дійсно вражають. «Із порушеннями подібного масштабу я зустрічаюся вперше. Хоча з часом світ дізнається ще більше», — зізнався голова комісії, канадський юрист Ричард Макларен. За його словами, махінації з допінг-пробами російських спортсменів проводилися під «патронатом» ФСБ, Міністерства спорту РФ та Московської лабораторії ВАДА.
 
Як розповів Макларен, представниками російських спецслужб була розроблена спеціальна методика відкриття тестових пробірок без видимих слідів «злому» та «успішно» реалізовувалася для підміни позитивних проб на чисті зразки не тільки на зимових Іграх у Сочі, а й під час легкоатлетичного чемпіонату світу-2013 в Москві, Універсіаді-2013 та чемпіонаті світу з водних видів спорту-2015, які приймала Казань.
 
Варто нагадати, що «детектив» про системне застосування допінгу в російському спорті кілька років тому запустили німецькі журналісти, продемонструвавши світові кількасерійний документальний фільм про вживання стимуляторів росій­ськими легкоатлетами. А далі, як-то кажуть, пішло-поїхало. Зрештою, викривальний клубок докотився до високих чиновницьких кабінетів. Доповідь Макларена якраз і демонструє прямий і безпосередній зв’язок російських держслужбовців з допінговими справами своїх спортсменів.
 
Так, під час Олімпіади в Сочі під прикриттям ФСБ активно реалізовувалася програма з підміни позитивних проб російських «зимовиків» на їхні чисті зразки, котрі завчасно були зібрані в Московській лабораторії ВАДА. Процес фальсифікації доказів проходив за доволі простою процедурою. В акредитовану в Сочі антидопінгову лабораторію, у разі необхідності, під виглядом сантехніка, проходив агент ФСБ і через невеличкий отвір у стіні отримував від свого колеги чисті зразки сечі для підміни.

Під міністерським прикриттям

Наразі Макларен не назвав жодного прізвища російського спортсмена, котрий став учасником «великого сочинського кидка», пояснивши відсутність конкретики недостатністю повноважень, але його попередні заяви свідчать, що принаймні 15 російських медалістів Сочинської олімпіади (із 33) мають стосунок до вживання допінгу. 
 
Окрім того, професор Макларен розповів, як діяли росіяни у разі неможливості підміни доказів нечесної гри. Для цього функціонував інформаційний канал між Московською лабораторією ВАДА та спортивним міністерством, куди надходила інформація про виявлення слідів заборонених препаратів у аналізах російських спортсменів. Там, у високих кабінетах, власне, й вирішувалася доля порушника. У разі, якщо міністерство бажало зберегти в грі брудного спортсмена, Московській лабораторії давався наказ знищити всі позитивні проби. Коли ж приймалося протилежне рішення, в такому разі все йшло за правилами Всесвітньої антидопінгової агенції й спортсмен, котрого ловили на гарячому, потрапляв у «карантин», тобто отримував дискваліфікацію.
 
Загалом, як ідеться в опублікованому звіті, в Московській лабораторії зникли більше півтисячі позитивних результатів допінгових тестів. Найбільше — а це близько 140 проб — мали стосунок до легкоатлетичної сфери. Так само активно довелося «прибирати» підшефним Радченкова й за важкоатлетами (більше сотні фактів). Зрештою, в Московській лабораторії ВАДА були змушені знищити докази вживання допінгу російськими спортсменами практично у всіх видах спорту, що цікаво, не тільки олімпійських. Як виявилося, на стимуляторах сиділи й паралімпійці, й представники неолімпійських видів спорту.
 
«Подібна система працювала в Росії з 2011 року — після завершення Олімпіади-2010 у Ванкувері. За словами Макларена, безпосереднім контролем за функціонуванням цієї схеми займався заступник міністра спорту РФ Юрій Нагорних. При цьому канадський юрист вважає неймовірним той факт, що сам міністр спорту Віталій Мутко нічого не знав про зухвалі махінації.
 
Власне, у ВАДА вже заявили, що пан Мутко має бути відсторонений від усіх посад, котрі він займає в міжнародних інстанціях. У першу чергу йдеться про його місце в комітеті ФІФА з підготовки до проведення ЧС iз футболу в Росії. Більше того, у Всесвітній антидопінговій агенції вимагають відсторонити всіх російських спортивних функціонерів від участі в міжнародних змаганнях, поки вони не наведуть порядок у своєму господарстві. 
 
До слова, президент РФ Володимир Путін уже заявив, що його країна готова розпочати очищення, утім закликав світове спортивне товариство утриматися від радикальних дій, як-то відсторонення всіх російських олімпійців від Ігор-2016.
 
«Якщо так, може повторитися історія з бойкотом Олімпіади-1980 у Москві та Ігор-1984 у Лос-Анджелесі. Не варто робити так, аби страждали «чисті» спортсмени, втрачаючи нагоду виступи на головних стартах свого життя», — заявив Путін, додавши, що увесь викривальний доклад Макларена позбавлений «конкретики» та базується на словах лише «одного свідка». Голова Олімпійського комітету Росії Олександр Жуков додав: «ВАДА організувала добре зрежисовану упере­джену кампанію, натхненником якої виступили Американська та Канадська антидопінгові агенції». 
 
Як і раніше, у всіх своїх промахах Росія продовжує звинувачувати США. Воно, можливо, й так, але ж чи винні американці, що у своєму арсеналі вони мають технології, здатні побачити мікроподряпину на внутрішній частині пробірки після її несанкціонованого відкриття та виявити за допомогою аналізу ДНК у пробірці з сечею біологічний матеріал «чужої» особи.