У Моршині вода зцілює навіть безнадійних

19.07.2016
У Моршині вода зцілює навіть безнадійних

Бювет мінеральних вод — «Мекка» відпочивальників курорту. (Фото Юлії Косинської.)

140 років тому лікувальні властивості місцевої води оцінили перші відвідувачі Моршинського курорту. Відтоді історія Моршина тісно переплітається з історією його цілющих вод, які прославили місто на весь світ. І хоча на території Карпат є багато різних джерел, Моршинські — унікальні.

Повітря і вода —  і ти здоровий

Нині в містечку та його околицях діє 11 санаторіїв та шість пансіонатів. Головним лікувальним напрямом курортної системи СКК «Моршинкурорт» є терапія захворювань печінки, жовчного міхура, підшлункової залози. Загалом число недуг, від яких тут можна позбутися, налічує кілька десятків.  Як свідчать фахівці курорту: іноді відступають навіть «безнадійні» діагнози.
 
Крім того, у повітрі Моршина кисню вдвічі більше за норму. Особливо це відчувають ті, хто приїздить з урбанізованих територій, скажімо Дніпровської області чи Харкова. У декого з незвички організм реагує неадекватно, тож лікарі попереджають: адаптація до тутешнього клімату триває до трьох днів (для декого навіть 5-7). За цей час ви встигаєте пройти всі обстеження. Знаючи результати аналізів, лікар затвердить вам потрібну кількість води та частоту її вживання. Однак найменший термін, зазначають вони, на який доцільно приїздити з лікувальною метою, — 16 днів.
 
«Вода у нас справді сильна, з високим вмістом іонів магнію, калію, кальцію, має високу мінералізацію, — говорить головний лікар лікувально-діагно­стичного центру СКК «Моршинкурорт» Ніна Половинко. — Але перед тим, як її призначати, пацієнт повинен обов’язково здати клінічний і біохімічний аналізи крові, пройти ультразвукове обстеження. Маємо з’ясувати, в якому стані печінка, підшлункова. Пацієнт, який довго не цікавився своїм здоров’ям, мусить ретельно дотримуватися наших порад. Адже все, що ми їли протягом життя — у школі, під час студентських років і так далі, — впливає на стан нашого здоров’я. Також він залежить від якості харчування. На жаль, харчування сучасної людини дуже збіднене на клітковину. Тож коли кишечник засмічують шлаки, виникає проблема з травленням, а слід пам’ятати, що 70% клітин, які відповідають за стан імунної системи, містяться в кишечнику. Наша вода чудово справляється з цією проблемою».
 
У лікувально-діагностичному корпусі СКК «Моршинкурорт» за рік проходять обстеження майже 30 тисяч осіб. І слід визнати: все відбувається на найвищому рівні. Сучасна технічна база дає змогу визначити недуги, про які пацієнт може і не здогадуватися. 

Європейська перспектива у кризові часи

На жаль, нині Моршин і його оздоровчі заклади переживають, м’яко кажучи, не найкращі часи. Профспілкова система України вже не відшкодовує більшу частину вартості санаторної путівки, як це було донедавна. Зарплати українців після інфляційного стрибка не дозволяють їм розраховувати на оздоровчі поїздки. А війна з Росією зупинила потік відпочивальників росіян, яких тут до 2014 року була переважна більшість. Однак великою перевагою СКК «Моршинкурорт» є розумне співвідношення ціни та якості послуг. В останні роки попри фінансові труднощі тут намагаються не збільшувати вартість путівки (причому без зниження якості лікування). Вартість оздоровлення однієї особи — від 350 гривень на добу. Ціна залежить від комфортності номера, сезону тощо. Можливі різні варіанти. До речі, харчування, яке входить у вартість путівки, тут триразове, за системою «шведський стіл». 
 
«Загалом, на Львівщині зосереджено 42% лікувальних мінеральних джерел України, — розповідає заступник головного лікаря з маркетингу та реалізації путівок СКК «Моршинкурорт» Микола Фурманюк. — Ще є води Закарпаття. У кожного санаторію — свій профіль. Однак Моршин — це ідеальне місце для лікування захворювань кишково-шлункового тракту, печінки, діабету, опорно-рухового апарату, статевих систем. За ефективністю лікування захворювань жовчних шляхів і печінки нашому курорту в Україні немає рівних. Тож ми намагаємося перетворити його на місце, яке відповідає всім сучасним вимогам. Хочемо, щоб люди не витрачали «дурні гроші» за кордоном, а, приїхавши до нас, отримували і лікування, і європейський сервіс, почувалися тут комфортно. Хочу нагадати, що до складу СКК «Моршинкурорт» входять 5 санаторіїв («Дністер», «Лаванда», «Перлина Прикарпаття», «Світанок» та «Черемош»), загальнокурортна бальнеологічна лікарня, лікувально-діагностичний центр, бювет мінеральних вод та Палац культури. Як бачите, маємо всі умови для повноцінного лікування і відпочинку. Пацієнтів ми приймаємо цілорічно. 
 
До речі, у нас земля така: де не копни — всюди є ропа. Нас іноді запитують: чому не бутилюємо ропу, не продаємо — адже це ліки. Так, ліки, але, якщо ними користуватися без нагляду фахівця, — замість лікувального ефекту можна завдати шкоди. Лише лікар визначить, яка вода і з якого джерела підходить конкретному пацієнту. А ось воду із джерела Божої Матері можна пити всім — це жива, ультрапрісна вода, склад якої ідеально підходить клітинам людського організму. Її в нас набирають люди з усієї округи». 
 
Не закордоном єдиним
 
За статистикою МОЗ, майже 7 мільйонів українців хворіють на вірусні гепатити, ще 2 мільйони мають цукровий діабет. Тож дуже важливим напрямом СКК  «Моршинкурорт» є оздоровлення людей з цими недугами. І після лікування тут багато пацієнтів із цукровим діабетом перейшли з важкої форми хвороби на середню. Таких випадків чудодійного «зцілення Моршином» — чимало. «Паралельно» моршинська вода успішно лікує проблеми опорно-рухового апарату, гінекологічні та урологічні недуги. Поліпшує показники глюкози в крові.
 
«Щодо загальноукраїнської статистики, то, на жаль, ця цифра кожного року зростає, — стверджує Ніна Половинко. — І ми це бачимо за кількістю наших пацієнтів, які приїжджають iз проблемами печінки та діабетом. Це дуже погано для здоров’я нації, але закономірно, якщо взяти до уваги рівень нашої медицини, яка фактично відсутня, та якість нашого життя, про яку й говорити не хочеться. Більшість українців поставлені в такі умови, що не мають змоги стежити за здоров’ям чи харчуванням, мало відпочивають. Тож мушу сказати, що «наш курорт помолодів». Хоча, з іншого боку, рівень медичної освіченості зростає. Нині — інформаційна ера. Скажімо, люди вже не ходять до соляріїв, бо розуміють — це шкідливо. Також не один пацієнт розповів нам, що відмовився від відпочинку за кордоном, а натомість приїхав до Моршина. Це — важливіше, якщо справді дбати про своє здоров’я. 
 
Щоправда, дехто веде нездоровий спосіб життя, а потім сподіваються, що на  курорті можна все поправити. Насправді все залежить від людини, від її ставлення до себе. Від лікаря залежить небагато, на мій погляд, до 15 відсотків. 
Але ми допомагаємо всім. Скажімо, у вартість путівки входить декілька аналізів та досліджень, крім консультації провідного лікаря, можна порадитися з фахівцем вузького профілю — гастроентерологом, окулістом, невропатологом, ортопедом, лором, гінекологом, урологом (усього маємо 15 лікарів). У нас постійно діє пункт чергового лікаря, власна машина швидкої допомоги. Пацієнти дякують нам, кажуть: ви — єдиний курорт, де збережено медицину. Звісно, нам приємно це чути, і ми робимо все, аби наш курорт не тільки не зник із медичної карти України, а й далі розвивався швидкими темпами».

Трохи історії

Моршин — містечко на межі Львівської та Івано-Франківської областей. Нині воно має шість тисяч жителів, а його історія сягає середини XV століття. У письмовій згадці від 1482 року йдеться про невелике село, жителі якого випарювали сіль із навколишніх джерел. Німці, брати Морштини, намагалися організувати тут соляне промислове виробництво, але невдало. Однак їхнє прізвище залишилось у назві поселення. 
 
Поворот в історії міста стався в середині ХІХ століття, коли через Моршин пролягла залізниця Стрий—Станіслав (нині Івано-Франківськ). З огляду на зручний транспортний зв’язок моршинські землі придбав львівський купець Боніфацій Штіллер. Саме він звернувся до європейських лікарів, які врешті дійшли висновку, що моршинська сіль — лікувальна. Це визнання дозволило підприємцю організувати тут курорт. У ті часи такі заклади виникали в різних куточках Європи, а відпочинок на них саме входив у моду. Штіллер упорядкував два шахтні колодязі і назвав їх на свою честь та своєї дружини — Боніфацій і Магдалена (нині джерела № 1 і 2). Інші кринички власник курорту пойменував на честь доньки Людмили і сина Адама, а джерело ультрапрісної води (нині № 4) найменували джерелом Божої Матері. Вода з цього джерела, за висновками науковців, має ідеальну кристалічну будову, моментально засвоюється клітинами людського організму, тож є унікальною «знахідкою» для здоров’я. Саме її завод мінеральних вод розливає під назвою «Моршинська», попередньо пропускаючи через спеціальні піщані фільтри, тому ця вода не псується і тривалий час залишається цілющою. Варто зазначити, що нині завод мінеральних вод — головне бюджетоутворююче підприємство Моршина, завдяки якому місто розвивається, а місцеві жителі отримують робочі місця. 
 
До речі, 2018 року Моршин святкуватиме 140 років з часу відкриття першого курортно-туристичного сезону.