Немає вигоди в обіймах квот

13.07.2016
Україна підписала довгоочікувану Угоду про вільну торгівлю з Канадою. 
 
Угода з Канадою є вигіднішою для України, ніж аналогічна угода про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, — після її ратифікації та набрання чинності Україна отримає можливість вільної торгівлі з Канадою без мит та квот по 6900 товарних позиціях із 7000 зазначених у Митному кодексі Канади, тобто угода ліквідує майже 99% митних бар’єрів. Той невеликий відсоток обмежень у вигляді квот, які Канада застосовує у торгівлі з усіма державами, в т.ч. й з Україною, стосуватиметься лише кількох видів сільськогосподарської продукції — м’яса птиці, яєць та молочної продукції.
 
Для порівняння:  угода про зону вільної торгівлі між ЄС та Україною пропонує нам обмежений перелік товарних позицій для вільної торгівлі та 36 тарифних квот, понад обсяги яких ЄС зберіг свої звичайні ставки мита, які в більшості носять загороджувальний характер. Минулого року Україна втратила 16 млрд. дол. товарного експорту, з яких 4 млрд. дол.  — з країнами ЄС.
 
Тому фракція Радикальної партії наполягає на перегляді умов Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС із метою покращення торгових умов для України, зокрема на зменшенні кількості обмежувальних квот та збільшенні їх розміру! Ми маємо домогтися справедливих, взаємовигідних партнерських домовленостей. 
 
Окремо наголошуємо на необхідності реалізації урядом проукраїнської промислової та інвестиційної політики, які дозволять залучити інвестиції, створити робочі місця та розвинути виробництво в Україні. Тільки за таких умов Україна виграє від вільної торгівлі.