У Луганську школярам вручать щоденники з сепаратистською символікою

13.07.2016
У Луганську школярам вручать щоденники з сепаратистською символікою

Упродовж доби противник удвічі знизив свою активність — терористи 56 разів відкривали вогонь по підрозділах сил АТО. Зокрема, 23 рази на Донецькому, 25 — на Маріупольському та 8 — на Луганському напрямках, — повідомляють у штабі АТО.
 
Найгарячіше було в районі Широкиного. «Тут російські­ окупанти застосували 120-мм міномети, ­гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю. Також iз мінометів 82-мм калібру ворог стріляв по Красногорівці, Павлополю та Славному», — зазначив речник прес-центру штабу АТО Олег Сушинський.
 
На Луганщині працювали заборонена 122-мм артилерія та 120-мм міномети — били по українських захисниках в Новоолександрівці. У Попасній ворог використав протитанкові керовані ракети та гранатомети. На Донеччині під обстрілами опинилися українські опорні пункт в Авдіївці, Дачі, Майорську, шахті Бутівка і Зайцевому.
 
Тиждень почався з жертв для української сторони. «Один український військовий загинув, 10 — отримали поранення, також ще 2 військовослужбовці були контужені», — повідомив про його першу добу речник АП iз питань АТО Андрій Лисенко. Гірка статистика наступної доби  така: 2 військових загинули, 4 зазнали поранень. «Двоє загиблих під час підриву на міні МОН у Славному Мар’їнського району, один поранений — у Зайцевому, на позиції шахта «Бутівка» — один поранений, ще двоє зазнали поранень під Авдіївкою», — уточнив Андрій Лисенко. Коментуючи вчора інформацію Луганської військово-цивільної адміністрації про загибель 11 липня на Донеччині молодшого лейтенанта бійця «Айдару» Юрія Гуртяки, полковник зазначив наступне: «Ми не оголошуємо імена загиблих».
 
Тим часом українські прикордонники разом із СБУ в понеділок затримали двох осіб, які, ймовірно, мають стосунок до бойовиків. Перший — чоловік, який сам прийшов iз території, тимчасово підконтрольної сепаратистам. Він добровільно здався українським правоохоронцям, зазначивши, що проходив службу в батальйоні «Восток», але днями вступив у конфлікт iз поліцією «ДНР», застосувавши ­зброю. Друга — жінка, яку затримали під час перевірки на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Новотроїцьке». У її мобільному телефоні виявили файли, які дають підстави підозрювати її в участі у незаконних збройних формуваннях. 
 

СЕПАРАТИЗМ

На окупованих територіях місцева «влада» намагається посилити ідеологічні скрепи. Особливо працюють над молодшим поколінням. Піонерію вже повернули, а от з наступного навчального року у школах «ЛНР» введуть ще й щоденники та зошити із сепаратистською символікою.
 
«Щодо дитячих щоденників для першого класу — ми зробили заявку. Обов’язково буде атрибутика: прапор, гімн і герб нашої Республіки», — повідомила «міністр» освіти і науки Валентина Ткаченко. На таку патріотичну програму виділили 1 млн. рублів.