Знову лягають під танки

06.07.2016
Обстановка на сході України далека від мирної. За понеділок окупанти 63 рази застосовували зброю проти українських захисників, — йдеться у зведенні прес-центру штабу АТО.
«Найбільше, 33 обстріли, зафіксовано на Донецькому напрямку. Заборонену Мінськими угодами артилерію калібру 122 мм противник використовував по наших воїнах у Зайцевому та Дачі, а 120-міліметрові ворожі міномети обстрілювали Невельське, Опитне, Піски, Кірове. Із гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів ворог вів вогонь по Авдіївці», — повідомляє речник АТО Олег Сушинський.
 
На Маріупольському напрямку бойовики зі 120-міліметрових мінометів, гранатометів та великокаліберних кулеметів неодноразово стріляли по українських воїнах у Широкиному і Талаківці. Під обстріл із заборонених 120-міліметрових мінометів потрапила Красногорівка. По Гранітному гатили з протитанкового ракетного комплексу, а з мінометів калібру 82 мм — по Гнутовому. На Луганщині противник двічі хаотично відкривав вогонь поблизу Новозванівки. На щастя, про жертви від обстрілів у повідомленнях не йдеться.
 
Штаб АТО також спростовує фейкову інформацію, яку поширили проросійські видання, нібито українські підрозділи у ніч на вівторок вели вогонь по Куйбишевському району Донецька та поранили двох мирних жителів. Там наполягають, що українські воїни на провокації супротивника не піддавалися.
 
Тим часом у Торецьку, мирні райони якого днями зазнали обстрілів із боку бойовиків, у ніч на вівторок мирні мешканці намагалися завадити українській армії вільно пересуватися містом. Люди перекрили дорогу і відмовлялися звільнити шлях. За словами начальника ГУ Нац­поліції у Донецькій області В’ячеслава Аброськіна, серед порушників було багато нетверезих: «Поліція міста була піднята по тривозі. Для стабілізації обстановки прибув у місто. Спробували пояснити людям, що вони порушують закон. Але п’яний натовп, керований провокаторами, відмовився виконувати наші законні вимоги. Мною було дано наказ розблокувати дорогу і затримати активних учасників, що і було зроблено співробітниками поліції Торецька». Аброськін також зазначив, що близько опівночі підбурювачів забрали до відділку поліції, а протестувальники розійшлися. 
 

ГЕРОЯМ — СЛАВА!

Президент України нагородив 25 бійців, які захищали і продовжують захищати державний суверенітет та територіальну цілісність України. 19 орденів «За мужність» вручили посмертно. Серед загиблих героїв — сержант Віктор Наливайко, який брав участь у бойових діях за Савур-Могилу, село Степанівка і загинув під час боїв із підрозділом бойовика «Мотороли», отримавши осколкове поранення голови; гранатометник Артем Романов, який успішно знищував диверсійно-розвідувальні групи терористів і загинув під час рятування поранених бійців-саперів з 24-ї бригади; молодший сержант Василь Клименко — снайпер, який, потрапивши в полон, чинив опір бойовикам та був розстріляний.