Комфорт для мажора: після смертельного ДТП у Василькові водій сидить у СІЗО як на курорті

01.07.2016
У містечку Васильків, що під Києвом, п’яний 25-річний водій на шаленій швидкості (майже  140 км/год.) нещодавно збив двох 11-річних дівчаток, які їхали по тротуару на велосипедах. Діана померла на місці ДТП, а Настя — згодом у реанімації... Водій на місці інциденту пропонував викликати «Бориса» за свій рахунок, а коли втямив, що насправді відбулося, хотів відкупитися. Наразі винуватець трагедії сидить у Київському СІЗО. За словами Ольги Білокінь, сестри однієї із загиблих дівчаток, — у двомісній платній камері має «мобілку», iнтернет, холодильник, телевізор. 
 
«Водію, що збив дівчат, одразу не зробили експертизу на вміст наркотиків та спиртного. Аналіз крові в нього взяли лише через чотири години після трагедії (за законом, беруть упродовж трьох годин), попередньо «катаючи» по всій Київській області, аби вийшов алкоголь. Алкотестер близько першої години ночі показав 1,8 проміле вмісту алкоголю», — розповідає «УМ» Ольга. Допустима норма для водіїв, згідно iз законом України, — лише 0,2 проміле!
 
За словами Ольги, слідчий — майор Віктор Галай, який спочатку вів справу, одразу після похорону дівчаток сказав їхнiм рiдним: «Вам не треба адвоката! Ви сторона потерпіла. Вам не треба писати ніяких заяв. Я його «посаджу» впродовж двох місяців, але будьте готові — на 4-5 років. Максимум йому не дадуть». А за законом, за подібний злочин, згідно з ч. 3 ст. 286, має «світити» до 10 років!.. То як розуміти слова слідчого? Родичам убитих дітей у кабінеті слідчого ще сказали: «Закон не захищає таких, як ви, закон захищає таких, як він!» 
 
У справі вже новий слідчий — Андрій Ляшенко. Нібито паралельно з новим слідчим має працювати й комісія. Але документального підтвердження ні щодо призначення іншого слідчого, ні щодо створення й роботи комісії родичі загиблих не мають. 
 
Ольгу Білокінь нещодавно ледь не збила машина на пішохідному переході. «Васильків — містечко невелике, — каже жінка. — Й мене вже багато хто попередив, аби була обережною, адже ми — родичі дівчат, підняли пресу й говоримо правду, яка не всім до вподоби!»
 
Тим часом громадські активісти виступають за негайне прийняття у другому читанні законопроекту 4373. Як мінімум. А далі — зміни до Кримінального кодексу в цій статті. Хочуть, щоб, зупинивши водія у нетверезому стані, накладали на нього штраф 10 тис. гривень і позбавляли права кермувати на рік.