Вiдлуння вибухiв - у Стамбулі зросла кількість загиблих

01.07.2016
Кількість загиблих від нападів в аеропорту Стамбула зросла до 42. Раніше повідомляли про 41 жертву, але, як iнформує турецька державна Анатолійська агенція, у середу ввечері померла одна з поранених. Серед загиблих — 13 іноземців, зокрема українка. Стосовно національності загиблих, то 24 з них були громадянами Туреччини, п’ятеро — Саудівської Аравії, двоє — Іраку, по одному — громадянами України, Ірану, Йорданії, Китаю, Тунісу, Узбекістану. Посол Палестини в Туреччині також заявив про загибель однієї палестинки.
 
239 осіб отримали поранення, серед них і двоє громадян України, які перебувають у  лікарні. За словами дипломатів, загрози їхньому життю та здоров’ю немає. Третій українець, який мав легкі ушкодження, найближчим часом уже планує повернутися додому, повідомив Департамент консульської служби МЗС. Загалом зі шпиталів уже виписано 109 поранених, але 41 особа надалі перебуває у тяжкому стані. Середу в Туреччині оголосили національним днем трауру.
 
Відповідальність за напад поки ніхто на себе не взяв. Представники турецької влади припускають, що за ним може стояти «Ісламська держава». Директор ЦРУ Джон Бреннан також заявив, що інцидент «має ознаки» нападів угруповання. За його словами, він «буде здивований», якщо «ІД» не планує подібних нападів на США. Турецькі слідчі зараз вивчають дані камер відеоспостереження, записи на мобільних телефонах пасажирів, а також опитують свідків, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Турецька газета «Хуррієт» повідомила вчора, що у сумці одного з терористів-самогубць турецькі слідчі знайшли бомбу, яка не вибухнула. А це означає, що жертв могло бути ще більше. Ця ж газета повідомляє, що після замахів співробітники турецького управління боротьби з тероризмом провели обшуки у двох будинках і конфіскували багато зашифрованих документів. Видання не уточнює, кому належать будинки, а лише зазначає, що мешканці пов’язані з певною екстремістською організацією. 
 
Президент США Барак Обама під час перебування в Канаді заявив, що його кабінет запропонував своїй союзниці Туреччині всіляку допомогу і співпрацю у боротьбі з тероризмом. З подібною заявою виступив і президент Росії Володимир Путін. Таке стало можливим з огляду на те, що Туреччина зробила спробу нормалізувати відносини з Росією.