28 мінус один: у Брюсселі завершився саміт лідерів ЄС без участі Британії

01.07.2016
28 мінус один: у Брюсселі завершився саміт лідерів ЄС без участі Британії

Марiано Рахой проти особливого статусу Шотландiї в ЄС.

У вівторок та середу у Брюсселі відбувся саміт лідерів країн-членів ЄС. Він став першим за останні 40 років без участі Великої Британії. Перед початком саміту британський прем’єр Девід Камерон полишив Брюссель, так і не повідомивши офіційно керівництво ЄС про намір Лондона вийти зі спільноти. Перший форум лідерів Європи без участі британців був присвячений оцінці ситуації, яка склалася після того, як  британці проголосували за вихід зі спільноти на референдумі тиждень тому. Лідери 27 країн випрацювали у Брюсселі перші кроки Союзу вже без одного з його головних членів. Детальні документи та план дій у зв’язку з Брекзитом будуть розроблені на саміті ЄС у вересні у Братиславі. З 1 липня Словаччина перебирає на себе головування в ЄС на наступні півроку. Країна виступить у ролі головуючої вперше з часу її приєднання до ЄС. Велетенська ноша для політиків iз Братислави, оскільки до проблем біженців та економіки додається ще й криза з Брекзитом. 
 
Наразі ж вирішено, що виключення Великої Британії з ЄС триватиме близько двох років. Країни-члени Європейського Союзу висловилися за те, щоби всі необхідні перемовини щодо нових відносин Лондона і Брюсселя почалися якомога раніше. Голова Європейської Ради Дональд Туск заявив на саміті: «Вихід Великої Британії з Європейського Союзу має бути впорядкованим. Не буде жодних перемовин, допоки Лондон офіційно не повідомить про свій намір вийти з ЄС. Доступ до спільного ринку вимагає прийняття всіх чотирьох свобод, включаючи свободу пересування. Не буде спільного ринку з особливими умовами». «Не можна вибрати з меню лише ринок», — додав він. Водночас канцлер Німеччини Анґела Меркель також заявила, що Британії не буде дозволено «виколупувати» родзинки з європейського торта», не будучи членом ЄС. 
 
Вона прагматично міркує, як пом’якшити економічні наслідки Брекзиту: «Жодні оцінки і прогнози не свідчать про утворення імпульсу для зростання. Тому ми зацікавлені в тому, щоб зосередитися на ефективності та зростанні, аби компенсувати втрати від того, що Велика Британія залишає нас». Лідери ЄС попередили Велику Британію про те, що вона повинна дотримуватися принципу вільного пересування, якщо хоче зберегти доступ до єдиного ринку після Брекзиту. Канцлер Німеччини Ангела Меркель також підтвердила, що не буде жодних дискусій iз Великою Британією, доки Лондон не активує 50-ту статтю Лісабонського договору про вихід з ЄС. Схоже, що лідери ЄС після зустрічі у середу об’єдналися щодо того, що стосовно Великої Британії не буде «жодних нюансів», як зазначив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
 
У вівторок прем’єр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Велика Британія, як і раніше, прагне «максимально близьких» відносин з Євросоюзом. Однак, за його словами, міграція залишається приводом для серйозного занепокоєння британських виборців. Прем’єр Угорщини Віктор Орбан розповів, що пан Кемерон заявив лідерам ЄС у вівторок увечері, що відсутність рішучого та ефективного методу вирішення ситуації з міграцією призвела до того, що британці проголосували за вихід з ЄС. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен перебувала під час саміту в Брюсселі, щоб обговорити стосунки її країни з ЄС після того, як Шотландія проголосувала 62% проти 38% за те, щоб залишитись у складі європейської спільноти. Жан-Клод Юнкер, який мав зустрітися з пані Стерджен, заявив, що Шотландія має право, щоб її почули, але ЄС не хоче втручатися у внутрішні справи Великої Британії. Деякі європейські лідери виступають проти окремого статусу для Шотландії у складі ЄС, бо не можна сидіти на двох стільцях, перебуваючи одночасно і в складі Об’єднаного Королівства, і Євросоюзу.
 
Але об’єднана Європа повинна знайти якусь формулу окремих взаємин iз Шотландією, майже дві третини мешканців якої почуваються європейцями і бажають залишатися у складі ЄС. Противники окремого зближення з Шотландією вказують  на неприпустимість вибіркових підходів. І наводять при цьому приклад, що 73% британців iз вікової групи 18-24 роки також проголосували за те, щоб їхня країна залишалася в ЄС. Але вирішальний голос залишився за особами пенсійного віку — громадяни старші 60 років у своїй більшості підтримали вихiд. Тому не можна ж встановлювати окремі відносини з молодими британцями, що почуваються також і європейцями, і британськими пенсіонерами, які ностальгують за колишньою імперською величчю їхньої країни і є повними ментальними відповідниками наших «совків», які ностальгують за «великим СРСР». 
 
Але перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила журналістам після зустрічі з головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, що знайшла підтримку й розуміння у Брюсселі стосовно захисту прагнення шотландців залишитися у складі Європейського Союзу. Водночас Стерджен визнала, що на Шотландію чекає «непростий шлях» після схвалення британцями Брекзиту. Нікола Стерджен обговорила прагнення шотландців залишитися в ЄС також зі спікером Європарламенту Мартіном Шульцом i зазначила, що налаштована «оптимістично» стосовно майбутніх переговорів щодо збереження місця Шотландії в ЄС. І це незважаючи на те, що Мадрид та Париж чітко виступили проти переговорів iз Шотландією, а президент ЄС Дональд Туск узагалі відмовився зустрічатися з нею.  Прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що Мадрид блокуватиме окремі переговори ЄС iз Шотландією. У Мадриді побоюються посилення сепаратистських настроїв у Каталонії в разі особливого підходу до Шотландії. Аналогічну позицію зайняв і президент Франції. «Переговори відбуватимуться зі Сполученим Королівством, а не з частиною Сполученого Королівства», — цитує слова Олланда агенція «Франс пресс».
 
Але, певне, Нікола Стерджен прибула до Брюсселя також не з порожнiми руками. По-перше, Шотландія може ветувати британські закони щодо Брекзиту. По-друге, Стержент уже заявила про можливість проведення нового референдуму про вихід Шотландії зі складу Сполученого королiвства. Подібний два роки тому дав негативний результат — 55% шотландців висловилися за те, щоб залишитися у складі Сполученого королівства. Але новий референдум, як наголошує сама Стерджен і вказують результати опитувань громадської думки, буде вже позитивним для прибічників незалежності Шотландії.