Не на смак, а на користь

01.07.2016
Майже п’ять сотень майбутніх інспекторів з усіх регіонів України стали учасниками навчальної програми з проведення аудиту процедур, що базуються на принципах НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point), яка дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації небезпечних чинників. 
 
Навчання організоване проектом «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» для спеціалістів Держпродспоживслужби. Проходило воно у дев’яти містах: Вінниці, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Сумах та Харкові. Інспектори навчалися проводити аудит системи НАССР на харчових підприємствах, що є однією з необхідних умов відповідно до нещодавно прийнятого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів». Згідно з документом, усі виробники харчових продуктів (крім первинного виробництва) повинні впровадити на своїх підприємствах такі процедури. 
 
Тестували спеціалістів за результатами навчання, яке тривало майже два роки. Приблизно 75 відсотків учасників пройшли незалежні тести, розроблені міжнародною компанією з сертифікації у сфері безпечності харчових продуктів SGS. 
 
«Інспектори, котрі добре склали тести, отримають сертифікати аудиторів, що нададуть їм право перевіряти ефективність впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, та бути операторами ринку харчових продуктів», — відзначає Тоні Вілл, керівник проекту ЄС. Державний контроль за впровадженням нової системи здійснюватиме Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
 
Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом програми всеохоплюючої інституційної розбудови у сфері безпечності харчових продуктів в Україні із загальним бюджетом у 10 мільйонів євро. Проект розпочали в березні 2014-го і триватиме він до грудня 2017 року.