Два роки на обіцянку від «Голден Стейт» i «Клівленд»

24.06.2016
Два роки на обіцянку від «Голден Стейт» i «Клівленд»

Леброн Джеймс зробив «Клівленд» чемпіоном НБА — вперше в історії команди. (Фото з сайта championat.com)

Другий сезон поспіль за чемпіонські персні Національної баскетбольної ліги змагалися «Голден Стейт» i «Клівленд». Після того як у регулярному чемпіонаті «воїни» з Каліфорнії оновили давній рекорд «Чикаго» за кількістю виграних поєдинків — 73 вікторії у 82 матчах, сумнівів, що вони захистять титул чемпіонів НБА, майже не було. Коли ж підопічні Стіва Керра повели у фінальній серії — 3:1, в Окленді, кольори якого захищає «Голден Стейт», певно, почали готуватися до грандіозного святкування.
 
Тоді здавалося, що на рідному паркеті проблем зі здобуттям необхідної для загального тріумфу четвертої перемоги в серії у «воїнів» не буде. Утім спортивна доля розпорядилася по-іншому. Лідер «Клівленда» та головна баскетбольна зірка сучасності — Леброн Джеймс — мав іншу думку щодо ім’я майбутнього чемпіона.
 
Повернувшись у 2014 році з Флориди до рідного Огайо, Джеймс, на той час дворазовий переможець НБА у складі «Маямі», пообіцяв фанам привести й «Клівленд» до чемпіонства. Слова свого баскетбольний геній дотримався. У ситуації, коли вже ніхто не вірив у вдачу «Кавальєрс», на паркетах «Оракл» та «Квікен Лоанс» арен iз новою силою спалахнула зірка Джеймса. 
 
Особливо корисним вийшов останній у сезоні вихід на майданчик Леброна. У заключному, сьомому, матчі «золотої» серії він зробив трипл-дабл, допомігши своєму «Клівленду» стати першою в історії НБА командою, якій удалося ви­грати фінал, програючи його з рахунком 1:3. Водночас лідер «Кавальєрс» переписав і персональне досягнення, втретє здобувши титул найкориснішого гравця фіналу й ставши в один ряд iз Мейджиком Джонсоном, Тімом Данканом та Шакілом О’Нілом, в активі яких по три нагороди імені Білла Рассела. Вище в цьому рейтингу лише космічний Майкл Джордан, котрого у складі його неперевершеного «Чикаго» шість разів визнавали найкориснішим гравцем фіналу. Нагадаємо, що свої два перші MVP фінальної серії Леброн Джеймс отримав у складі «Маямі». Раніше ж виграти цей титул у складі двох різних команд удалося лише легендарному Каріму Абдулу-Джаббару.
 
«Ми програвали 1:3 команді, котра в регулярному сезоні здобула рекордну кількість перемог, і нас усі списали з рахунків. Ніщо в цьому житті не мотивує мене сильніше, ніж подібні речі. Я повернувся до рідного клубу, аби привезти чемпіонський титул у рідне місто. На майданчику я працював, не шкодуючи сил, але навіть уявити не міг, які відчую емоції після перемоги», — відзначив Леброн Джеймс. 
 

ТАБЛО

НБА. Фінальна серія. Заключний матч. «Голден Стейт» —  «Клівленд»  — 89:93 (22:23, 27:19, 27:33, 13:18; Грін (32), Каррі (17) — Джеймс (27 очок + 11 підбирань + 11 передач), Ірвінг (26)). Рахунок у серії — 3:4.