«Монетизація» Конституції

23.06.2016
28 червня виповниться 20 років із дня прийняття закону всіх законів для українського народу — Конституції України, котра закріплює фундаментальні положення організації і функціонування держави й суспільства. Цій події Національний банк України присвятив пам’ятну 5-гривневу монету.
 
На аверсі монети зображено Верховну Раду. А реверс монети вертикально розділено навпіл на матову та дзеркальну поверхні, у центрі нього розміщено стилізовану розгорнуту книгу, над якою гілочка калини, праворуч на дзеркальному тлі написи «20 років» та півколом — «Конституція України»; ліворуч на матовому тлі зазначено текст перших та основоположних для країни статей Конституції: «Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава». «Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною дер­жавою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною». «Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю», повідомили в НБУ.
 
Також випустили ще одну монету, котра поповнила серію пам’ятних монет «Видатні особистості України». НБУ ввів в обіг двогривневу монету, зобразивши на ній видатного актора Івана Миколайчука, якому 15 червня виповнилося б 75 років. «Національний банк завжди віддає шану українцям, що представляють українську культуру та мистецтво світові, — прокоментувала заступниця начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу НБУ Вікторія Сузанська. — Монета присвячена актору, режисеру, сценаристу Івану Миколайчуку, якому у своїх фільмах і ролях удалося втілити своєрідність та національну самобутність української культури».
 
На аверсі монети художник Микола Кочубей розмістив далекі гори, а на передньому плані зобразив символічну браму, під якою — постать Івана Миколайчука з ягням на руках. На реверсі монети — портрет Івана Миколайчука в оточенні його кіногероїв. «Дуже дякуємо автору монети за прекрасне розкриття постаті Івана Миколайчука, — зазначив голова Дер­жавного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. — На мою думку, він — одна з найвизначніших фігур в українському кінематографі, і від усіх інших він вирізнявся природним українським геном».