Пам’ять про Івана

17.06.2016
Продовжується вшанування таланту видатного Івана Миколайчука, якому виповнилося б 75 років. Сьогодні в Києві, в кінотеатрі «Україна», пройде урочистий вечір, де спогадами про видатного актора та режисера ділитимуться Ада Роговцева, Роман Балаян, Михайло Іллєнко, Лариса Кадочнікова, Юрій Гармаш. Покажуть і відреставровану версію кіношедевру «Білий птах з чорною ознакою». Оновлення фільму 1979 року стало можливим завдяки коштам мецената Олега Павлюченкова. Долучилося до справи й Держ­кіно.
У творчому доробку Івана Миколайчука — 34 ролі в кіно, дев’ять сценаріїв i дві режисерські роботи. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно та аристократом духу. Про це — у відеоесе «Спомин про Івана», яке покажуть на великому екрані. Підготувала цей короткометражний фільм команда телеканалу ZIK. У стрічці — спогади дружини Марічки Миколайчук, багато маловідомих архівних кадрів. Зйомки проходили на Буковині, у рідному селі Миколайчука Чортория. У батьківській хаті актора нині музей. Там проводить екскурсії його племінник. 
Згадати творчий шлях Івана Миколайчука матимуть змогу не лише кияни чи гості міста. «Спомин про Івана» ZIK покаже у вечірньому ефірі суботи. А сьогодні UA:Перший покаже відреставровану версію фільму«Білий птах з чорною ознакою». 
Іван Миколайчук прожив мало земних років — 46 лише. Але його фільми і стрічки за його участі — світова класика. І варто згадати не лише шедевральні «Тіні забутих предків».