«Застовпити» цікаві ринки

14.06.2016
Готовність України збільшувати обсяги продовольчого експорту до Ірану і співпрацювати у галузі сільського господарства, тваринництва та органічного виробництва озвучив міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий на зустрічі з делегацією Ісламської Республіки Іран. Партнерську сторону на переговорах представляв заступник міністра оборони та підтримки збройних сил Ісламської Республіки Іран та генеральний директор компанії «ЕТКА» Мохаммад Мехді Кярбалаї. 
Іран останнім часом увійшов у число основних торговельних партнерів України за обсягами закупівель сільськогосподарської та харчової продукції. Наприклад, за три місяці нинішнього року Іран уже займає восьме місце у топ-десятці країн iз найвищими показниками експорту з України. «Ми маємо намір розвивати наше співробітництво на якісному рівні й надалі. Україна готова виступити гарантом продовольчої безпеки Ірану», — наголосив міністр агрополітики. Тарас Кутовий розраховує, що спільна двостороння робоча група вже найближчим часом розгляне можливі варіанти збільшення обсягів виробництва необхідної для зовнішніх ринків сільськогосподарської продукції в Україні. «Ми бачимо для цього два основних напрями: приватизація державних підприємств та стабільне партнерство у розвитку малих фермерських господарств, що має бути мотивоване інвестиціями», — пояснив міністр і підкреслив, що ці напрями збігаються з розробленою стратегію міністерства, одним iз головних напрямiв якої є розвиток малого та середнього фермерства.
Мохаммад Мехді Кярбалаї зауважив, що Іран теж бачить великій потенціал у розвитку двосторонньої співпраці з Україною у галузі сільського господарства, фермерства та тваринництва. Тому іранська сторона висловила готовність брати участь у процесі приватизації державних підприємств та розвитку малого фермерства в Україні. Як повідомила прес-служба Мінагрополітики, Ісламська Республіка Іран готова поділитися своїм досвідом у сфері виробництва органічної продукції та переформатувати торговельну систему експорту та імпорту між двома країнами, щоб підняти її на якісніший рівень.