Як уболівають у київських фан-зонах?

14.06.2016
Як уболівають у київських фан-зонах?

У Києві фани активно вболівають за збірну України на ЧЄ-2016.

Фан-зони під час проведення престижних футбольних турнірів — річ не нова. Спільний перегляд матчу на великій площі, за словами експертів,  допомагає об’єднати людей та створює незабутню атмосферу.

Вражена успіхом фан-секторів на домашньому Євро-2012, київська влада вирішила створити окремі майданчики для вболівальників і цього року. Таким чином, фан-зони у столиці з’явились на Оболонській набережній, Спортивній площі, Поштовій площі, Трухановому острові та головна — на Троїцькій площі біля НСК «Олімпійський».
 
Саме Троїцька площа і стала основним місцем зу­стрічі київських уболівальників напередодні матчу Україна—Німеччина. Недільного вечора тут зібралося близько 10 тисяч фанатів, на відміну від гри-відкриття Франція—Румунія двома днями раніше, яку через зливу побачили лише кілька сотень відвідувачів. Організатори намагалися створити у Києві атмосферу Парижа і навіть встановили Ейфелеву вежу. Французькому єврофоруму присвячений і девіз фан-зони: «Якщо ми не їдемо у Францію, Франція їде до нас». 
 
Перед матчем публіку «розігріли» запальні виступи українських музикантів — Kishe та дуету Тамерлан&Олена Омаргалієва. Ще однією родзинкою заходу став півень-віщун Жан-Поль, який, за прикладом всесвітньо відомого восьминога Пауля, мав передбачати результати матчів.

Ось як прокоментувала ідею залучення тварини-віщуна організатор фан-містечка Ванда Орлова: «Наш півень — такий собі українець iз французьким корінням. Цим ми намагаємося підтримувати дружні зв’язки з Францією та слідувати нашому девізу. На двох тарілках iз прапорами збірних йому будуть класти зернятка, а Жан-Поль має обрати команду, яка, на його погляд, переможе». 
 
Пiд час самого матчу на площі панувала атмосфера єдності та спільного хвилювання за українську збірну. Тисячі фанатів несамовито підтримували своїх улюбленців, співаючи Гімн. Гості площі в унісон реагували на всі моменти гри: впадали у відчай після пропущеного гола і офсайду Яромоленка, гнали нашу команду вперед після вдалих дій П’ятова та до останнього сподівалися на позитивний результат. Коли ж німці відзначились удруге, вболівальники втішали один одного.

«Звісно, я засмучений. Як може бути інакше? Але гідна гра наших хлопців проти чемпіонів світу, особливо у першому таймі, дає нам надію на наступні матчі. Мені не соромно за українську збірну», — так оцінив матч один із прихильників української команди Віктор Павлюк.
 
Варто також згадати і про заходи безпеки на площі. Впродовж трансляції за порядком уважно слідкували десятки поліцейських, а самі організатори серйозно попрацювали над тим, аби створити комфортні умови гостям заходу.

«Всі сміливо можуть приходити. У нас дуже хороша організація в плані охорони. На вході — рамки-металошукачі, є певні правила на майданчику: не можна брати нічого скляного, колючого, ріжучого», — говорить режисер проекту Світлана Рихлюк. 
 
Загалом робота фан-містечка проходить на високому рівні, але творці проекту мають подбати про те, аби уболівальники активно відвідували майданчики для перегляду ігор не лише нашої збірної, а й інших команд. Головну ж мету заходу, за словами гостей, організатори виконали — об’єднали людей та створили незабутню атмосферу.
 
Зазначимо, що перед матчем Україна—Північна Ірландія на Троїцькій площі заплановані майстер-класи від футболістів, зустрічі з відомими людьми та флеш-моби на підтримку нашої збірної.