Зірковий час «Зірки»

03.06.2016
Зірковий час «Зірки»

Кіровоградська «Зірка» святкує чемпіонство в першій лізі. (Фото з «Вконтактє».)

Після того як розпочався процес переформатування ЧУ під 12 команд-учасниць, ФФУ, було, взялася проводити в елітному дивізіоні інспекційну перевірку. В один момент навіть здалося, що прем’єр-ліга може попрощатися з ледь не половиною своїх клубів. Утім в одній ситуації виказавши клубам глибоку схвильованість станом їхніх фінансових справ, в іншій — таки позбавивши колективи атестату, у федерації відмовилися від проведення радикальних «реформ». Що говорити, якщо дозвіл на участь у наступному чемпіонаті ПЛ видали «Волині», котру через невиконані боргові зобов’язання в ЧУ-2015/2016 позбавили 18 очок.
Звісно, при бажанні, в елітному дивізіону можна знайти купу порушників правил «фінансової гри», позбавивши їх права на участь в ПЛ. Інше питання, де знайти їм заміну.
Пригадується, свого часу віце-президент ФФУ Артем Франков говорив, що в першій лізі є принаймні чотири клуби, котрі здатні пройти атестацію для участі в елітному чемпіонаті.
Із формального боку, можливо, й так. Але на практиці, коли справа стосується реальних грошових вливань, охочих витрачатися на «гру мільйонів» не знаходиться. У будь-якому разі, в поточному сезоні перша ліга мала реальні шанси делегувати до ПЛ кілька команд, але, в підсумку, все обмежиться регламентною нормою, згідно з якою в еліту відправляється переможець першості. 
Сезон у другому за рангом дивізіоні завершився в перший день літа, утім його переможець визначився достроково. За чотири тури до фінішу чемпіонство оформила кіровоградська «Зірка».
А за день до завершення чемпіонатів у першому та другому дивізіонах Рада ліг ПФЛ змінила деякі пункти регламенту. 
Так, у ньому уточнюється, що до Прем’єр-ліги за підсумками сезону 2015/2016 років перейде переможець Першої ліги, натомість переходу у зворотному напрямку не відбудеться. Окрім того, команди Першої ліги, що посіли 15-те та 16-те місця, вибувають до Другої ліги. Також Рада ліг скасувала «плей-оф» за місце у 1-й лізі: відтепер третя команда Другої ліги підвищується в класі напряму.
Власне, перший диві­зіон залишать «Тернопіль», «Нива» та «Динамо-2». Останній клуб припиняє існування після закінчення цього сезону. «Нива» ж знялася з розіграшу ще після першого кола. Відповідно, їм на заміну прийдуть найкращі команди Другої ліги— «Колос» із Ковалівки, рівненський «Верес» та петровський «Інгулець». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Перша ліга. 30-й тур. «Миколаїв» — «Десна» — 3:1, «Наф­товик» — «Тернопіль» — 2:0, «Динамо-2» — Суми» — 4:1, «Полтава» — «Черкаський Дніпро» — 0:2, «Геліос» — «Гірник-Спорт» — 2:0, «Зірка» — «Гірник» — 2:1, «Авангард» — «Іллічівець» — 1:2, «Нива» — «Оболонь-Бровар» — -:+.
Підсумкове становище: «Зірка» — 65, «Черкаський Дніпро» — 55, «Оболонь-Бровар» — 54, «Іллічівець» — 53, «Геліос» — 51, «Гірник» — 49, «Миколаїв» — 44, «Десна», «Нафтовик» — 40, «Полтава» — 38, «Динамо-2» — 36, «Гірник-Спорт» — 33, «Авангард» — 32, «Суми» — 30, «Тернопіль» — 22, «Нива» — 7.